Mally Lammers

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Thorald og Mally Lammers fotografert i 1896
Foto: Szacinski
Mally Lammers (til venstre) med søstera Eva i 1881.
Foto: R. Ovesen
Mally og Thorvald Lammers' grav i Æreslunden på Vår Frelsers gravlund.
Foto: Stig Rune Pedersen (2014).

Mally Lammers f. Marie Cathrine Sars (født 22. juni 1850 i Manger, død 1929 i Aker) var sanger og stod for innsamling av norske folkeviser. Hun ble kjent som en av de fremste romansesangerne, og turnerte over hele landet.

Slekt og familie

Hun var datter av sokneprest og senere professor Michael Sars (1805–1869) og Maren Cathrine Sars f. Welhaven (1811–1898), og hun var søster av blant annet Georg Ossian Sars, Ernst Sars og Eva Nansen.

I 1881 ble hun gift med sangeren Thorvald Lammers.

Liv

Da hun ble født var faren sokneprest til Manger. I 1854, da hun var fire år gammel, fikk faren en stilling som professor i zoologi i Christiania, og familien flytta til hovedstaden. Der bodde de i den gamle løkkebygningen Nedre Bakkehuset ved Pilestredet, der man nå finner C.J. Hambros plass.

Hjemmet i Christiania ble et sentrum for intelligensiaen, som kom til moras åpne salong på søndagene. Der opptrådte ofte Mally og Eva Sars med sang. Selv om scenen var deres egen stue opptrådte de for personer som Bjørnstjerne Bjørnson og onkelen Johan Sebastian Welhaven. Mally lærte også opp sin yngre søster i sang, og i folketellinga 1900 finner vi henne oppført som sanglærerinne.[1]

I 1898 fikk hun et statslegat for sitt virke med å samle inn norske folkeviser.

Etter at hun ble gift medvirka hun ofte ved mannens kirkekonserter, og de turnerte gjerne sammen. De var bosatt i villaen Fagerheim, med adresse Nedre Skogvei 16c på Bestum. Etter moras død i 1898 flytta hennes ugifte Ernst Sars og Georg Ossian Sars, som hadde delt gutteværelse hos mora hele livet, hjem til Mally og Thorvald Lammers.

Mally Lammers ble enke i 1922. Hun og Thorvald Lammers er gravlagt sammen i Æreslunden på Vår Frelsers gravlund.

Referanser

  1. Mally Lammers i folketelling 1900 for Aker herred fra Digitalarkivet.

Litteratur og kilder