Kongsberg kommune

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Kongsberg kommune
Kongsbergs kommunevåpen
Basisdata
Historisk(e) navn Konningsberg (1624–)
Kommunenummer 0604
Fylke Buskerud
Kommunesenter Kongsberg
Areal 31.28  km²
Areal land 0  km²
Areal vann 31.28  km²
Folketall ukjent kode (2023)
Grunnlagt 1837 (bergstad i 1624)
Målform Bokmål
Nettside Nettside
Kongsbergs kommunevåpen

Kongsberg er en by og kommune i Buskerud, med navn etter administrasjonssenteret Kongsberg. Den grenser i nord til Flesberg, i øst mot Øvre Eiker og Hof, i sør mot Skien, Siljan og Lardal, og i vest mot Notodden og Sauherad kommuner.

I 1901 ble fire kvinner valgt inn som kommunestyrerepresentanter, nemlig Sophie Hartmann og Dagny Tobiesen fra Høyre, og Ragna Samuelsen og Marianne Hemmy fra Arbeiderpartiet.

Interkommunalt Arkiv Kongsberg holder til i Nansensgate 1.

Næringsliv

Kongsberg sølvverk ble etablert etter sølvfunnet i 1623, og var i virksomhet til 1958.

I 1814 ble Kongsberg våpenfabrikk etablert i en periode da sølvverket hadde begrenset virksomhet. Bedriften ble i 1987 nedlagt og virksomhten videreført i nye selskaper, hvorav dagens Kongsberg Gruppen er den dominerende.

Den kongelige mynt (produsent av mynter), lokalt kalt "Mynta", ble flyttet til Kongsberg fra Christiania i 1686. Bedriften ble privatisert i 2003, men produserer fortsatt mynter på Kongsberg (nå under navnet Det norske myntverket). Som eneprodusent av norske mynter siden 1686 er den landets eldste bedrift i kontinuerlig virksomhet. Den kongelige Mynts historiske samlinger av mynter var ikke en del av privatiseringen i 2003, og er eiet av Norsk bergverksmuseum og oppbevares der.

Stordalen mineralvann holdt til på Kongsberg fra 1911 til 2008.

Kommunevåpen

Kongsbergs kommunevåpen.

Kongsbergs kommunevåpen er godkjent ved kongelig resolusjon 25. august 1972, og er tegnet av førstekonservator Hallvard Trætteberg ved Riksarkivet. Motivet er hentet fra byens eldste segl som er kjent fra 1689, og viser kongen i skikkelse av den romerske guden Janus iført full imperatordrakt. I romersk mytologi er Janus en gud med to ansikter; et smilende og et surt ansikt. Janus stod for inn- og utgang og for all begynnelse, Janus blir ofte også brukt som symbol på dualitet og teater. Også måneden Januar er oppkalt etter Janus.

Galleri

Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!