Lokalhistoriewiki:Hovedside

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Ukas artikkel

Sigrid Wiborg Andersen med stengun. Mobilisering ved Fjellsby Bedehus dagen før freden.
Foto: Familien (1945)
Sigrid Wiborg Andersen f. Wiborg i Skoger (nå Drammen) 3. juli i 1914 og døde 27. oktober 1978 på Kongsberg) var husmor og ekspeditrise.

Under andre verdenskrig var hun motstandskvinne. I begynnelsen av okkupasjonen var hun kurér for ektemannen Finn Andersen, men etter at han ble skutt og drept i 1944, ble hun sambandssjef og kuréransvarlig. Ingen annen norsk kvinne nådde høyere i Hjemmestyrkenes hierarki. Les mer...

Smakebiter fra artiklene

Elverum Vegarbeiderforening ble stifta 8. april 1928. Vegarbeiderforeninga på Elverum hadde avdelingsnummer 158 i Norsk Arbeidsmandsforbund.

Arkivmateriale etter foreninga oppbevares ved Arbeiderbevegelsens Arkiv i Hedmark (AAH). Materialet, som består av møteprotokoller, årsberetninger og korrespondanse, er plassert i AAHs depot i Folkets HusHamar.

Kilder og litteratur


Lilly Marie Sleipnes (født 17. april 1906 i Bærum, død 12. november 1983 samme sted) var skredder.

Hun var født Lilly Marie Disch som datter av Baltasar Disch (1875–1936) og og Karolina f. Magnusdotter (1879–1961). Moren var svensk og faren halvt sveitsisk.

Hun giftet seg i mars 1949 med Egil Sleipnes (1903–1978) og flyttet inn der hun kom fra, i Nordraaks vei 15B på Lysaker. De var aktive i arbeiderbevegelsen. I 1964 ble hun hedret for langt sammenhengende medlemskap i Skreddersvennenes fagforening. Hun er begravet sammen med mannen på Haslum kirkegård.

Kilder


Fagforbundet Løten, avd. 202, ble formelt stiftet 29. august 2003 som en følge av sammenslåingen av Norsk kommuneforbund (NKF) og Norsk helse- og sosialforbund (NHS) samme år.

Det nyopprettete styret hadde ti medlemmer pluss en pensjonistrepresentant og to vararepresentanter. Kåre Olsen fra Løten kommunale forening ble valgt til leder, mens Jan Olav Øverby fra Løten lokallag av Norsk helse- og sosialforbund fikk nestledervervet. Fagforeningens geografiske område ble bestemt å være lik grensene for Løten kommune. Den nye fagforeningen hadde 260-265 yrkesaktive medlemmer på stiftelsestidspunktet.

Arkivmateriale etter foreningen oppbevares ved Arbeiderbevegelsens Arkiv i Hedmark.

Kilder og litteratur


Faksimile fra Hamar Arbeiderblad 14. januar 1937; utsnitt av omtale av årsmøte i Brumunddal Sag- og Høvleriarbeiderforening.

Brumunddal Sag- og Høvleriarbeiderforening ble stiftet 19. januar 1936. Initiativet til denne foreningsdannelsen kom fra ansatte ved Berger Langmoens bedrifter i Brumunddal. De ansatte ved Berger Langmoen, seinere Norske Skog, var helt dominerende i denne foreningen. Fagforeningen endret navn i 1998 til Brumunddal og Omegn Fagforening, avd. 658 Fellesforbundet.

Arkivet etter foreningen oppbevares ved Arbeiderbevegelsens Arkiv i Hedmark.

Kilder og litteratur

Ukas bilde

Fevreiso? - Tana - no-nb digifoto 20160401 00063 bldsa NGU0201.jpg
På tur med lang elvebåt i Tanaelva.
Foto: Universitets geografiske undervisningsmateriell, nå i Nasjonalbibliotekets bildesamling.


Aktuelt

  • Om du vil ha et overblikk over wikiens mangslungne aktivitet, ta en kikk på dens mange delprosjekter!
  • Nålebinding.jpg
    Kulturvernforbundet og Norges Husflidslag har arrangert flere lokale wikikurs for husflidsforeninger. Gjennom Husflid-forsidens underside for Arbeidsoppgaver, ønsker vi å stimulere kursdeltakere og andre interesserte til å bli med på en husflidsdugnad. Mange gamle håndverksteknikker er truet, og gjennom artikler og bilder i wikien kan du bidra både til å verne dem og gi dem nytt liv!
  • Byklum 136.jpg
    Wikien har for tiden flere "bygdebokprosjekter" på gang. I samarbeid med Bykle kommune har NLI lagt ut Aanund Olsnes Heimar og folk i Bykle fra 2006 i revidert utgave, mens vi for Tinn kommune har et samarbeid med en lokal arbeidsgruppe om skriving av artikler til allmennsoge på nett. I Sørum kommune blir gardshistoria for Blaker skrevet parallelt i wikien og for et bokverk. Også i Søndre Vestfold er det påbegynt et arbeid med bosetnings og befolkningshistorie. I tillegg jobber flere brukere med gateprosjekter, blant annet i Lillestrøm, Larvik, Tromsø, Hamar, Gjøvik og Oslo.

Om lokalhistoriewiki.no

Lokalhistoriewiki drives av Norsk lokalhistorisk institutt (NLI) ved Nasjonalbiblioteket. Wikien hadde 2,6 millioner besøk i 2023, og akkurat nå har vi 77 267 artikler og 217 694 bilder. Om du vil bidra med å skrive, redigere eller laste opp bilder, er det bare å registrere seg som bruker! Hvis du trenger starthjelp, kan du ta en titt på hjelpesidene våre. Og om du ikke finner ut av ting, ta gjerne direkte kontakt med oss på NLI.

Les mer...