Marie Arentz (1919–1945)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Marie Arentz

Marie Kristiane Arentz, med kallenavnet «Mai», (født 5. mai 1919 i Skaun, død 26. april 1945 i Trondheim) var med i Sonderabteilung Lola («Rinnanbanden») fra mai 1942 til våren 1943, da hun vervet seg som frontsøster for å slippe unna. Hun ble drept av Rinnan og andre av hans medarbeidere i Jonsvannsveien 46 26. april 1945 etter at hun hadde prøvd å flykte til Sverige sammen med Bjørn Bjørnebo.

Bakgrunn

Arentz vokste opp på Sim i Børsa, ved innsjøen Laugen som datter av godseier Marcus Arentz (1876–1951) og Ragna Gudrun Harang (1887–1972) fra Surnadal. Hun var nummer fire av seks barn.

I november 1939 flyttet hun på hybel i en murgård i Elgesetergate 30 b.

Nasjonal Samling

Hun medlem seg inn Nasjonal Samling 24. oktober 1940, men fikk i dette bare følge av den fem år yngre lillesøsteren Dagny også meldte seg inn i Nasjonal Samlings Ungdomsfylking våren/sommeren 1941, foreldrene og de øvrige søsknene var gjorde imidlertid ikke noe som tydet på at de delte disse sympatiene. I sju måneder arbeidet hun på partiets fylkeskontor i Steinkjer, og her ble hun kjent med Ragnhild Strøm. De to venninnene reiste ofte sammen tilbake til Trondheim i helgene.

Tidlig på året 1942 flyttet Arentz tilbake til Trondheim og arbeidet på kontoret til Hirden 5. Regiment Frostating som hadde medlemmer fra nordre del av Møre og Romsdal, Trøndelag og søndre del av Nordland.

Rinnan

Strøm ble samtidig, fra februar 1942 vervet av Henry Rinnan til å bli med på å infiltrere Nordsjøfarten til De britiske øyer fra Ålesund og Strøm fungerte her som kurer. Strøm ble senere sendt på agentoppdrag og i mai 1942 ble Arentz med da de reiste med D/S «Kong Harald» til Bergen. Oppdragene besto i å reise med Hurtigruta til Bodø og Bergen, og på disse reisene arbeidet de som såkalte negative agenter, og etablerte kontakter med folk tilknyttet Hjemmefronten i Nord Norge som at de arbeidet for denne. Arentz ble fra 1. juni ansatt hos Rinnan. Hun ble sendt på flere slike oppdrag utover sommeren 1942, også til blant annet til Selbu og Tydal for å infiltrere flytkningerutene til Sverige.

Frontsøster

Som så mange av disse negative agentene, som også Strøm, bygde det seg opp en en økende motvilje mot dette arbeidet. Flere av dem hun hadde knyttet kontakter til ble arresterte. I april 1943 gikk Marie Arentz til Rinnans overordnede i SD Walter Gemmecke og fikk hjelp til å slutte hos Rinnan ved å verve seg som frontsøster i Tysk Røde Kors, til tross for motstand fra Rinnan.

Etter å ha tjenestegjort på Østfronten ved Tilsit (dagens Sovjetsk) i det nordøstlige området av Øst-Preussen, kom hun sommeren 1944 tilbake til Trondheim. Her ble hun kjæreste med den tidligere Abwehr-agenten Bjørn Bjørnebo og de ble senere forlovet.

Tatt av Rinnan

Da krigen nærmet seg slutten bestemte paret seg for å komme seg over til Sverige. Bjørnebo fikk kontakt med en motstandsgruppe som viste seg å være kontrollert av Rinnan, selvom medlemmene av denne trodde de arbeidet for den norske etterretningen i London. Resultatet ble at Marie Arentz og Bjørn Bjørnebo ble tatt på det avtalte møtestedet bak Bakke kirke og tatt med til Jonsvannsveien 46. Etter en uke, hvor de fikk bevege seg relativt fritt inne i huset, ble begge drept.

Makabre drap

Arentz ble på makabert vis drept og partert i kjelleren i Jonsvannsveien 46.
Foto: Per Renbjør/Levanger fotomuseum (1945–1946).

Selv om detaljene ikke er kjent, ble Marie Arentz bedøvet med kloroform, kledd naken og deretter hengt i bedøvet tilstand fra taket i fyrrommet. Imidlertid rakk føttene ned til gulvet så de måtte legge til sin egen kroppstyngde for å fullføre hengingen. Bjørnebo ble skutt i tinningen av Rinnan, tidligere på kvelden hadde fangen Dagfinn Frøyland blitt skutt med en maskinpistol, trolig av Karl Dolmen.

Rinnan rekvirerte dagen etter kister til de døde, men en språklig misforståelse gjorde at det i stedet ble levert tre kasser i stedet hvor det ikke var plass til de døde, stive kroppene. På makabert vis ble likene partert av Harald Grøtte og Kristian Randahl ved å kappe av beina med hjelp av øks ved skrittet, lagt i kassene og den følgende dagen senket i havet utenfor Fosenhalvøya.

Kilder