Karl Johan Palm

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Karl Johan Palm (født 29. mai 1884, død mars 1961) var forretningsmann og kjøpmann innenfor tekstil- og konfeksjonsbransjen. Han ble født i Stigen i Färgelanda kommun, Dalsland i Sverige. Foreldrene var skredder Gustaf Palm og Mathilda Eliasdotter, og han var den yngste i en søskenflokk på fem. Da Karl var ett år gammel, reiste faren til Amerika, og familien hadde visstnok ingen kontakt med ham siden. [1]

Sverige og Rakkestad

Palm fikk utdannelse ved Dalslands Folkehøgskola og Lenninska Vævskola i Norrköping, og deretter arbeidet han ved ulike ullvarefabrikker i Sverige, både i veveri og apparaturavdelinger. I 1909-10 var han ansatt hos J.A. Larsson ved Fredfoss Uldvarefabrikk.[2]

Deretter gikk han på Otto Treiders handelsskole i Kristiania, der han var student i 1910 sammen med blant annet Larssons yngre bror, Martin Larsson.[3] I 1912 ble Palm ansatt ved Stemme Uldvarefabrik i Rakkestad, som kontormann og reisende selger, og da han i 1916 ble registrert som innflyttere til Norge, ble «bogholder» oppgitt som yrke.[4] I 1919 fikk han norsk statsborgerskap.[5]

Vestfossen

Fra 1918 til 1923 var Palm bosatt i Vestfossen, der den eldre broer, Edvard Palm helt siden 1899 hadde vært tilknyttet Fredfoss Uldvarefabrikk, men dessuten hadde etablert sitt eget firma - «Edv. Palm manufakturforretning og trikotagefabrik». Den 23. april 1918 startet også Karl Johan Palm sitt eget firma - «Karl J. Palm manufakturforretning» - som ble registrert dagen etter at den eldre broren hadde avviklet sitt firma.[6] Tanken var åpenbart at Karl skulle overta virksomheten etter Edvard, som var i ferd med å etablere seg med en større trikotasjefabrikk i Drammen. Mye av denne virksomheten var knyttet til eiendommen «Vidar» (Hus no.123 i Vestfossen), som Edvard hadde kjøpt av J.A.Larsson i 1914 og som han nå solgte videre til den yngre broren.[7] Samtidig kan det se ut til at noe av virksomheten foregikk i den store «Halvorsethgården» (Hus no.12 i Vestfossen), der Edvard hadde bodd med sin familie.[8] Samme dag som Karl J. Palms nye firma ble registrert, ble denne eiendommen overtatt av en ny eier, Hans A. Sørhol. De to kan ha hatt planer om å gå i kompaniskap, men seinere samme år ble Sørhol alvorlig syk, og like før han døde, leide han ut lokalene til «Jens Larssøn Herreekvipering».

Dermed må Karl Palm ha konsentrert seg om fabrikkutsalget på «Vidar». Den gamle bygningen her brant imidlertid i juni 1920. Palm gikk da i kompaniskap med Henrik Auestad, som hadde vært ansatt som ekspeditør ved Fredfoss Uldvarefabrikk i flere år, og høsten 1920 startet de firmaet Auestad & Palm A/S, «med det formaal at drive handelsvirksomhet i Vestfossen».[9] Som erstatning for den nedbrente bygningen ble det satt opp en stor, tre-etasjes forretningsgård langs Storgata, samt en mindre bygning ned mot elva, som det trolig var meningen å innrede som trikotasjefabrikk.

Kompaniskapet varte imidlertid bare i tre år. Da solgte Karl Palm eiendommen til Henrik Auestad,[10] og forretningsdriften ble overtatt av firmaet Fabrikutsalget, H. Auestad.

Drammen

I 1923 kjøpte Plam en gård på hjørnet av Øvre Storgate og St. Olavs gate i Drammen. Dette var en eldre, en-etasjes bygning fra 1867/68, som han kjøpte av brukseier Otto Knoph Rømcke, og som seinere ble modernisert flere ganger. Her startet han manufakturforretning, med adresse St. Olavs gate 2, og startet med salg av manufaktur, trikotasje og damekonfeksjon. Forretningen hadde på slutten av 1930-årene 20 ansatte. Den hadde da lokaler på 400m2, og i 1958 åpnet en ny konfeksjonsavdelingpå 240m2 i 2. etasje. Forretningen hadde da 40 ansatte. Etter at Palm døde i 1961, ble forretningen overtatt av sønnen Erik Palm, som hadde vært med i firmaet siden 1935. Forretningen ble nedlagt da han pensjonerte seg i 1983.

Karl J. Palm giftet seg med Aagot Olsen i Strømsø kirke i Drammen i 1911.[11]

Han døde i Drammen i mars 1961 og ble bisatt fra Bragernes kirke.[12]

Referanser:



Kilder:


Eiker Leksikons logo.jpeg Karl Johan Palm inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!