Geble Pedersøn

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Gjeble Pederssøn»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Geble Pedersøns segl og navnetrekk.

Geble Pedersøn (født rundt 1490, død 1557) var fra 1537 superintendent (biskop) i Bergen. Geble kom fra Teista i Herøy, hvor både faren og moren var bønder med adelig bakgrunn. Han studerte blant annet i Tyskland.

Etter reformasjonen var Geble Pedersøn en av de sju første superintendentene som ble utnevnt av Christian III og ordinert av den tyske reformatoren Johannes Bugernhagen.[1] Før utnevnelsen var han erkediakon, og hadde blant annet ansvaret for Munkeliv kloster. Som superintendent bosatte han seg i Gråbrødreklosteret. Dette fungerte som embetsbolig inntil Anders Foss flytta da han fikk krav om å sette i stand den altfor store bygningen.

Han regnes sammen med Absalon Pederssøn Beyer som sentral i utviklinga av Bergen domkapitel som kulturinstitusjon.[2] En noe spesiell forbindelse mellom Geble Pedersøn og Beyer er at sistnevntes kone Anne Pedersdotter senere ble anklaget for å ha drept biskop Geble for at hennes mann skulle kunne overta embetet. Anklagen kom i forbindelse med hekseprosessen mot henne i 1590, og ser ikke ut til å ha vært et tema i den første saken mot henne i 1570. Det er ingen grunn til å tro at anklagen hadde rot i virkeligheten.

Referanser

  1. Biskop i Norsk historisk leksikon.
  2. Domkapitel i Norsk historisk leksikon.

Litteratur

  • Gilje, Nils: Heksen og humanisten: Anne Pedersdatter og Absalon Pederssøn Beyer - en historie om magi og trolldom i Bergen på 1500-tallet. Utg. Fagbokforlaget. 2003. ISBN 978-82-450-1054-1.
  • Jakobsen, M. 1922. Alstahaug Kanikgjeld eller nu Hatfjelddalen, Vefsen, Tjøtta, Alstahaug, Herø, Nesne, Hemnes, Mo sognekald : En historisk statistisk beskrivelse efter originale utrykte og trykte kilder fra de ældste tider indtil MDCCCCXIV (1914) Mosjøen: eget forlag. Digital versjonNettbiblioteket Side 46.
Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!