Storglomvatnet

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Storglomvatnet
Basisopplysninger
Storglomvatnet.jpg
Bildetekst: Storglomvatnet med Storglomvassdammen i forkant og Svartisen bak.
Foto: Dag Endre Opedal/Norsk Vasskraft- og Industristadmuseum (2019).
Areal: 47,3 km²
Høyde: 585-460 moh.
Vassdrag: Fykanåga
Kommune: Meløy
Fylke: Nordland
Sperredam bygget som steinfyllingsdam for Glomfjord kraftverk.
Fra Storglomvatnet før reguleringen.
Foto: Axel Lindahl/Nasjonalbiblioteket (1880-1890).

Storglomvatnet er en regulert innsjø i Meløy kommune. Vannet ligger like nord for Svartisen og naturlig avløp til Fykanåga som renner ut i Glomfjorden. Den har en reguleringshøyde på 585-460 moh., mens den naturlige høyden før reguleringen i 1920 var på 512 moh.

Vannet var tidligere fra 1920 reguleringsmagasin for Glomfjord kraftverk ved Glomfjorden, men denne reguleringen er neddemmet etter den nye utbyggingen i årene 1993 til 1997. Magasinet ble da ytterligere oppdemmet sammen med Holmvassdammen til kraftproduksjon i Svartisen kraftverk ved Holandsfjorden og er landets største reguleringsmagasin (målt i nyttbart volum) med en kapasitet på 3 506 millioner kubikkmeter.

Glomfjord kraftverk

Utdypende artikkel: Glomfjord kraftverk

Glomfjord kraftverk fra 1920 nyttet Storglomvatnet som magasin med reguleringshøyde på 24 meter, 520-498 moh. Oppdemmingen var på åtte meter med en steinfyllingsdam med en jernbetongplate på vannsiden og med en midlertidig nåledam med bukker av jern ved tappeluka fram til tappetunnelen var ferdigstilt og som sørget for reguleringen. Storglomvatn hadde da et areal på rundt 26 km² og magasinet hadde et volum på 623 millioner kubikkmeter.

Vannveien var opprinnelig en tappetunnel fra denne til Fykanåga, og fra denne en overføring fra Synk 1 i elva til Nedre Navervatnet. Derfra var det tilløpstunnel, fordelingskammer og rørgate ned til kraftstasjonen og utløp til fjorden. Fra Synk I i Fykanåga nedenfor Storglomvatnet er det nå som tidligere overføring til Nedre Navervatnet med en 2 150 meter lang tunnel. Nå er det bare vannet fra restfeltet nedenfor den nye Storglomvassdammen som overføres.

Magasinene i dagens Glomfjord kraftverk er Nedre Navervatnet og Øvre Navervatnet.

Svartisen kraftverk

Utdypende artikkel: Svartisen kraftverk

Vannet er kraftverkets eneste magasin. Demningen fra 1993-1997 er en 125 meter høy, og 825 lang steinfyllingsdam med vertikal asfaltkjerne og er blant landets høyeste. Demningen ved Holmvassdammen er også en steinfyllingsdam med en høyde på rundt 50 meter og en kronelengde på 380 meter.

Dette er to omfattende systemer, hvor østoverføringen overfører vann fra de øvre deler av Beiarvassdraget og Ranavassdraget til Storglomvatnet. Sør- og nordoverføringen tar inn et stort antall bekker som har avrenning til Holandsfjorden, Nordfjorden og Fykanåga. Alle overføringene er såkalte takrenner, det vil si en samletunnel som tar inn vann fra bekker og elver til et egnet sted.

Magasinkapasiteten er på rundt 3,5 milliarder m³ som tilsvarer rundt 1,7 ganger det gjennomsnittlig årstilløpet til magasinet. Energiinnholdet er 3,5 TWh.

Dammen som kulturminne

Utdypende artikkel: Dammer som kulturminner

Den opprinnelige dammen til Glomfjord kraftverk er neddemmet. slik at det er dagens dam fra 1993-1997 som omfattes av kulturminneprosjektet. Denne dammen representerer steinfyllingsdammer av enorme dimensjoner i et nordnorsk føyfjellslandskap. Også lokaliseringen i nærheten av en av landets største isbreer gir et ekstra bidrag, og har en tilknytning til en lang industrihistorisk sammenheng.

Dammen representerer et viktig norsk kraftverkshistorisk miljø og illustrerer moderne damanleggsutforming. Både Glomfjord kraftverk fra 1920 og Svartisen kraftverkfra 1993 er begge både hver for seg og samlet en del av de 27 kraftverkene prosjektet Kulturminner i norsk kraftproduksjon.

Kilder


Koordinater: 66.7175° N 14.2026° Ø