Kristian Muriås

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Kristian Muriås (født 18. november 1858 i Norddal, død 1918) var fotograf, telegraffullmektig og bestyrer for Aalesunds Elektricitetsværk. Sin første ansettelse fikk han i Kragerø. Han drev som fotograf der fra 1883. Han flyttet så til Ålesund i 1887. I 1898 ble han bestyrer ved byens elektrisitetsverk.

Da han flyttet til Ålesund i 1887 innredet han atelier i eget hus. Dette atelieret drev Muriås frem til 1899. I Aalesunds Museums bildearkiv finnes et betydelig antall bilder som kan føres tilbake til Kristian Muriås. Det gjelder samtidens sedvanlige portretter i visittkort- og kabinettformat, og en del motiver fra byen og dens arbeidsliv. Det mest verdifulle innslag av det som er bevart er en del bilder som han tok i forbindelse med Ålesunds 50-årsjubileum i 1898, av båter som deltok i regattaen.

Andreas Elias Røvde gikk i lære hos Muriås fra 1888, og Gina Stub jobba hos ham da han la ned firmaet i 1898.

Ved folketellinga 1910 bodde han i Løvenvoldgate 6 sammen med sin kone Nilsine Muriås (f. 1862 i Ålesund) og fire barn.

Kilder

Eksterne lenker


Annonse fra Fotograf Behrends i Indtrøndelagen 17.1. 1913.jpg Kristian Muriås er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.