Nordstrand (strøk)

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 1. aug. 2018 kl. 12:25 av Cnyborg (samtale | bidrag) (Teksterstatting – «Kategori:Bystrøk» til «Kategori:Strøk»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Det var etableringa av Nordstrand stasjon, opprinnelig og nå holdeplass på Østfoldbanen, som førte til at navnet Nordstrand blir brukt om strøket.
Foto: Jan-Tore Egge (2009).
Nordstranda, Mosseveien 196.
Foto: Roy Olsen (2012).

Nordstrand er et boligstrøk i Oslo. Det ligger i og har gitt navn til bydel Nordstrand, og har selv fått sitt navn fra huset Nordstranda, egentlig Sæterstrand nordre, i Mosseveien 196. Området het i likhet med huset tidligere Sæterstranda. Men fordi huset lå nord for et eldre hus som het Stranda ble det gjerne kalt Nordstranda, og da NSB anla en holdeplass her i 1880 og kalte den Nordstrand ble dette det vanlige navnet. Holdeplassen heter siden 1900 Nordstrand stasjon, selv om den nå er nedgradert til holdeplass igjen. Området lå fram til byutvidelsen i 1948 i Aker herred.

I 1906 ble Nordstrand menighet oppretta. Soknet omfatter i tillegg til Nordstrand også Ljan, Klemetsrud, Hauketo og Prinsdal. På grunn av jernbaneforbindelsen til Oslo ble Nordstrand et viktig utfartssted, hvor man fant blant annet varietéteater og pensjonater. Nordstrand Bad ble åpna i 1890. Gårdene i området ble utparsellert, og det ble bygd villaer langs bakkene opp til Nordstrandshøgda. Da Ekebergbanen ble lagt over Ekeberg til Sæter (1917) og Ljabru (1941) førte også dette til utbygging i området.

Nordstrand bydelshus, som åpna i 1991, holder til i Ekebergveien 243.

Kilder