M/S «Monte Rosa»

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
M/S «Monte Rosa» som cruiseskip i Harstad havn.
Foto: Sør-Troms Museum (1930-1935).

M/S «Monte Rosa» var et tysk passasjerskip som ble bygd på Blohm & Voss i Hamburg og overlevert til Hamburg-Südamerikanische Dampfschifffahrts-Gesellschaft i 1931. Det gikk de to neste åra i rute mellom Hamburg og Sør-Amerika. Skipet ble så leid inn av «Kraft durch Freude» (KdF, «Styrke gjennom glede»), en organisasjon underlagt nazipartiet som tilbød blant annet rimelige ferier for arbeidere. I januar 1940 ble skipet rekvirert av Kriegsmarine. Skipet sank under navnet «Empire Windrush» i 1954.

I tida mellom 1933 og 1939 ble det gjennomført en rekke cruiseturer med «Monte Rosa». Et av målene som ble besøkt flere ganger var fjordene på Vestlandet.

Skipet lå i Hamburg på nyåret 1940, og ble da rekvirert av den tyske marinen og brukt som kaserneskip. I 1942 ble det bygd om til troppetransportskip og satt inn mellom Århus i Danmark og norske havner. Tyske tropper ble frakta fram og tilbake, og i tillegg ble fanger frakta fra Norge til Danmark. Høsten 1942 gikk to transporter av jøder i forbindelse med at deportasjonen av jødene ble satt i gang. Den første gikk 19. november 1942 med 21 personer, og den andre den 26. november 1942 med 26 personer, begge med personer som hadde vært internert på Grini.

I oktober 1943 ble «Monte Rosa» sendt nordover som hjelpeskip under reparasjonene av «Tirpitz» i Altafjorden. I april 1944 bar det så nedover til Oslofjorden igjen, og skipet ble igjen satt i trafikk mellom Oslo og Århus. I juni 1944 plasserte Max Manus og Gregers Gram tidsinnstilte miner på skroget mens «Monte Rosa» lå i Oslo havn. De gikk av nær Øresund. Til tross for betydelige skader kom skipet seg til havn for egen maskin. Omkring 200 soldater som skulle hjem på permisjon omkom, angivelig fordi kapteinen stengte flere skott for å hindre at skipet sank, slik at soldatene i flere rom drukna uten noen mulighet til å rømme. Det var også med flere kvinner og barn på skipet, trolig norske kvinner som hadde fått barn med tyske soldater. Ingen av disse skal ha omkommet.

I januar 1945 var skipet reparert og ombygd til hospitalskip. Det ble da malt hvitt med ei grønn stripe langs skroger. I februar 1945 gikk «Monte Rosa» på ei mine, og ble slept til Gotenhafen, nå Gdynia, med 19 grader slagside. Etter en midlertidig reparasjon ble skipet slept til København med omkring 5000 flyktninger ombord. Det ble så flytta til Kiel i mai 1945, og formelt tatt ut av tjeneste som marineskip i august samme år.

Den 18. november 1945 ble «Monte Rosa» beslaglagt som krigsbytte av britiske styrker. Skipet ble slept til South Shields i England og bygd om til troppeskip. Da det var klart i 1946 ble det omdøpt til «Empire Windrush». I 1948 frakta skipet den første runden med immmigranter fra Jamaica til England. Det ble ellers brukt som troppetransportskip til blant annet Sri Lanka, Hongkong, Singapore og Japan.

Den 28. mars 1954 var «Empire Windrush» på vei fra Japan til Southampton og lå utafor kysten av Algerie da det inntraff en eksplosjon i maskinrommet. Fire maskinister omkom i brannen som brøt ut, og skipet måtte evakueres. Under forsøk på å slepe det til Gibraltar sank det utbrente skipet.

Fanger som ble transportert med «Monte Rosa»

Blant fangene som ble transporter med skipet kan nevnes:

For en fullstendig liste, se jødiske holocaustofre. Tabellen kan sorteres etter tranport, slik at man skiller ut dette skipet.

Litteratur og kilder