Slettfjell (Øvre Eiker)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Kart som viser beliggenheten av Slettfjell.
Foto: Eiker Arkiv

Slettfjell er en fjelltopp på 599 m.o.h. i Øvre Eiker kommune. Slettfjell ligger omtrent 1,8 kilometer i luftlinje nordøst for innsjøen Eikeren. Det er dele mellom gårdene Hamre og Østerud, men det høyeste punktet ligger i utmarka under Østerud. Det har gitt navn til Slettfjellveien, en skogsbilvei som går knapt 300 meter nordøst for toppen. I sørvest er det bratte åssider rundt Hyttefjell og Ertebekkdalen. I nordvest ligger den slakere Slettfjellia nedover mot Djupedalen og Engasetra, mens setermarka rundt Østerudsetrene ligger sørøst for Slettfjell. I nord og nordøst ligger Brennerpasset, før terrenget igjen stiger opp mot Sirikjerke (635 m.o.h.), som er det høyeste punktet i denne delen av Eiker. Selve toppen er nokså flat, og det må være dette som er opphav til navnet.[1]

En av de gamle vardene på Eiker skal ha ligget på Slettfjell.[2] Like nordvest for toppen har Riksantikvaren registrert en sirkelformet gravrøys med diameter på rundt 7,5 meter. Stein fra denne røysa er blitt brukt til å bygge en nyere varde.

Referanser

  1. Foss, s.120
  2. Johnsen, s.122Kilder


Eiker Leksikons logo.jpeg Slettfjell (Øvre Eiker) inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!