Paul Due

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Paul Due (1835–1919)»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Arkitekt Paul Due.
Foto: Ukjent. Faksimile fra Dancke: Norske arkitekter før 1914. (2000).
Må ikke forveksles med sønnen, arkitekt Paul Armin Due.

Paul Due (født 13. august 1835 i Kristiansand, død 26. februar 1919 i Kristiania) var arkitekt, og er særlig kjent for sine mer enn 150 stasjonsbygninger.

Han var sønn av tollinspektør Oluf Christiansen Due og Anna Catharine Vibe, og brorsønn av Frederik Gottschalk Haxthausen Due. Under et USA-opphold gifta han seg i 1858 i Texas med Francisca Wilhelmine Witte, som var datter av godseieren Ernst Witte fra Hannover og Marie Lisette Linnemann. Deres sønn Paul Armin Due ble også arkitekt, og paret hadde også fem andre barn.

Due studerte arkitektur i Hannover fra 1852 til 1856, og reiste deretter til USA. Han hadde en rekke oppdrag i Chicago og New York. Under borgerkrigen jobbet han med planlegging av sørstatenes forsvarsverk i Richmond. Etter krigen dro han tilbake til Norge, hvor han slo seg ned i Drammen. Byen hadde blitt rammet av en stor bybrann i 1866, og Due tegnet 23 offentlige og private bygninger der i løpet av bare to år.

I 1868 dro han igjen ut. Etter et kort opphold i USA reiste han videre til Russland, Ungarn, Østerrike, Frankrike, Tyskland og Storbritannia. Da han kom tilbake til Norge i 1870 slo han seg ned i Christiania. Han starta et arkitektfirma sammen med Bernhard Steckmest, under navnet Due og Steckmest. I 18771878 var Due kontraktør for stasjonsbygninger på Smålensbanen. I 1890 ble firmaet oppløst, og Due jobba som arkitekt for Statsbanen til 1912. Stilmessig bevega han seg fra historisme og sveitserstil gjennom nasjonalromantikk og spesielt dragestil til jugendstil og nybarokk.

Av arbeider Due utførte alene eller sammen med Steckmest kan nevnes et betydelig antall villaer i mur eller tre, særlig i Kristiania, men også andre steder i landet; leiegårder, forretningsgårder, restaureringer og ombygginger. Av spesielt kjente bygninger kan man nevne Vålerenga skole, St. Edmund's Church, Athenæum, Norges Banks filialbygning i Kristiansand og ombyggingen av Furnes kirke og Vang kirke i Hedmark. På flere prosjekter var han involvert også som entreprenør, som leiegårdsanleggene ved Sehesteds plass og Det engelske kvarter ved Drammensveien, sistenevnte sted for egen regning og hvor han selv flyttet inn. Av stasjonsbygninger kan man spesielt trekke fra Hamar, Kristiansand, Kornsjø, Levanger og Elverum. Disse påvirket ikke bare jernbanearkitektur, men også annen arkitektur på stedene hvor de ble oppført. Due var også en av kontraktørene for anlegg av den første sporveien i Christiania.

Due engasjerte seg også som politiker og talsmann for arkitektene. Han satt i Kristianias bystyre og flere kommisjoner. I 1898 var han formann for komiteen til forandring av Kristianias bygningslov. I 1907 var han medlem av komiteen for idékonkurransen til Nidarosdomens vestfront. I 1897 ble han utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden.

Galleri

Kilder