Jens Wang

Jens Waldemar Wang (født 11. mars 1859 i Fredrikstad, død 28. mai 1926 i Oslo) var kunstmaler og teatermaler.

Wangs bolig i Drammensveien 104, oppført for ham i 1891 og om- og påbygd 1899 etter Wangs tegninger. Drammensveien går bak huset, og hagen senere bebygget med rekkehus til Magnus Barfots gate.

Han ble sendt til Kristiania for å gå i handelslære, men begynte også i 1882 på kveldsundervisningen på Den kgl. Tegneskole og ble også elev av Christian Krohg.

Særlig fra slutten av 1880-årene malte Wang helst landskaper og bymotiver i en mer moderat fargebruk og en mer utpenslet teknikk. Han deltok jevnlig på utstillinger fram til midten av 1890-årene.

Sin første dekorasjonsoppgave for teater fikk han i 1885 ved Tivoli Operas produksjon av Richard Wagners Lohengrin i Tivoli Teater. Etter et opphold i Paris, kom han hjem i 1889 fikk han sammen med Andreas Bloch i oppdrag å male dekorasjoner til Nordahl Rolfsens eventyrkomedie Svein UrædChristiania Theater, og han ble ansatt her samme år.

Som teatermaler sto Wang for det realistisk-naturalistiske scenebilde, og fikk ganske snart en sterk posisjon innen teatret. Han fikk særig en sterk posisjon på dekorasjonene til Henrik Ibsens og Bjørnstjerne Bjørnsons skuespill. I 1898 ble han ansatt ved det nyopprettete Nationaltheatret, og var her i 20 år, hvor han laget scenedekorasjoner til en lang rekke dramaer, lystspill og operaer, i de første 10 år i samarbeid med Andreas Bloch og under teatersjef og iscenesetter Bjørn Bjørnson. I disse årene var han i praksis enerådende som teatermaler i Kristiania og skapte en ny forståelse for teatermalerens plass i forestillingen og hans dekorasjoner fikk en seriøs plass i teaterkritikken.

Etter at han sluttet ved Nationaltheatret, sto han i årene 1918 til 1921 blant annet for dekorasjonene til Opera Comique. Han sto også for dekorasjonene til stumfilmen Glomdalsbruden som hadde premiere 1. januar 1926, fem måneder før han døde.

Galleri

Malerier av norske industribedrifer utført av Wang til Maskinhallen på Jubileumsutstillingen på Frogner 1914. Mål: lengde 303,0 cm, bredde 153,0 cm. Bildene er fra Norsk Teknisk Museum. Et utvalg:

Kilder og litteratur