Modupe Ellen Awoyemi (1995–2011)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
" Dupe Ellen Awoyemi 15 år" er gravert inn i bronsesøylen på det nasjonale minnesmerket på Utøyakaia.
Foto: Eva Rogneflåten (2022).
Stig Rune Pedersen
Foto: 2014
Detalj fra 22. juli-minnesmerket "Lysningen" ute på Utøya: Dupe Ellen Awoyemi, 15 å.
Foto: Eva Rogneflåten (2023).
22. juli-senterets bursdagsblomst til Dupe Ellen Awoyemi 14.08.2023.
Foto: 22. juli-senterets Facebookside

Dupe Ellen Awoyemi født 14. august 1995, døde 22. juli 2011. Hun var en av AUF-erne fra Drammen som ble drept i terrorangrepetUtøya i Hole kommune, utført av den høyreekstreme Anders Behring Breivik. Hun var i skrenten nedenfor Kjærlighetsstien på Utøya. Dupe var på Utøya for første gang. Hun var elev ved Drammen videregående skole, og blir beskrevet som en engasjert solstråle. Dupe var datter av bystyrepolitiker Lola Awoyemi (Ap).

Dupe gikk i Bragernes kirkes ungdomskor og hun hadde meldt seg som konfirmantleder. Hun skulle på konfirmantleir rett etter Utøya sommeren 2011. Til tross for ung alder hadde hun rukket å sette spor etter seg. Hun betydde mye for mange, ikke bare familien. Hun hadde bestemt seg for å bli jurist, slik at hun kunne jobbe for rettferdighet som hun brant for.[1]

Bisettelsen

Hun ble bisatt fra Bragernes kirke 9. august 2011, og ble stedt til hvile på en bratt gravplass ved Tangen, ut mot Drammensfjorden. Regjeringen var representert ved Anniken Huitfeldt som talte og viste synlig omsorg for familien. Moren til Dupe er lokalpolitikeren Lola Awoyemi. Nigerias ambassadør til Norge, Niklas Tokerud, var også tilstede og holdt tale, det samme med leder i Buskerud AUF og Dupes storesøster. Bragernes Ungdomskor, der Dupe selv gikk, sang til korvenninen. Gravferden sluttet i vind, regn og kulde. [2] [3]

Minneord fra AUF og Arbeiderpartiet

[...]På fritiden var Modupe svært aktiv. Hun elsket musikk, og hun sang i Bragernes kirkes ungdomskor. Hun var også aktiv i andre deler av arbeidet til Bragernes menighet. Dagen etter det som skulle bli hennes gravferdsdag, skulle hun igjen ha deltatt som leder på konfirmantleir.

Modupe var ikke minst et talentfullt medlem i Drammen AUF. Hun hadde et sterkt engasjement for solidaritet og rettferdighet, og ville ta tak i samfunnet rundt seg. Årets Utøya-leir var hennes første. Etter kort tid på øya kunne hun ikke få fullrost sommerleiren nok. Til sine meddeltakere på leiren fortalte hun hvor fantastisk hun syntes det var der ute, og at hun syntes alle var så greie med henne. Modupe storkoste seg sammen med sine AUF-venner. Det gjør uendelig vondt å tenke på at hun ikke skal få oppleve dette igjen, og at hun ikke lenger kan være med oss. Vi skulle så gjerne ha delt opplevelser og gleder med Modupe i årene som kommer.

Vi lyser fred over Modupe Ellen Awoyemi sitt minne.

Eskil Pedersen, Åsmund Aukrust, Tonje Brenna, Jens Stoltenberg, Helga Pedersen, Raymond Johansen

På vegne av AUF og Arbeiderpartiet.[4]

Minnesteder

Etter terrorangrepene ble det reist likearta minnesmerker over hele landet i ofrenes hjemkommuner. Drammen kommunes 22. juli-minnesmerke er reist på Gamle KirkeplassBragernes-sida. Drammen kommune mista tre av de yngste drepte: Dupe Ellen Awoyemi (15), Birgitte Smetbak (15) og Sharidyn Meegan Ngahiwi Svebakk-Bøhn (kalt Sissi) (14) i terrorangrepene på Utøya.

På bursdagen til hvert terroroffer setter 22. juli-senterets ansatte en blomst i resepsjonen, tar bilde av den og legger ut en minnetekst på sin Facebook-side.[5]

Utøyakaia har hvert dødsoffer fått sin egen bronsesøyle, der navnet og alder er inngravert. Det er meningen at folk skal ta på det, slik at navnene kommer til å skinne mer og mer jo lenger tid det går. På bursdagene til dødsofrene setter Utøyas ansatte en rød rose i navnet til vedkommende i minnesmerket "Lysningen".

Minnebok på Utøya

AUF har laga en «minnebok» på Utøya, der familie og venner av terrorofrene har fått anledning til å skrive om og vise fram bilder av sine kjære.

Referanser

  1. Hverven, Tom Egil: Terrorens ansikt : skisser fra 22. juli-rettssaken. Flamme forlag, 2013, s. 84. ISBN 9788282880015. Digital versjonNettbiblioteket.
  2. *Hverven, Tom Egil: Terrorens ansikt : skisser fra 22. juli-rettssaken. Flamme forlag, 2013, s. 84-85. ISBN 9788282880015. Digital versjonNettbiblioteket.
  3. *Begraves i dag. Drammens Tidende, tirsdag 9. august 20, s. Digital versjonNettbiblioteket.
  4. VG 2011.08.08. 20110808. Digital versjonNettbiblioteket.
  5. 22. juli-senterets bursdagsblomst til Dupe Ellen Awoyemi 14.08.2023.

Kilder og litteratur

22. juli-senterets bursdagsblomst til Dupe Ellen Awoyemi 14.08.2023.