Lokalhistoriewiki:Hovedside

Ukas artikkel

Oberst Hans Kristian Bassø.
Foto: Frederik Johannes Gottfried Klem (1901)

Hans Kristian Bassø (født 26. oktober 1843 i Øvre Eiker, død 23. april 1932 i Oslo) var offiser, lokalhistoriker og slektshistoriker. I perioden 1898–1900 møtte han på Stortinget som første suppleant fra Kristiania.

I Råde gjorde han omfattende lokalhistoriske undersøkelser, men kom aldri så langt som til å publisere dem. Det starta med slektshistorie, og mens han arbeida med sin stamtavle som ble publisert i 1899 skrev han av en rekke kilder som berørte Rådes historie. Han fortsatte å skrive av kilder, og hadde etter hvert et stort arkiv over opplysninger fra kirkebøkene i Råde fra 1707 til 1877, samt utskrifter fra pantebøker, skifteprotokoller, folketellinger og så videre. Ut fra dette materialet utarbeida han gårdshistorie for Råde fra de eldste tider fram til omkring 1850.Les mer...

Smakebiter fra artiklene

Telemark journalistlag ble stiftet 31. desember 1946. Foreningen er en underavdeling av Norsk journalistlag, og er en fagforening for norske journalister. Organisasjonen jobber med lønns- og arbeidsbetingelser, og med journalistikkens vilkår.

Arkiv

Arkivet etter Telemark journalistlag er ordnet ved Telemark Museum. Lenke til oppføring på arkivportalen.

Kilder


Bratsberg jernbanefunksjonærforening ble stiftet 1918. Foreningens formål er, innen det fastsatte område, å arbeide for saker av felles interesse for alt jernbanepersonale og ved foredrag, sammenkomster m.v å styrke samhørigheten og vekke medlemmenes interesse for saker av almenn og kulturell art. Foreningen er upolitisk. Medlemmer er fast ansatte og stadig tjenestegjørende ekstra personale ved Bratsbergbanen og Porsgrunn-Brevikbanen (Eidanger stasjon inklusiv).

Arkiv

Arkivet etter Bratsberg jernbanefunksjonærforening er ordnet ved Telemark Museum. Lenke til oppføring på arkivportalen.

Kilde

  • Blikstad, Eivind, (red.), Skiensboka, Skien, 2010.   Les mer …

Løten kommunale forening ble stiftet 25. november 1937. Foreningen i Løten ble tilsluttet Norsk kommuneforbund gjennom Vang kommunale forening. Foreningens første formann var Einar Fosheim. Fra 1947 var foreningen egen avdeling (nr. 202) i Norsk kommuneforbund.

Virksomheten i Løten kommunale forening opphørte i 2003. Forut for denne endringen lå sammenslåingen mellom Norsk kommuneforbund og Norsk helse- og sosialforbund. Fusjonen på landsplan førte til tilsvarende endringer lokalt. Den nye foreningen fikk navnet Fagforbundet Løten avd. 202.

Arkivmateriale etter foreningen oppbevares ved Arbeiderbevegelsens Arkiv i Hedmark.

Kilder og litteratur


Arbeiderkvinnelaget på Byafossen ble stiftet på Reinsbakken i 1928. Klikk på bildet for å se navna på alle.
Foto: Ukjent. Utlånt av Erling Olsen

Byafossen Arbeiderkvinnelag skal ha blitt stiftet på Reinsbakken på Byafossen i 1928 i det som den gang var Egge kommune som igjen ble sammenslått med kommunene Kvam, Stod, Beitstad, Sparbu og Steinkjer til storkommunen Steinkjer i 1964. Laget skal ha hatt en rimelig stor aktivitet, men da kildetilfanget er temmelig skralt, har det vært vanskelig å dokumentere.

Ivrig lokalhistoriker

Erling Olsen, som bor på toppen av det som lokalt går under betegnelsen Storbakkan har tilført svært mye god dokumentasjon i form av bilder til Egge Historielag. Det er ham vi har å takke for bildet av stifterne av kvinnelaget i 1928. Olsen har fortalt at de langt fleste av kvinnene med menn i arbeid på Byabruket; Helge-Rein-By Brug også ble med i arbeiderkvinnelaget. Av dette kan vi så slutte at det var godt jordsmonn for klassebevisstheten - også blant kvinnene på dette lille unike industristedet med tresliperi, jernstøperi, mekanisk verksted, brenneri, spinneri, kraftverk og teglverk.   Les mer …

Ukas bilde

Delicatessen.jpeg
Bina og Ben Stevensons delikatessebutikk i Chicago i 1915.
Foto: Inger Marie Hammersmarks fotoalbum, Flekkefjord.


Aktuelt

  • Om du vil ha et overblikk over wikiens mangslungne aktivitet, ta en kikk på dens mange delprosjekter!
  • Nålebinding.jpg
    Kulturvernforbundet og Norges Husflidslag har arrangert flere lokale wikikurs for husflidsforeninger. Gjennom Husflid-forsidens underside for Arbeidsoppgaver, ønsker vi å stimulere kursdeltakere og andre interesserte til å bli med på en husflidsdugnad. Mange gamle håndverksteknikker er truet, og gjennom artikler og bilder i wikien kan du bidra både til å verne dem og gi dem nytt liv!
  • Byklum 136.jpg
    Wikien har for tiden flere "bygdebokprosjekter" på gang. I samarbeid med Bykle kommune har NLI lagt ut Aanund Olsnes Heimar og folk i Bykle fra 2006 i revidert utgave, mens vi for Tinn kommune har et samarbeid med en lokal arbeidsgruppe om skriving av artikler til allmennsoge på nett. I Sørum kommune blir gardshistoria for Blaker skrevet parallelt i wikien og for et bokverk. Også i Søndre Vestfold er det påbegynt et arbeid med bosetnings og befolkningshistorie. I tillegg jobber flere brukere med gateprosjekter, blant annet i Lillestrøm, Larvik, Tromsø, Hamar, Gjøvik og Oslo.

Om lokalhistoriewiki.no

Lokalhistoriewiki drives av Norsk lokalhistorisk institutt (NLI) ved Nasjonalbiblioteket. Wikien hadde 2,6 millioner besøk i 2023, og akkurat nå har vi 77 527 artikler og 218 118 bilder. Om du vil bidra med å skrive, redigere eller laste opp bilder, er det bare å registrere seg som bruker! Hvis du trenger starthjelp, kan du ta en titt på hjelpesidene våre. Og om du ikke finner ut av ting, ta gjerne direkte kontakt med oss på NLI.

Les mer...