Hauketo (strøk)

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 15. feb. 2024 kl. 15:12 av Leharu (samtale | bidrag)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Utviklingen på Hauketo skjøt for alvor fart da stedet fikk jernbaneforbindelse.
Foto: Leif-Harald Ruud (2021).

Hauketo er et boligstrøk sør for Ljabru i Oslo, dels i bydel Nordstrand og dels i bydel Søndre Nordstrand. Strøket er avgrenset av Ljanselva i nord, Øvre Ljanskollen i vest, Prinsdal i sør og Ljabruveien i øst. Den tidligere gårdsgrensen mellom Hauketo og Bjørndal følger Bjørnerudveien.

Grensa til Prinsdal kan være noe flytende, og de to strøkene er organisert sammen i Hauketo og Prinsdal vel. Noe forenklet kan sies at eiendommene med gårdsnummer 186 tilhører Hauketo, selv om de nordligste eiendommene som er skilt ut fra Lerdal gård også regnes med til strøket.

Navnet kommer fra gården Hauketo, som ligger på en høyde like sør for Ljanselva. De gjenværende bygningene på gården, deriblant et restaurert svalganghus fra tidlig 1700-tall, er oppført på Byantikvarens gule liste.

Den Fredrikshaldske kongevei gikk gjennom området, og fulgte stort sett dagens Øvre Prinsdals vei. Det var lenge bare spredt bebyggelse i området. Hauketo skole ble åpnet i 1863, men ble så nedlagt i 1894 da Ljan skole overtok kretsen.

Først i 1920-årene, og særlig etter at Hauketo stasjonØstfoldbanen åpnet i 1925, ble det større omfang på utbyggingen av området. I den første tiden var det særlig eneboliger som ble oppført, men etter andre verdenskrig kom det også noen blokker. Som følge av dette ble det igjen behov for skoler i området: Prinsdal barneskole åpnet i 1953, og Hauketo ungdomsskole i 1968. Hauketo og Prinsdal kirke ble innviet i 1966. Hauketo Senter ble åpnet i 1993.

Galleri

Litteratur og kilder

Se også

Koordinater: 59.846949° N 10.804281° Ø