St. Paul kirke

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
St. Paul kirke
Den katolske kirken , Hordaland - Riksantikvaren-T248 01 0598.jpg
St. Paul kirke
Sted: Bergen
Byggeår: 1865-1876
Via til: Apostelen Paulus
Kirkesamfunn: Den katolske kirke
Bispedømme: Oslo katolske bispedømme
Sokn: St. Paul menighet
Arkitekt: Grev Mella da Vercelli
Teknikk: Mur
Materiale: Naturstein
Alter: Høyalter og to sidealter av marmor
Sitteplasser: 325
Annen informasjon: Det første orgelet var en gave fra dronning Josefine

St. Paul kirke har adresse Nygårdsgaten 3 (tidligere Christies gate 16) i Bergen og er sognekirke for den katolske menighet St. Paul menighet i Bergen. Kirken ble innviet 29. juni 1876, og menigheten dekker Sogn og Fjordane og midtre og nordlige Hordaland, det vi si kommunene Bergen, Jondal, Ullensvang, Eidfjord, Ulvik, Granvin, Voss, Kvam, Fusa, Samnanger, Os, Austevoll, Sund, Fjell, Askøy, Vaksdal, Modalen, Osterøy, Meland, Øygarden, Radøy, Lindås, Austrheim, Fedje, og Masfjorden. Tilsammen dekker menigheten et areal 29 570 km².

Bergen fik sin første sogneprest da Christopher Holfeldt-Houen ble utnevnt i 1857. Allerede i 1864 kjøpte menigheten tomten hvor dagens kirke står for å kunne bygge en kirke der. Grunnsteinen ble lagt ned året etter av pater Johan Daniel Paul Stub. Til å tegne kirken engasjerte han en italiensk venn, grev Mella fra Verceli. Mella var ikke arkitektutdannet, men hadde åpenbart stor fagkunnskap likevel. Kirken ble reist i mur på fundamenter av naturstein fra Bergensdistriktet. Pengemangel gjorde at byggingen av kirken skulle ta hele elleve år. Prosessen ble hele tiden ledet av pater Stub, som da byggingen startet var sogneprest i Christiania. Først ble byggingen stanset i nesten sju år. Stub ble sogneprest i Bergen i 1870, og i 1872 dro han på reise for å samle inn penger til byggingen av kirken. Dette gir resultater og man kan etterhvert starte prosessen igjen, men da bygget har kommet til takhøyde er man enda en gang tom for penger. Stub fortsetter pengeinnsamlingen og gjorde flere reiser på det europeiske fastlandet for å reise penger til byggingen.

Stub samlet inn penger fra givere i Tyskland, Italia, Sveits, Frankrike, Belgia og Holland. Også paven gav en betydelig sum og en katolske norsk-svenske dronning Josefine, som var gift med kong Oscar I, gav også en stor sum til prestegården som ble bygget i sammenheng med kirken.

Kirken første orgel ble bygget av den norske orgelmakeren A. Erichsen i Kristiania og ble gitt som gave av dronning Josefine. Dagens orgel med 16 stemmer ble levert av Vestres OrgelfabrikkHaramsøySunnmøre i 1977, etablert i 1888 av Ludvig Vestre og nedlagt 1982. I 1978 fikk orgelet sin offentlig debut under Festspillene i Bergen med pater Aage Hauken som organist. Bådet orgelet og kirkens gode akustikk gjør dette til en velegnet som konsertsal under Festspillene.

Kilder


Koordinater: 60.389176° N 5.323609° Ø