Rendsburg

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Kart over Slesvig fram til 1866, med Rendsborg beliggende på grensen. Det rosa området ble overgitt sammen med Holstein fra Danmark til Preussen etter andre slesvigske krig

Rendsburg (da.: Rendsborg) er en by i den tyske delstaten Schleswig-Holstein. Den ligger ved elva Eider og Nord-Ostsee-Kanal eller Kielkanalen, 27 kilometer vest for Kiel og 103 kilometer nord for Hamburg. Byen har 28 705 (31. desember 2020) innbyggere, med omkringliggende forsteder har byområdet en folketall på rundt 70 000 innbyggere. Etter at Eiderkanalen fra 1784 i 1895 ble erstattet av Kielkanalen, som går rett sør for byens sentrum, har dette medført at byen har blitt en viktig havne- og skipsverftsby.

Historie

Landsknecht, byens eldste borgerhus, oppført 1541, restaurert 1951.
Foto: VollwertBIT (2009).

Byen ligger omtrent midt i dagens delstat, og var tidligere en grenseby mellom Slesvig og Holstein, hvilket gjorde den særlig viktig når de to tidligere hertugdømmene var underlagt henholdvis danske og tyske herskere. Historisk sett ble elva Eider, i hvert fall fra dansk side, betraktet som Jyllands sørgrense, og var i mange århundre grensen mellom Danmark og Det tysk-romerske rike. Den strategiske beliggenheten blir også understreket at den lå langs en av de tre såkalte hærveiene mellom de tyske og danske områdene.

Dagens byområde strekker seg inn i begge de to tidligere hertugdømmene, men var opprinnelig en øy i Eider hvor detble etablert en befestning der hvor hærveien krysset elva. Denne festningen blir på 1100-tallet benevnt som Reinhards Burg, som som er bakgrunnen for byens navn. Den fikk bystatus i 1253, etter at den året i forveien hadde blitt tilkjent Holstein. Både før og etter dette har byens plassering som grenseby gjorde at eierskapet vekslet mellom danske konger og holsteinske grever.

Befestningen ble en dansk borg i 1539. Stadige utvidelser av denne utover på 1600- og 1700-tallet gjorde at den opprinnelige øya ble en landfast del av sørbredden til grenselva Eider.

Under første slesvigske krig i 1848 ble den danske besetningen overrumplet av opprørsstyrkene og festningen ble erobret og festningsanlegget ble lagt ned som følge av fredslutningen etter krigen.

Etter Preussens seier over Danmark og Østerrike i andre slesvigske krig i 1864 ble Holstein en del av Det tyske forbund og fra 1867 ble Schleswig-Holstein en provins i Preussen og byen har siden vært tysk.

Tysklandsbrigaden

Utdypende artikkel: Tysklandsbrigaden

I 1948 ble Tysklandsbrigaden forlagt i byen, i tillegg til Kiel og Flensburg. Styrken ble trukket ut i 1953 i forbindelse med at brigaden ble trukket hjem.

Tilknytning til Norge

Byen er siden 1995 vennskapsby med blant andre Skien.

Slekter

Personer

Byens rolle som garnisonsby gjorde at mange fra militære familier kom til Norge for å tjenestegjøre her i kortere eller lengre tid. Noen av disse bosatte seg i Norge resten av livet.

Kilder


Koordinater: 54.30273° N 9.66516° Ø