Antonius Skinderviken

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Antonius Skinderviken (født 4. oktober 1885, død 1959?) var fotograf på Toten og i USA. Han fotograferte først på Toten, med Eina som base, fra omkring 1910, deretter som profesjonell fotograf i USA under navnet Antonius J. Viken. Mjøsmuseet har ca. 100 plater etter ham.

Bakgrunn og familie

Han var sønn av gardbruker og telefonoppsynsmann Johannes Andreassen (f. 1848 i Søndre Land) og Andrine Gudbrandsdatter (f. 1851 på Nes). Ved folketellinga 1900 bodde han med foreldrene på Øvre Skinderviken i Vestre Toten.

Han var gift med Johanne Hansen f. Stubberud, også hun fotograf. Kona var datter av Hans Petter og Klara Stubberud, og vokste opp på Gjøvik. Pressemannen Johannes Stubberud var broren hennes. Antonius og Johanne Skinderviken fikk fem barn.

Ved folketellinga i 1900 står det at han hjalp faderen med gardsbruket og telefonoppsynet.

Gjøvik og Kristiania

Ved folketellinga 1910 finner vi ham både på Gjøvik og i Kristiania. På Gjøvik er han ført med midlertidig adresse Torvgate 20, med yrke «Mekaniker v/ Cyklefabrik», og fast adresse Møllergata 18 i Kristiania med yrke «Cykkelreparatør (Sontum)». Det er oppgitt forskjellig fødselsdato på de to; kirkeboka for Ås sokn i Vestre Toten viser at 4. oktober 1885 som er oppgitt i Gjøvik-tellinga er den riktige, men det er ingen tvil om at det må dreie seg om samme person ettersom Antonius Skinderviken i Kristiania er oppgitt å være født på Eina i Vestre Toten 15. september 1889. Han var gift, men ser ut til å ha måttet bo annet sted enn kona, trolig av økonomiske årsaker.

Til USA

Den 15. april 1911 reiste han til broren i Sør-Dakota i USA med skipet «Spero» fra Kristiania havn. Han ble da oppgitt å være gift elektriker. Ved emigrasjonen oppgis navnet å være Antonius Johannessen Skinderviken, med adresse Møllergata 18, hvilket bidrar til å bekrefte at det er samme person som er oppgitt i Gjøvik og Kristiania i 1910.

Skinderviken skrev en reiseskildring av reisa til Amerika. Den kalte han "Min Amerikareise 15/4-30/4 1911. A.J. Skinderviken". Reiseskildringa inneholder hele 42 bilder som dokumenterer det han så og opplevde på overfarten, fra han forlot Eina til avreise Kristiania, gjennomreisa i England gjennom havnebyene Hull og Liverpool og senere ankomst hos broren i Sør-Dakota.

I 1914 kom kona Johanne og dattera Åse (f. 1910) etter til Amerika. I 1926 bodde familien i Chicago. Fra rundt 1928 var de bosatt på Long Island i New York; Antonius Skinderviken var da etablert som fotograf med forretning på Manhattan. Han var også oppfinner, og fikk i 1925 patent på en filmhenger[1]. Han fikk så i 1928 patent på et hode til kamerastativ som gjorde det mulig å feste et portrettkamera[2]. Sammen med en Beidler utvikla han det såkalte Beidler-Vikenkameraet. Et eksempelar av kameraet befinner seg på Smithsonean Institution, USAs nasjonalmuseum[3]. Beidler var identisk med den Donald C. Biedler (feilstavetpå kortet) som er oppgitt på naturaliseringskortet til Antonius Skinderviken[4].

I folketellinga 1940 finner vi familien i North Hempsted i staten New York. Ifølge nettstedet FamilySearch døde Antonius Viken i 1959.[5]

Referanser

Kilder

Eksterne lenker


Annonse fra Fotograf Behrends i Indtrøndelagen 17.1. 1913.jpg Antonius Skinderviken er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.