Bildet er tatt under feiering av Karthikai Vilakku Edu utenfor et hus på Borgen i 2022. Kaarththikai vilakkeedu (tamilsk: கார்த்திகை விளக்கீடு) er en lysfestival som hovedsakelig feires av hinduistiske tamiler. På Thirukarthikai-dagen lyser de opp hjemmene og templene sine. Dagen sammenfaller med fullmånedagen i måneden Kartika (Kartika Pournami), som tilsvarer midten av november til midten av desember i den gregorianske kalenderen. Les mer …
Presten utfører ritualet, "Tarpanam" ved Vesletjern(sjøen) ved siden av Apalløkka skole i Ammerud, 03. august 2024. Aadi Amaavaasai (tamil: ஆடி அமாவாசை) er en viktig dag for å utføre ritualer og faste for å minnes forfedrene. Denne dagen markeres i Aadi-måneden (juli eller august). Amaavaasai er den tamilske og sanskritiske betegnelsen for nymånedagen, når månen ikke er synlig på nattehimmelen. Det er tolv Amaavaasai i løpet av året, men Amaavaasai som faller i måneden Aadi betraktes som spesielt hellig. Derfor har denne dagen fått det spesielle navnet 'Aadi Amaavaasai'. Hinduistiske tamiler tror at ved å minnes forfedrene og bade i havet eller hellige elver under Aadi Amaavaasai, kan man bli kvitt synder og oppnå frelse. Les mer …
En mor feirer første Thai Pongal i 2022 hos sønnen, som nylig har flyttet til nytt hus i Viken fylke.
Thai Pongal er en form for høsttakkefest, som blir feiret av tamiler over hele verden. I Norge feirer tamilene Thai Pongal med god mat, familiebesøk og kulturelle arrangementer. Feiringen har også fått sin plass i skoler og barnehager i Norge, og mange samles dessuten i templer. Høytiden har flere navn, blant annet bøndenes høytidsdag, og blir også sett på som tamilenes nyttår. Les mer …
Buddhismen er en av verdensreligionene, med utspring i Sør- og Sørøst-Asia. Det er en ikke-teistisk religion; man ærer altså ikke et guddommelig vesen. Hovedtrekk i buddhistisk lære er tro på karma, en moralsk kausalitet der ens handlinger blir bestemmende for ens skjebne og sjelevandring (reinkarnasjon). Målet for det religiøse liv er å nå nirvana, en tilstand der man er fullstendig opplyst og hvor man ikke lenger blir født på ny. Det var pr. 2012 omkring 25 000 buddhister i Norge. Av disse vet man at omkring 1300 har norsk bakgrunn, og man antar at det også er noen flere, uorganiserte buddhister med norsk bakgrunn. De resterende, det vil si et betydelig flertall, har innvandrerbakgrunn. Les mer …
Sikher i prosesjon på Karl Johans gate i Oslo 14. april 2007, under feiring av Vaisakhi. Bildet viser to av de fem kjennetegnene på mannlige sikher: Sverd og uklippet skjegg og hår; håret settes opp i en turban. Foto: Anders Bettum (2007) Sikhisme er en av verdensreligionene. Den ble grunnlagt i Punjab i India på 1500-tallet. Grunnleggere var Guru Nanak, og han ni etterfølgere, kjent som guruer, videreførte hans verk og utformet sikhenes tro og religiøse praksis. I Punjab utgjør sikhene flertallet av befolkningen, mens de i India utgjør omkring 2 % av folketallet.
I Norge var det i 2012 registrert drøyt 1100 sikher, mens det året før var nesten 3000. Tallet har variert sterkt de siste årene, men lå tidligere jevnt på i overkant av 2000. Denne variasjonen må antas å ha sammenheng med kravet om registrering av personnummer for å få statsstøtte som trossamfunn, noe som for flere trossamfunn som har overveiende innvandrere blant medlemmene kan slå uheldig ut. Et rimelig anslag vil være at det er i overkant av 3000 sikher i Norge pr 2013, uavhengig av om de er formelt registrert eller ikke. Sikhenes trossamfunn i Norge heter Gurdwara Sri Guru Nanak Dev Ji, og holder til på Alnabru i Oslo. Les mer …
|