Asbjørn Bakken

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Asbjørn Ragnvald Bakken (født 1903 i Ski, død 1973) var prest, lokalhistoriker og konservator. Han var sønn av Aksel Georg Bakken og Johanne Marie Holt. Familien flyttet til Larvik-området, og hele livet følte han sterk tilknytning Larvik og Vestfold. Han giftet seg med Birgit Thordis Fougner fra Lillehammer i 1928.

Han kom tidlig med i kirkelig foreningsarbeid og studerte teologi ved Universitetet (cand.theol. 1927). I 1928 ble han sokneprest i Balsfjord, og hjelpeprest i Oppegård i 1933.

Fra 1937 var han i tolv år sokneprest i Siljan. Mens han var i Siljan, kom interessa for lokalhistorie og kulturhistorie mer i framgrunnen, og vintrene 1948–49 og 1949–50 studerte han kunsthistorie og lokalhistorie i Oslo. I 1950 bestemte han seg for å søke stillinga som fylkeskonservator i Vestfold. Med det begynte et nytt avsnitt i livet hans. Som fylkeskonservator og bestyrer av Fylkesmuseet i Tønsberg gjorde han en stor innsats. Han var aktiv i Vestfold historielag og dessuten redaktør for årboka Vestfold-minne.

Etter 14 år som fylkeskonservator vendte han tilbake til Follo og ble sokneprest i Ås. Han ble snart formann i Follo historie- og museumslag og etter hvert også redaktør for Follominne.

Tida som prest opplevde han som ei rik tid. I Oppegård hadde han dessuten mottatt impulser fra Oxford-bevegelsen. Selv om Asbjørn Bakken i mange år var i kirkens tjeneste, er det nok først og fremst som lokalhistoriker og fylkeskonservator han blir husket i dag.0217 Oppegard komm.png Asbjørn Bakken er basert på en artikkel fra Oppegård leksikon og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.


Kjelder og litteratur

  • Bolling, Reidar: Norges prester og teologiske kandidater. 1949 og 1959.
  • Eriksen, Erling: Minneord om Asbjørn Bakken. I: Vestfold-minne 1973.
  • Hvem er hvem?. 1973.
  • Mamen, H. Chr.: Asbjørn Bakken 1903–73 in memoriam. I: Follominne 1973. (Asbjørn Bakkens bibliografi s. 19–21).
  • Asbjørn Bakken i Historisk befolkningsregister.