Håvard Vederhus (1989–2011)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
" Håvard Vederhus 21 år " er gravert inn i bronsesøylen på det nasjonale minnesmerket på Utøyakaia.
Foto: Eva Rogneflåten (2022).
Detalj fra 22. juli-minnesmerket "Lysningen" ute på Utøya: Håvard Vederhus, 21 år.
Foto: Eva Rogneflåten (2023).
22. juli-senterets bursdagsblomst til Håvard Vederhus, 10. november 2022.
Foto: Skjermdump 22. juli-senterets Facebookside

Håvard Vederhus født 10. november 1989 i Oslo, død 22. juli 2011 på Utøya i Hole kommune. Han var en av AUF-erne fra Oslo som ble drept i terrorangrepet på Utøya 22. juli 2011. Det verste terrorangrepet i Norge etter andre verdenskrig ble planlagt og som til sammen kostet 77 mennesker livet. Håvard Vederhus var på sin første sommerleir på Utøya i 2007 og i 2011 var han ved Pumpehuset på Utøya.

Vederhus ble valgt til leder for Oslo AUF i februar 2011. Han hadde også vært leder for Elevorganisasjonen, og er det yngste medlemmet som noen gang er blitt oppnevnt til et offentlig utvalg i statsråd.

Både i AUF og Arbeiderpartiet ble Vederhus beskrevet som et stort politisk talent. Han stilte som listekandidat til kommune- og fylkestingsvalget i 2011 som nummer 24.[1] Han studerte ved Universitetet i Oslo og satt i bibliotekstyret, som er det øverste organet for Universitetsbiblioteket. Vederhus satt også i ungdomsrådet i Oslo bispedømme og var kandidat til bispedømmerådet ved kirkevalget i 2009. Han ønsket en mer liberal kirke og jobbet også i sitt verv som EO-leder for en livssynsnøytral formålsparagraf.

Familie

Sønn av Alf Vederhus og Kirsten Vesterhus. Håvard Vederhus var mellomste barn i søskenflokken på tre, med storebror Jo og lillesøster Torunn.

Bisettelsen

Vederhus ble bisatt fra Grefsen kirke torsdag 4. august 2011. Et hundretalls mennesker måtte bli stående utenfor da Marte Vassbotten sang sluttstrofen av «Gabriellas sång», som åpnet seremonien: «Jag vill känna att jag levt mitt liv».

Mange ville ta farvel med den populære AUF-lederen. Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) og landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) representerte regjeringa. Til stede var også Oslo Arbeiderparti sin leder Jan Bøhler (Ap), AUF-leder Eskil Pedersen, Bård Vegard Solhjell (SV), Høyre-leder Erna Solberg, leder av utenrikskomiteen på Stortinget, Ine Marie Eriksen (H), byrådsleder Stian Berger Røsland (H) og utdanningsbyråd Torger Ødegaard (H). Fra bydelen Nordre Aker representerte bydelsdirektør Mona Taasen, bydelsoverlege Georg Semcesen, bydelsutvalgsleder Bent Gether-Rønning og nestleder May-Brith Døssland. I sin minnetale sa kunnskapsminister Halvorsen blant annet:

– Håvard var en unik personlighet som alle ble glad i. Han var raus, humoristisk og positiv, med stor omsorg for alle. Han så alle

Fra talerstolen ble det tegnet et bilde av en aktiv, nysgjerrig, livsglad og familiekjær gutt, som vokste opp til å bli en brennende engasjert ung mann med enorm arbeidskapasitet og et stort hjerte.

Prableen Kaur, nestleder i Oslo AUF, snakket i sin minnetale varmt om sin nære venn og lovte å kjempe videre for de verdiene han sto for:

– Håvard var en fantastisk leder, med mange visjoner. Vi fikk blomstre under hans ledelse.

Minneord

[...]Du var en av mine beste venner i AUF. Det var deg og meg, og det var vel aldri en hemmelighet at vi teamet opp.

Jeg husker første gangen jeg møtte deg. Et møte i Oslo Arbeiderparti mars 2007. Du satte deg ved siden av meg, introduserte deg selv og la ut om hvor «fyfy» homofili var. Indignert og oppgitt kom jeg hjem til min yngre bror og fortalte om denne homofobe Håvard Vederhus fra Oslo Katedralskole, for og deretter få vite av han at du gikk i hans klasse — og du var homofil. «Haha, dust!»[..]</nowiki>

Du og jeg kunne også krangle som bare faen. Vi har stått på Youngstorget og skreket til hverandre i sinne, men så har ofte du ringt meg gråtende etterpå… vi har jo begge et brennende engasjement. Da kan det jo fort bli litt temperatur. Det var aldri et problem å påpeke de sterke og svake sidene. Det var aldri mangel på ærlighet. Derfor var det aldri tvil fra min side at du Håvard, «du kan bli en jævlig bra leder for AUF i Oslo». No doubt. Det ble du også. Tydelig i budskapet.[...]

Jeg er ikke troende, men det var du. Derfor håper jeg at du ser meg, er stolt av meg — og venter med en flaske cava på et homoutested i himmelen, slik at du kan svinge meg rundt en gang til - slik du gjorde sist vi entret dansegulvet sammen. Vi sees.

– Kamzy Gunaratnam[2]

Minnesteder

Etter terrorangrepene 22. juli 2011, ble det reist en rekke likearta minnesmerker i de fleste kommunene der ofrene kom fra. Minnesmerkene er utforma av kunstneren Nico Widerberg, og er laga i Iddefjord-granitt. De er produsert av Skjeberg-bedriften Johansen Monumenthuggeri i Sarpsborg, og er donert av en anonym giver. Minnesmerkene er påført datoen 2207 2011 og deler av et nyskrevet dikt av Lars Saabye-Christensen. Oslo valgte å vente på det nasjonale minnesmerket som skal komme i regjeringskvartalet.

Utøyas bursdagsmarkering

På bursdagen til hvert terroroffer, setter Utøyas ansatte en rød rose i navnet til vedkommende i minnesmerket "Lysningen". [3]

22. juli-senterets bursdagsmarkering

Hvert år markerer 22. juli-senteret bursdagen til ofrene etter terrorangrepene 22. juli 2011. Dette er bursdagsblomsten til Håvard Vederhus, satt i resepsjonen i 22. juli-senteret 10. november 2022. Teksten lyder:

Minnebok på Utøya

Ute på Utøya har AUF laga en «minnebok», der familie og venner av terrorofrene har fått anledning til å skrive om og vise fram bilder av sine kjære. Boka består av kryssfinerplater som er satt opp på en stang og som kan blas i. Den kom på plass i Hegnhuset i 2022, men er ikke komplett ennå. Alle ofrene har fått sin plass i «boka», så når tekstene og bildene er klare, vil de settes opp på riktig plass. Alle har minimum med navn, fødselsdato, hvilken kommune de kom fra og alderen de var i den 22. juli 2011.

Vederhus' minneboktekst er avbilda nedenfor.

Ettermæle

Biografi

Forfatteren Hans Olav Lahlum skrev boka "Et kvart liv : Håvard Vederhus 1989-2011" i 2013 og han ønska ikke å tjene penger på den. Fire formål får dermed royalties etter skatt. I samråd med Vederhus' familie er disse tilgodesett: Amnesty International, Kirkens Nødhjelp, SAIH og Schakklubben 1911/Håvard Vederhus’ minneturnering 2013. [4]

Minnefond

Håvard Vederhus og IOP Norges Utdanningsfond ble oppretta 10. desember 2014 til minne om ham. Det er et stort behov for midler til utdanning etter videregående skole i Tanzania. Fondet blei oppretta for å møte noe av dette behovet, og tar sikte på å finansiere minimum treårig yrkesutdanning for elever som er ferdig med videregående skole.

Priser og utmerkelser

2010 - Håvard Vederhus kom på 9. plass på Gaysirs liste «Årets Homotopp». Begrunnelsen var at han hadde som mål at Kirkemøtet skulle utvikle en ny ekteskapsliturgi. [5]

2009 – Nominert til «Årets navn» i Nordre Aker. [6]

Referanser

  1. Valglister og kandidater 2011. Oslo. valg.no, besøkt 10.05.2023. Han fikk 1221 personstemmer selv om folk visste han var død. <ref>Lahlum, Hans Olav: Et kvart liv : Håvard Vederhus 1989-2011. Cappelen Damm, 2013, s. 129. ISBN 9788202411206. Digital versjonNettbiblioteket.
  2. Minneord fra Kamzy Gunaratnam på hennes Facebook-vegg, 10. november 2022.
  3. Vi minnes 22. juli-ofrene - året rundt. Besøkt 17.04.2023.
  4. Lahlum, Hans Olav: Et kvart liv : Håvard Vederhus 1989-2011. Cappelen Damm, 2013, s. 141. ISBN 9788202411206. Digital versjonNettbiblioteket.
  5. Trøite, Jenny Kanestrøm: Årets Homotopp. 6. januar 2010. Besøkt 10.05.2023.
  6. Stemmene strømmer på. Nominasjon av «Årets navn» i Nordre Aker. Nordre Aker budstikke, torsdag 22. januar 2009, s. 10. Digital versjonNettbiblioteket.

Kilder og litteratur

  • Alsaker, Line og Kjetil Saugestad: Hele historien. 22. juli. En serie i 8 deler i NRK Radio fra 8. april 2021. NRK-podkast. 2021.
  • Find a grave: Håvard Vederhus. [1]
  • – Folk ble i godt humør bare ved å møte ham. Utdanning : fagmagasin for Utdanningsforbundet. 2011 Nr. 13, s. 4-5. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Ruud, Marianne: Politianmelderen. I serien «Aktuell profil»; Håvard Vederhus ny leder i Elevorganisasjonen fra 1. juli 2008. Utdanning : fagmagasin for Utdanningsforbundet. 2008 Nr. 14, s. 10. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Slik minnes vi våre kjære. Familier, pårørende, venner og kolleger om ofrene fra 22. juli. VG, torsdag 22. juli 2021, s. 12-29. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Stemmene strømmer på. Nominasjon av «Årets navn» i Nordre Aker. Nordre Aker budstikke, torsdag 22. januar 2009, s. 10. Digital versjonNettbiblioteket.

Eksterne lenker