Fredrik Wilhelm Gomnæs

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Fredrik Wilhelm Gomnæs i offisersuniform.
Foto: Ukjent, hentet fra Den Norske hær og flaate. Fastlønnede og fhv. fastlønnede, i krig tjenstpligtige officerer den 1. jan. 1914.

Fredrik Wilhelm Gomnæs (født 4. april 1868 i Hole i Buskerud, død 29. august 1925 på Gardermoen) var musiker, dirigent og komponist, fra 1911 tilknyttet forsvaret. Han var dirigent for Divisjonsmusikken i Bergen 1911–1920, og deretter dirigent for Divisjonsmusikken i Kristiania.

Familie

Han var sønn av husmann og senere selveier Kristian Olsen Kjærnet (1822–1893) og Kristiane Helgesdatter Gomnes (f. 1830).

Fredrik Wilhelm Gomnæs ble gift i 1914 med Edle Alette, født Godaker (1875-1970), datter av instrumentmaker Hans Jakob Arnold Sommerschield Godager (f. 1843) og Lisa Alette Skredtzhoel (f. 1845).

Liv og virke

Fredrik Wilhelm Gomnæs ble født på en husmannsplass i Hole, og han ble døpt i Hole kirke den 5. juli 1868.[1] Det er ikke helt sikkert hvor mange barn det var i flokken, men vi vet om sju. Fredrik Wilhelm var den femte, med to eldre brødre og to eldre søstre. I tillegg hadde han en yngre bror og ei yngre søster.[2]

Fredrik Wilhelm Gomnæs studerte med Johan Hennum og Iver Holter, samt ved Hochschule für Musik i Berlin i 1891. Han var deretter cellist ved Christiania Theater 1892–1898.

Gomnæs var musikkinstruktør i Hamar 1898–1911, og var deretter dirigent for 4. brigades musikkorps/4. divisjons musikkorps i Bergen 1911–1920. Fra 1920 var han dirigent for 2. divisjons musikkorps i Kristiania.

Gomnæs komponerte en symfoni i a-moll som ble oppført på Nationaltheatret i Oslo i 1908. Han komponerte dessuten en rekke militærmarsjer, og flere sanger for mannskor og blandet kor, blant annet «Aasgaardsreien» for kor og orkester.

Enkelte bosteder

Fredrik Gomnæs ble født på husmannsplassen Nordre KjernetHelgelandsmoen i Hole. Da han var ni år gammel kjøpte faren bruket Knipen, og familien flytta dit.[3] Knipen var et bruk på matrikkelgården Gomnes, så det er her han fikk navnet Gomnæs fra.

Ved folketellingen for Hamar i 1900 er Fredrik Wilhelm Gomnæs (navnet skrevet Gamnes) oppført som Musikinstruktør med adresse Kaatorp og Hals. I adresseboka for Bergen for 1920 er han oppført som musikdirektør på adressen Prahls vei 2b, og i adresseboka for Aker for 1922 er han oppført som musikkdirigent med adresse Slemdalsveien 67 på Vinderen.

Ettermæle

Fredrik Wilhelm Gomnæs er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2016)

Fredrik Wilhelm Gomnæs ble gravlagt fra Vestre gravlunds kapell 3. september 1925. Aftenposten omtalte sørgehøytideligheten i sin morgenutgave dagen etter, og refererte fra garnisonsprest Kjeld Stubs tale ved båren (utdrag):

Alle staar dypt sørgende om løitant Gomnæs' baare. Uventet, som budskapet kom, er det dobbelt sørgelig. ... Den militære musik har lidt et følelig tap ved hans bortgang, og mange mindes ham med tak for, hvad han har gjort. Vi takker ham for de minder han har git os i de mange vakre kompositioner, som vil leve efter ham.

Fredrik Wilhelm Gomnæs er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo. Tittelen Musikinstruktør er brukt på gravminnet, der kun Wilhelm er benyttet av de to fornavnene hans.

Referanser

Kilder

Eksterne lenker