Sørli (Lørenskog)

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 11. mar. 2024 kl. 13:37 av Cnyborgbot (samtale | bidrag) (Robot: Legger til {{bm}})
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Sørli
Fylke: Akershus
Kommune: Lørenskog
Gnr.: 110

Sørli er en matrikkelgård i Lørenskog kommune, gnr. 110. Sørli er avgrenset av Finstadbekken, som er grense mot Nes, i sør og Losbyelva, som er grense mot Hammer, Røiri og Bjørnholt, i øst. Gården grenser ellers til Løken i vest og Nordli i nord.

Sørli ble utskilt fra Li (senere Nordli) ved overgangen til kristen middelalder, og fikk slik navnet Suðrlið. Den gamle uttalen er sø`li. I senmiddelalderen lå gården øde og var kanskje underbruk til Nordli, men den hadde egen bruker igjen fra senest 1593. Sørli tilhørte fra senest 1396 en prebende i Hallvardskirken i Oslo, og var blant kirkegodset som kronen beslagla ved reformasjonen. Ved krongodssalgene i 1660-åra ble Sørli borgergods, men snart gikk gården i handelen mellom bønder, og brukerne på Sørli var tidvis selveiere. Fra midten av 1700-tallet var selveiet nokså stabilt.

Arealene vest for Nordliveien ble utbygd i begynnelsen av 1960-åra, og gårdsdrifta opphørte da. Jordene mellom Nordliveien og Losbyelva drives nå under Røiri. Bruket Nordre Sørli lå i Sørliveien 8, der ei drengestue fra før 1880 og et stabbur fra 1909 fremdeles er tilbake av det opprinnelige gårdstunet. Bruket Søndre Sørli lå rett sør for Gamleveien.


0230 Lorenskog komm.png Sørli (Lørenskog) er basert på en artikkel publisert i Lørenskog leksikon og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.