Charlotte Abel

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ukjent kvinne, fotografert i Fredrikstad.
Fra Torfinn Jåsunds samling
Reversen (baksiden) på et visittkortfoto.
Fra Torfinn Jåsunds samling

Elisabet Charlotte Abel (født 12. august 1860, død 23. januar 1947 i Oregon, USA) var en fotograf fra Fredrikstad som arbeidet der og i Moss. Hun studerte en periode i København, før hun i 1903 reiste til Sør-Afrika. Rundt to år etter dette reiste hun etter forloveden, som hun traff i Johannesburg, til Iowa i USA og de giftet seg i Sioux City da hun kom dit.


Slekt og familie

Hun var datter av skipsfører Paul Severin Abel (f. 8. mars 1834 i Borge, d. 1906) og Arentine Augusta Elise Kathrine Barth (f. 25. mars 1825 i Drangedal, d. etter folketellingen 1891), som da Charlotte ble født bodde på Nygaards grund (ved fergestedet på Cicignon) i Forstaden. Etter at de giftet seg i Fredrikstad 29. desember 1856 fikk de fire barn, Mathias Cornelius (1858–1880), Elisabeth Charlotte, Anne Marie (1863–1885) og Johanne i 1865. Hun ble knapt seks måneder gammel.[1]

Faren var fra slekten Abel, mens moren var fra slekten Barth. Hun var søster av forstmester og forfatter Jacob Bøckmann Barth. Dermed var de fire fotografene Inger Barth (1858–1952), Charlotte Barth (f. 1862), Jacob Bøckmann Barth (f. 1863) og Adelaide Barth (f. 1865), fotograf på Hamar søskenbarn av Charlotte Abel. Også på farens side var det en kjent fotograf, for Hans Holterman Abel var fetter av Paul Severin Abel.

Livet som fotograf i Norge

Folketellingen 1865 viser at familien hadde flyttet til Traramoen på Trosvik, og Charlotte hadde da en yngre søster og en eldre bror. Etter dette er familien ikke å finne i folketellinger før den i 1900. Da er hun og faren bosatt i Nygaardsgaten 52, og hun forsørger ham som fotograf. I de mellomliggende årene ser det ut til at hun blant annet har undervist i musikk i 1882 og -83[2].

Charlotte finnes på to steder i folketellingen 1891, hun var besøkende hos foreldrene på Traramoen, og bosatt hos fotograf Halfdan LundeVærlebakkløkkene i Moss. Der delte hun en leilighet i forbygningens første etasje med den tolv år yngre tjenestepiken og fotografen Susanne Meyer. Charlottes tittel var «fotograf for egen regning».

Etter et studieopphold i København flyttet hun tilbake til Fredrikstad. Der åpnet hun sitt eget fotografiske atelier i Bredagården i Brogaten 4 i Forstaden i mai 1893. Tre år senere innredet hun et atelier i bakgården til farens gård i Nygaardsgaten 35, og hadde butikk i første etasje. 12. juni 1902 annonserte hun atelieret til leie i Aftenposten. Det var fullt utstyrt, leien var fordelaktig, og det kunne «tiltredes strax». Axel Bülund overtok lokalene etter henne. Hun reiste da til Sør-Afrika sammen med Adelaide Barth.

I mai 1893 åpnet hun sitt atelier i Bredagården.
Foto: Annonse i Fredriksstad Tilskuer
Atelieret averteres til leie i juni 1902.
Foto: Annonse i Aftenposten

Platearkivet

Charlotte etterlot seg trolig flere platearkiv, og det som må være det eldste forteller Digitalt Museum at ble solgt til Karen Bratli allerede i 1893.[3] Dette må da gjelde bare det platearkivet hun hadde opparbeidet seg mens hun arbeidet i Moss, før hun reiste til København. Det virker lite trolig at det gjelder Fredrikstad og Glemmen siden Charlotte knapt hadde kommet lengre enn til å åpne sitt eget atelier i Fredrikstad i 1893.

Til USA via Sør-Afrika

17. april 1903 reiste hun med Montebellolinjen til Sør-Afrika fra Kristiania. Trolig traff hun handelsmannen Johan Gottfried Petersen (f. Kristiania 1861, d. USA, ukjent) der. Han skal ha arbeidet som assistent i River Steam Navigation Company (R.S.N. Co. Ltd.) i Garden Reach, Calcutta, India frem til boerkrigen. Petersen var blant de som meldte seg til frivillig tjeneste, og han vervet seg til kavaleristyrkene oberstløytnant Dugald Mactavish Lumsden opprettet i Calcutta i 1899. Styrkene fikk navnet «Lumsden's Horse», og Petersen ble en del av A-kompaniets 8. seksjon.[4]. Når og hvor Charlotte og Johan giftet seg spriker, en kilde sier at de emigrerte som ektefolk til Oregon[5], mens en annen sier at de giftet seg 30. august 1905 i Sioux City, Woodbury Co., Iowa[6].

16. september 1905 trykket avisen Valdres historien om Jørgen og Charlotte på side 2 under tittelen «En nordmands roman». Den forteller om Jørgen Pettersen som reiste til Hongkong da han var 23 og arbeidet i en engelsk bank før han reiste videre til Bombay. Der vervet han seg som soldat i den engelske hær, og «skulde sendes til Sydamerika for at kjæmpe med boerne». Nå er det ikke så at boerne var i Sydamerika, de var nederlendere som hadde slått seg ned i Sør-Afrika, så hans reise ble noe kortere.

Jørgen, som hadde anglifisert navnet sitt til George Patterson, ankom Johannesburg i Sør-Afrika og traff Charlotte der. De forlovet seg, og etter krigens slutt ville han søke lykken i De forenede Stater, USA. Planen var at når han hadde ting på stell skulle han sende reisepenger til Charlotte. I Valdres fortelles det slik videre

«Han er nu ansat paa Armour & co.s kontor i Sioux City, Ia, og han kunde holde sit egteskabsløfte til Miss Abel. Hun var ham ligesaa tro. Saasnart hun fik hans brev med reisepenge i, begav hun sig fra Sydafrika til Missouribyen langt inde i Nordamerikas forenede stater.».

Charlotte reiste fra Kapstaden til Liverpool, og videre med DS «Etruria» derfra 5. august. Hun ankom New York 12. august 1905, etter en sjøreise på totalt seks uker. I immigrasjonsprotokollen kalles hun «Charlotto Abel», med siste bosted Johannesburg. Den samme protokollen forteller at hun skulle til «Friend ? Peterson 28? Cottage Riverside Park Sioux City». Fra New York til Chicago reiste hun med tog, og så med Northwestern-banen videre til Sioux City. Der ventet Jørgen på stasjonen, og sammen dro de rett til D.A. Norems prestegård der den lutherske pastoren E. Johnsen som skulle vie dem ventet. De var da begge 36 år gamle.

Det kan virke som et langt sprang fra navnet «Johan Gottfried Petersen» til Jørgen Pettersen og det anglifiserte George Patterson, men beskrivelsen om veien hans til Sør-Afrika samt Charlottes navn gjør den trolig. Navnet på hennes foreldre i kirkeboken i Iowa, Paul S. Able og Augusta Able, styrker at dette må være rett person.

Utsnitt av kirkeboken med vielsen til Charlotte og George.


I 1920 finner vi paret i Portland i Oregon, der George Abel Patterson er oppført som bankfunksjonær, mens Charlotte Abel Patterson ikke har noe yrke.[7] I 1930 bodde de fortsatt i Portland, og George var kontorist.[8] I 1940 hadde hun så blitt enke, og bodde som leieboer i Portland.[9]

Referanser

Litteratur og kilder

Primærkilder

Eksterne lenker