Pamela Ardam (1990–2011)

Pamela Porntip Ardam født 18.01.1990 i Thailand, døde 22. juli 2011 på Utøya i Hole kommune. Hun var en av AUF-erne fra Oslo som ble drept i terrorangrepet på Utøya 22. juli 2011, utført av den høyreekstreme Anders Behring Breivik. Ardam var ved Pumpehuset på Utøya.

" Pamela Porntip Ardam 21 år " er gravert inn i bronsesøylen på det nasjonale minnesmerket på Utøyakaia.
Foto: Eva Rogneflåten (2022)
Folk oppfordres til å ta på de inngraverte navnene, slik at de blir blanker og blankere med årene.
Foto: Skjermdump NRK (2022)
Midlertidig minnesmerke Johan Nygaardsvolds plass, Oslo.
Foto: Eva Rogneflåten (2018).
Jernrosene ved Oslo Domkirke.
Foto: Eva Rogneflåten (2019).
Minnesmerket Lysningen.
Foto: Eva Rogneflåten (2019).
Minneboka i Hegnhuset på Utøya.
Foto: Eva Rogneflåten (2022)
Minneboka i Hegnhuset på Utøya. Pamela Porntip Ardam 21 år fra Kristiansand.
Foto: Eva Rogneflåten (2022)
Minneboka i Hegnhuset på Utøya. Pamela Porntip Ardam 21 år fra Kristiansand.
Foto: Eva Rogneflåten (2022)

Ardam kom til Norge som treåring sammen med sin mor fra Thailand. Hun vokste opp i Kristiansand, men bodde i Oslo og var på Utøya tilknyttet Oslo AUF. Hennes opprinnelige fornavn var Porntip, men hun foretrakk Pamela. Hun beskrives av sine venner som oppegående, superintelligent, politisk aktiv og jordnær.

Hun etterlater seg mamma Sawanya Ardam Sandø, stefar Per Sandø og søstrene Renate og Kristine.

Minnesteder

Monument av Nico Widerberg donert til kommuner med ofre

Etter terrorangrepene ble det reist en rekke likearta minnesmerker i de fleste kommunene der ofrene kom fra. Minnesmerkene er utforma av kunstneren Nico Widerberg, og er laga i Iddefjord-granitt. De er produsert av Skjeberg-bedriften Johansen Monumenthuggeri i Sarpsborg, og er donert av en anonym giver. Minnesmerkene er påført datoen 2207 2011 og deler av et nyskrevet dikt av Lars Saabye-Christensen.

Kristiansand kommunes 22. juli-minnesmerke, er reist ved domkirken. Kristiansand kommune mista Pamela Porntip Ardam og Torjus Jakobsen Blattmann i terrorangrepene 22. juli 2011.

Midlertidig nasjonalt minnesmerke på Johan Nygaardsvolds plass

Syv år etter terrorangrepene i Regjeringskvartalet og på Utøya er et nytt, men midlertidig minnesmerke avduka på Johan Nygaardsvolds plass, 22. juli 2018. Minnesmerket består av en vegg med alle ofrenes navn og alder, i tillegg til et «gulv» av tromlet glass. Glassbitene symboliserer det knuste glasset i området rundt regjeringskvartalet etter at bomben gikk av. Minnesmerket er plassert på Johan Nygaardsvolds plass.

Rosemonument ved Oslo domkirke - "Jernrosene"

«Jernrosene» er et prosjekt som Tobbe Malm og Tone Mørk Karlsrud tok initiativ til etter terrorangrepene 22. juli 2011. Det ble avduka 28. september 2019 av byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og Lisbeth Røyneland, leder for Nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene. Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon var også til stede.

Smeder fra hele verden, overlevende, etterlatte og andre berørte ble invitert til å smi roser, og til slutt ble det ca. 1000 roser i alt. [1]

Lysningen

Lysningen er et mer privat minnesmerke etter terrorangrepene 22. juli 2011. Lysningen er oppført ute på Utøya av de pårørende og direkte berørte. Minnestedet består av en stålring 1,5 m over bakken hvor navn og alder på de som ble drept på Utøya 22.juli er stanset ut. Lyset kan falle gjennom metallet og kan leses når man går rundt ringen. Ingen navn kommer først eller sist. På bursdagen til det enkelte offer, blir det satt inn en rose i navnet. [2]

Nasjonalt minnested på Utøyakaia i Hole kommune

Lørdag 18. juni 2022 (10 år, 10 måneder og 24 dager) etter terrorangrepene, ble det nasjonale minnesmerket åpnetUtøyakaia av statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), leder i støttegruppa Lisbeth Røyneland, ordfører i Hole kommune Syver Leivestad (H) og leder i AUF, Astrid Hoem. Hvert dødsoffer har fått sin egen bronsesøyle, der navnet og alder er inngravert. Det er meningen at folk skal ta på det, slik at navnene kommer til å skinne mer og mer jo lenger tid det går. [3]

Minnebok på Utøya

Ute på Utøya har AUF laga en «minnebok», der familie og venner av terrorofrene har fått anledning til å skrive om og vise fram bilder av sine kjære. Boka består av kryssfinerplater som er satt opp på en stang og som kan blas i. Den kom på plass i Hegnhuset i 2022, men er ikke komplett ennå. Alle ofrene har fått sin plass i «boka», så når tekstene og bildene er klare, vil de settes opp på riktig plass. Alle har minimum med navn, fødselsdato, hvilken kommune de kom fra og alderen de var i den 22. juli 2011.

Teksten på Ardams minnebok lyder:

Pamela var en livsglad jente med

livet foran seg. Hun skulle begynne å

studere i Trondheim, engasjerte seg i

politikk og arbeid gjennom AUF, hvor

hun fant mye glede og nye venner.

Hun var en engasjert jente som også

ønsket å vise engasjementet gjennom

handlinger i fremtiden. Hun var en

bestemt jente som gikk sine egne

veier og som ikke var redd for å ta

vanskelige og tøffe valg. Hun var en

ung jente som var klar til å ta fatt på

voksenlivet. Hun hadde en spesiell

omsorg for barn og eldre. Hun var fast

bestemt på å ta et år i Thailand hvor

hun skulle delta i frivillig arbeid for å

hjelpe foreldreløse barn. Hun viste også

engasjement ved å være Plan-fadder.


Å dra på Utøya var stort for henne, og

hun hadde noen flotte dager der. Like

før skytingen begynte rakk hun å ringe

familien sin for å si at hun hadde det

bra og fortelle at hun var glad i dem.


Hun var mammas venninne, det eneste

mamma hadde med seg fra Thailand

da hun flyttet hit da Pamela var tre år

gammel. I Norge fikk hun to søstre,

Renate og Kristine. Hun vokste opp

i Norge og fikk en oppvekst fylt med

glede, smil og utfordringer som skapte

det mennesket hun var. En unge jente

med engasjement, stå-på-vilje, og

fryktløshet. Hun hadde mange venner

som hun viste stor omtanke for, og som

også viste stor omtanke overfor henne.


Vi savner deg så endelig mye.

Referanser

Kilder og litteratur

  • Slik minnes vi våre kjære. Familier, pårørende, venner og kolleger om ofrene fra 22. juli. VG, torsdag 22. juli 2021, s. 12-29. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Stormark, Kjetil: Da terroren rammet Norge, Kagge Forlag, Oslo 2011. Mal:Bokhylla
  • Strand, Marit Elisabeth: Kompromiss som skaper ro. Kommunen og pårørende enige om 22. juli-minnesmerket. Fædrelandsvennen, tirsdag 23. oktober 2012, s. 5. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Uleberg, Odd-Inge Rønning: Blattmann: - Jeg er sint og lei meg. Reagerer på at ordfører og varaordfører reduserte omfanget av 22. juli minnesmerke. Fædrelandsvennen, torsdag 11. oktober 2012, s. 8-9. Digital versjonNettbiblioteket.