Ulf Wengård

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ulf Wengård som "Postmannen" i et barne-tv-program fra 1967, sammen med "tante Ragne" (Ragne Tangen).
Foto: Rigmor Dahl Delphin/Oslo Museum (1967)

Ulf Wengård (født 15. januar 1927 i Oppegård, død 7. juli 2003) var danser og skuespiller, i en årrekke tilknyttet Oslo Nye Teater, særlig kjent for sine komiske – og ofte små – roller. Han var også kjent fra barne-tv, særlig som Postmannen på 1960-tallet, en rolle han senere også hadde i adventsserien «Jul i Skomakergata».

Familie

Ulf Wengård var sønn av Martin Olsen Wengård (1893-1966), opprinnelig fra Krødsherad, og Konstanse Antonie Wengård, f. Hansen (1897-1983), opprinnelig fra Moss. Han var gift to ganger, i 1955 med stenograf Kjersti Gamkinn - senere gift Molvik – (1927-2011), ekteskapet oppløst, deretter med danseren Kari Blakstad (1938-2019), også dette ekteskapet oppløst.

Liv og virke

Faksimile fra VG 1. oktober 1988: notis om at Wengård, på humoristisk vis, hadde søkt jobben som kringkastingssjef.

Ulf Wengård vokste opp i Oppegård (i dagens Nordre Follo kommune), fra 1936 på eiendommen Alfenborg, med dagens adresse Sætreskogveien 27.

Wengård debuterte ved Studioteatret på 1940-tallet, var med i Ny Norsk Ballett, og studerte jazzdans i USA (ved June Taylors Academy of Dance og Fred Astaires Ballroomskole). Han var aktiv på Chat Noir på 1950-tallet, før han i 1954 flyttet over til Det Nye Teater (senere Oslo Nye Teater). Her spilte han i hovedsak i musikaler, lystspill og komedier, men også i mer realistiske oppsettinger. Han forble tilknyttet Oslo Nye Teater fram til han gikk av med pensjon.

Wengård spilte også teater for barn, og var mye benyttet i NRKs barneunderholdning. Fra barne-tv på 1960-tallet ble han kanskje særlig kjent som "Postmannen" i en rekke programmer, gjerne sammen med Ragne Tangen. I serien "Du og jeg og vi to" framførte han i 1969 Tannpussevisa ("det blir ikke hull i en tann som er ren"), sammen med Ragne Tangen og Svein Byhring, som ble svært populær. Han spilte senere også postmannen i adventskalenderserien "Jul i Skomakergata" (1979). Wengård spilte dessuten i flere filmer, blant annet i mange av Olsenbanden-filmene.

Fordi han ofte, etter eget valg, hadde små roller, var Wengård selvutnevnt leder (og eneste medlem) i det han kalte Norges Smårolleforbund. I denne egenskap søkte han, som et "stunt", i 1988 stillingen som kringskastingssjef etter Bjartmar Gjerde, og fikk en del oppmerksomhet omkring det (stillingen gikk for øvrig til Einar Førde).

Ulf Wengård satt i pressekomiteen for Holmenkollrennene i over 40 år, og for sitt frivillige virke her mottok han Skiforeningens æresplakett. I 1997 mottok han Kongens fortjenstmedalje i sølv.

Ettermæle

Ulf Wengård er gravlagt på Grefsen kirkegård i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

I en nekrolog over Ulf Wengård i Aftenposten 14. juli 2003, av Arne Christiansen, ble han beskrevet slik (utdrag):

Som danser og skuespiller hadde han ingen store ambisjoner. Han kunne støtte seg til den sjeldne egenskap: Utstråling. Publikum i salen oppdaget fort hvor han sto uten å si et eneste ord. Det er adskillige roller som er knyttet til hans person. Den ubestridt største var Jamie i "My Fair Lady" i et uforglemmelig samspill med Helge Reiss og Henki Kolstad. Den som har sett det husker det for tid og evighet. … Ulf Wengård var til stor glede når han dukket opp i fjernsynet i ymse roller. Postmannen hans er stikkord nok for hans popularitet blant barn og tilårskomne. … Etableringen av Norsk Smårolleforbund ble litt av en milepæl for ham. Som eneveldig president ble han ustoppelig gjenvalgt på alle årsmøter. Toppen på virksomheten var da han sendte søknaden om å bli ny kringkastingssjef ... .

Ulf Wengård er gravlagt på Grefsen kirkegård i Oslo.

Kilder