Carl Adolf Torstensen

Carl Adolf Torstensen (29. desember 1890 i Fredrikstad, død 31. januar 1962 i Oslo) oftest omtalt som C.A. Torstensen, var høyesterettsadvokat og lokalpolitiker, blant annet som formann i Akers Høire fra 1938 og etter sammenslåingen med Oslo i 1948 ble han viseformann i Oslo Høyre og medlem av Oslo bystyre. Han var også formann i gate- og veikomiteen for Oslo.

C.A. Torstensen.
Foto: fra Brevig: Akers Høire, s. 131

Han var sønn av kommandersersjant og stykkjunker i feltartilleriet Karl Anton Torstensen (1858–1937) fra Fredrikstad og Lovise Albertine Torstensen, født Lundestad (1867–1954) fra Tune.

Han tok middelskoleeksamen i Fredrikstad, og arbeidet deretter som kontorist hos en sakfører i Fredrikstad. Han tok examen artium ved St. Hanshaugen skole i Kristiania i 1911. Han påbegynte deretter juss-studier ved Det Kgl. Frederiks Universitet i Kristiania, men arbeidet hele tiden på et advokatkontor. Han ble cand. jur. høsten 1915 og arbeidet deretter et år som dommerfullmektig i Fredrikstad. 1. januar 1917 begynte han som advokatfullmektig i Kristiania og ble advokat i 1920.

Han ble gift 2. juli 1917 med Laila Ragnhild Rognerud (1895–1994) fra Tromsø og flyttet til Smestadhagan i Aker. De fikk tre barn, to sønner og en datter. Begge sønnene ble høyesterettsadvokater.

Han etablerte seg som advokat med egen praksis i 1923, og ble kjent som høyesterettsadvokat, blant annet fra den såkalte Hannevigsaken og som forsvarer for Reidar Haaland under rettsoppgjøret etter andre verdenskrig. Denne saken var særlig viktig, da den var den første hvor den ble nedlagt påstand og dødsstraff og lovligheten av denne ble prøvd da Torstensen protesterte mot lovanvendelsen og bruken av de provisoriske anordningene som gjeninnførte dødsstraff i Norge. Han hadde advokatkontor i Klingenberggata 7. Han var fast forsvarer for Oslo byrett 1940 til 1947, deretter i Høyesterett.

C.A. Torstensens veiSmestad i Bydel Ullern i Oslo er oppkalt etter ham i 1962 og var tidligere en del av Hovfaret. Torstensen bodde like ved, i Smestadhagan 1 på den andre siden av Sørkedalsveien hvor Holmenbekken krysser veien. Det at veien ble oppkalt etter hamm allerede samme år som han døde er svært uvanlig. Det antydes i Oslo byleksikon at dette kan ha sammenheng med at han var medlem i gate- og veinavnkomitéen for Oslo.

Han er gravlagt sammen med sin hustru, datter og svigersønn på Ullern kirkegård.

Kilder