Adelaide Barth

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Adelaide Barth (født 1865Lillehammer, død 20. desember 1925) var fotograf på Hamar.

Barth var datter av jeger og forstmester Jacob Bøckman Barth (1822-92) og Adelaide Magdalene Lange, søster av Charlotte Barth, Inger Barth og Jacob Bøckman Barth. Hun bestyrte i begynnelsen av 1890-årene en tid søsteren Inger Barths atelier på Hamar.

I folketellinga 1865 finner vi henne i Storgata 26/27 på Lillehammer, sammen med foreldrene og fem eldre søsken. Hennes mormor, danskfødte Inger Lange, bodde også der. I folketellinga 1875 bor familien «søndenfor Mesna bro» på Lillehammer. Det var nå to eldre og to yngre søsken sammen med henne. Mormoren bodde også fortsatt med familien. Hun flytta etter dette til Kristiania, hvor hun i folketellinga 1885 er nevnt på adressen Pilestredet 30b.

I folketellinga 1900 finner vi henne for første gang nevnt som fotograf. Hun drev da forretning på Hamar, trolig Inger Barths gamle forretning. Hun var ugift, og bodde på eiendommen Flakstad og Saxlund på Hamar sammen med fotograf Thora Wille. I folketellinga 1910 framgår det at hun har blitt gift og har fått barn. Hun er da bosatt midlertidig i Jernbanegata 296 på Lillehammer sammen med sønnen Karl B. Berg (f. 1905 i Sør-Afrika). Det er oppgitt at hun var hustru til en gruveingeniør; sønnens fødested i et land med svært mange gruver tyder på at han jobba utenlands.

Se også

Kilder

Eksterne lenker


Annonse fra Fotograf Behrends i Indtrøndelagen 17.1. 1913.jpg Adelaide Barth er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.