Gunnar Lindvig
Gunnar Lindvig (født 18. april 1905 i Ringebu, død 24. mai 1944 i Oslo) var under andre verdenskrig politiinspektør i Stapo og ble likvidert av Hjemmefronten. Han var den første Stapo-mannen som ble likvidert i Oslo og dette skal ha utløst den tyske Operasjon Blumenpflücken. Han ble ansett for å være en av de farligste politimennene og «... etter som krigen utviklet seg ble han mer og mer fanatisk ...».
Bakgrunn
Han var sønn av Gustav Torgersen Lindvig (f. 1863) og Kristine Ivarsdatter Lindvig (f. 1877), begge fra Ringebu. Han hadde to eldre brødre, og en yngre bror og søster. Arnfinn Moland hevder at han var bror til frontkjemperen Olaf T. Lindvig, men i følge Historisk befolkningsregister var de fettere (fedrene var brødre).
Ved folketellingen i 1920 er han registrert sammen med resten av familien hjemme på gården Seielstad i Ringebu, hvor han arbeidet med gårdsarbeide sammen med sine to eldre brødre og faren. I folketellingen i 1910 kalles gården «Segelstad Øvre», og familiens navn staves Lindvik.
Virke
Likvideringen
Han ble skutt litt over kl 08:00 om morgen 25. mai 1944 utenfor sitt hjem i Langaards gate 1 Briskeby i Oslo av to ukjent menn som hadde kommet til stedet på sykkel. De syklet videre fra åstedet og ble observert av to politikonstabler, men signalementene de gav var altfor generelle og lite presise til å kunne identifisere gjerningspersonene. Etterforskningen kom ikke lenger enn korrekt nok å konkludere med at det var en annen «bande» enn den som hadde likvidert Karsten Lorange på Gjøvik 19 dager tidligere.
Den resultatløse etterforskningen førte til at det ble bestemt at en nordmann med tilsvarende posisjon skulle myrdes av tyskerne, men på en slik måte at det skulle se ut som at det var foretatt av motstandsbevegelsen. Valget falt på politimajor Einar Hærland, sjefen for det sivile luftvern i Oslo og deltaker i motstandsarbeidet som ble skutt utenfor sitt hjem i Sporveisgata 29 da han kom hjem fra arbeidet 12. juni. Dette var den første likvideringen under Operasjon Blumenpflücken og ble utført av lederen for denne, SS-Hauptsturmführer og kriminalråd (Kriminalrat) Ernst Josef Albert Weiner, som var leder for Gestapos agentavdeling, Referat IV N.
Kilder
- Veum, Eirik. Nådeløse nordmenn. [3] : Gestapo : 1940-1945. Utg. Kagge. 2014. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Moland, Arnfinn: Over grensen? – Hjemmefrontens likvidasjoner under den tyske okkupasjonen av Norge 1940-1945. Utg. Orion. Oslo. 1999. Digital versjon på Nettbiblioteket
- Gunnar Gustavsen Lindvig i Historisk befolkningsregister.