Finn Lied

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Finn Lied.

Finn Lied var født i Fana 12. april 1916 og døde i Oslo 10. oktober 2014. Lied var forsker og politiker, og særlig kjent for arbeidet med etablering av det norske statsoljeselskapet Statoil. Han er også kjent som en dyktig leder av Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

Studier og krigsinnsats

Ved krigsutbruddet i 1940 studerte han elektroteknikk ved Norges Tekniske Høgskole (NTH). Han var medlem av styret i Studentersamfundet i Trondhjem. I september 1941 vedtok styret ut fra situasjonen å dra i landflyktighet. Sammen med andre dro han via Rørosbanen og ski over grensen til Sverige, der han ble kaptein i den norske hær. Han tjenestegjorde i ett år ved den norske militærattacheen i Stockholm. Han fungerte samtidig som kurér og leverte radiosendere til norske grupper i Trondheim og Nord-Norge, før han kom seg videre til Storbritannia.

Lied kom til England i 1942 og ble sendt på befalsskole. Mens han gikk der ble han oppsøkt av sjefen for Forsvarets overkommandos sambandsavdeling, oberstløytnant Palmstrøm. Han hadde hørt at Lied opprinnelig var ingeniørstudent med telekommunikasjon som fag. Etter møte mellom disse to ble Lied rekruttert til sambandsavdelingen hvor han ble ansatt fra 3.januar 1943. Han ble midlertidig fenrik fra 6. januar og løytnant fra oktober 1943 og kaptein og NK i avdelingen 1. januar 1944. Han ble sjef for avdelingen fra mars 1945.

Avdelingen hadde fått to oppgaver: Sørge for at Telegrafverkets anlegg kunne yte optimal støtte til allierte styrker under eventuelle krigsoperasjoner på norsk jord. I tillegg bygge opp samband som en ny våpenorganisasjon i Hæren.

Lieds erfaringer fra Englandsoppholdet under krigen

Lied ble kjent med britenes tidlige forskning rundt ionosfærens påvirkning av radiobølger. Allerede i 1925 ga den engelske forskeren Appelton den første eksperimentelle bekreftelse på at radiosignaler kan mottas etter at de er blitt reflektert gjennom elektriske lag i atmosfæren. Etter at krigen brøt løs ble forskningen overført til det britisk flyvåpen.

Lied ble tidlig tilknyttet Marconilaboratoriet i Great Baddow. Lieds oppgave handlet her om forplantning av radiobølger i rommet med henblikk på militært samband. Tore Lie refererer det slik: «Forholdene i ionosfæren var vekslende, noe som kunne forstyrre mulighetene for trådløs langdistansekommunikasjon gjennom den.» FOTU - Forsvarets Tekniske Utvalg - ble opprettet i 1943. Lied hadde kontor ved siden av Leif Tronstad (1903-1945), og kunne følge med på all aktivitet.

Som en av sine oppgaver fikk Lied det løpende ansvaret for mulig sabotasje mot norsk infrastruktur, men på en slik måte at varig skade skulle unngås. Lied hadde samme rolle innenfor telenettet. Da Lied ble ansatt i avdeling for kommunikasjon i 1945 lå det i kortene at han skulle tilbake til England for å fortsette sine studier av forplantning av radiobølger i atmosfæren. Oppdraget til Lied var å studere ionosfæreforskning i videste forstand, slik at FFI fikk tilstrekkelig kompetanse til å utvikle et system for militær langdistansesamband i Norge, inklusive en værvarslingstjeneste for ionosfæren.

Telekommunikasjonsavdelingen var etablert i Bergen (alle andre avdelinger hadde ulike oppholdssteder i 1945). Ionosfæregruppa ble overført til Kjeller. Resten av avdelingen fulgte etter i 1949. Avdelingens hovedoppgave var radiogeofysikk. FFI og Lied hadde et godt utgangspunkt for måleprogrammet gjennom en observasjonsstasjon som tyskerne hadde reist på Kjeller under krigen. Senere ble tilsvarende målestasjoner satt opp i Tromsø og Svalbard. Målingene på Kjeller ble foretatt manuelt av soldater som avviklet verneplikten ved FFI, slik det er beskrevet under Ionosfæreforskning på Kjeller.

Finn Lied i kapteinsuniform.
Finn Lied og Jens Christian Hauge var nære kollegaer.
Finn Lieds instruks til sin stedfortreder mens Lied var statsråd.

Utdannelse og yrkeskarriere

Lied ble sivilingeniør ved NTH 1946, og gjennomførte videregående studier i Storbritannia 1946–47 og 1952–53. 1947 ble han ansatt ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI). Han var forskningssjef ved FFIs Avdeling for telekommunikasjoner fra 1952 til han i 1957 ble utnevnt til direktør. Han var instituttets direktør fram til han gikk av med pensjon i 1983, med unntak av tiden som industriminister i Brattelis regjering fra 1971 til 1972. Lied bidro i stor grad til å forme forskningsinstituttet. Lied var opptatt av den teknologiske forskningens betydning for samfunnsutviklingen.

Lied bidro særlig aktivt på fire områder innen politikken: Fra sin base som direktør ved FFI deltok han i utformingen av norsk forsvars- og sikkerhetspolitikk. Som leder for FFI og formann i Norges teknisk-naturvitenskapelige forskningsråd (NTNF) bidro han til fremveksten av en politikk for teknisk-industriell forskning.

Under Lieds arbeid med å bygge sterke nasjonale institusjoner lå en dyp forståelse av den rollen som vitenskap, teknologi og forskning spiller for moderne samfunnsliv. Han har vært en forkjemper ikke bare for at det offentlige har et ansvar for å finansiere forskning, men også for vitenskapens og den vitenskapelig ekspertises plass i samfunnet.

Gjennom hele sitt virke ønsket han et klart skille mellom grunnforskning og anvendt forskning: Den første burde være under kontroll av forskerne selv og ikke være nytteorientert, mens den siste skulle arbeide nært med brukerne og være direkte instrumentell. Lied ledet an i å gjøre FFI til «et lite institutt for store prosjekter», og han arbeidet for at FFI skulle bidra til Forsvarets teknologiske omstilling så vel som til industriell utvikling.

Finn Lied spilte en sentral rolle for utviklingen av en nasjonal politikk for teknisk-industriell forskning. Som medlem av arbeidsutvalget i NTNF og flere av rådets komiteer og utvalg bidrog han til å omforme forskningsrådet slik at det i større grad ble en del av industripolitikken. Som styreleder ved Institutt for atomenergi 1960–69 og 1978–85 var han en pådriver for å bruke forskningen til å skape nye energikilder.

Politiker

Finn Lied var arbeiderpartipolitiker og statsråd i Industridepartementet i Trygve Brattelis regjering fra mars 1971 til oktober 1972. Han var en pådriver for opprettelsen av statsoljeselskapet Statoil i 1972, hvor hans statssekretær Arve Johnsen ble selskapets første administrerende direktør. Lied var styreformann i Statoil fra 1974 til 1984. Statoil ble redskapet for «nasjonaliseringen» og inngikk operativt samarbeid med store, utenlandske selskaper som måtte danse etter Norges pipe.

Utmerkelser

Finn Lied ble i 1980 utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden. Han var også innehaver av Forsvarsmedaljen med laurbærgren. I 1981 ble han gjort til Honorary Knight Commander av den britiske Royal Victorian Order.

Kilder


Kjeller kart grunnlag 1878.jpg Inngår i prosjektet Kjellerhistorien, der det legges ut artikler og bilder i Kjellers historie fra starten i 1912 til i dag. Lokalhistoriewikiens brukere kan fritt redigere og utvide artiklene. Flere artikler finnes på prosjektets forside og i denne alfabetiske oversikten.