Bendik Rosnæs Ellingsen (1993–2011)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
"Bendik Rosnæs Ellingsen 18 år" er gravert inn i bronsesøylen på det nasjonale minnesmerket på Utøyakaia.
Foto: Eva Rogneflåten (2022)
Nasjonalt minnested på Utøyakaia. Folk oppfordres til å ta på de inngraverte navnene, slik at de blir blankere og blankere med årene.
Foto: Skjermdump NRK (2022)
Rygge kommunes 22. juli-minnesmerket er reist på Bygdetunet ved Rygge kirke.
Foto: Eva Rogneflåten (2021)
Plakett på 22. juli-minnesmerket i Rygge.
Foto: Eva Rogneflåten (2021)
Detalj fra 22. juli-minnesmerket "Lysningen" ute på Utøya: Bendik Rosnæs Ellingsen, 18 år.
Foto: Eva Rogneflåten (2023)
22.juli-senterets bursdagsblomst til Bendik Rosnæs Ellingsen, 26. januar 2023.
Foto: Skjermdump 22. juli-senterets Facebookside.

Bendik Rosnæs Ellingsen født 26. januar 1993 i Rygge, døde 22. juli 2011 på Utøya i Hole kommune. 18-åringen fra Østfold var en av 69 som ble drept i terrorangrepet på Utøya 22. juli 2011. Det største terrorangrepet i Norge siden andre verdenskrig ble planlagt og utført av den høyreekstreme Anders Behring Breivik. Ellingsen var i Lillesalen i Kafébygget på Utøya.

Ellingsen var sekretær i Moss og omegn AUF, og miljøansvarlig i AUFs fylkesstyre i Østfold. Han hadde også verv i Rygge Arbeiderparti. Han skulle jobbe som sommervikar i Justisdepartementet hele sommeren 2011, bortsett fra perioden han skulle delta på Utøya. Han starta å jobbe i departementet gjennomn OD-dagen i 2009 og hadde også hatt sommerjobb der i 2010.

Ellingsen gikk på Malakoff videregående skole, der han leda Operasjon Dagsverks skolekomité. Han skulle begynne i tredje klasse på studiespesialisering fra høsten 2011. Ellingsen var fagorganisert i Handel og kontor. Vennen Morten Sveum beskriver ham som en ekte ildsjel, en tydelig leder og en som ikke var redd for å hevde meningene sine. Sindre Lysø, venn og AUFs lokallagsleder, sa at han hadde alltid fakta på plass, og var en svært sentral del av lokallaget. [1]

Familie

Sønn av Signe Marie Rosnæs Ellingsen og Jørn Bjørling Ellingsen. Han var yngst av to søsken.

Begravelsen

Ellingsen ble bisatt fra en fullsatt Rygge kirke fredag 5. august 2011. Allerede en times tid før seremonien starta, så var også Rygge kapell fullsatt, dit lyd og bilde ble overført. Sokneprest Tor Bjørn Andresen Osberg forrettet og beskrev Ellingsen som utprega omsorgsfull. Justisminister Knut Storberet var regjeringas representant. Thor-Erik Forsberg, leder i Østfold Arbeiderparti og Sindre Lysø, leder i Moss og omegn AUF talte også.

Ellingsens storesøster, hans kusine og kjæresten hans holdt også sterke minnetaler.[2]

Justisminister Storberget hadde dårlig samvittighet fordi han måtte gå tidlig for å rekke neste begravelse samme dag. Storberget sa blant annet i sin tale:

Brutaliteten er tung å bære for oss alle. Børen er likevel tyngst for dere i familien. Dere har tapt en solstråle og et stort medmenneske. Hvor mange 18-åringer er ukentlig hjemmehjelp hos sin mormor? Bendik var en av dem.

… Jeg vet ikke om Justisdepartementet noen gang har hatt en mer ivrig ansatt.

… Denne sommeren hadde han sommerjobb hos oss for andre gang. Arbeidsom og flink. Bendik var også vår gutt. Vi trengte hans stolthet. Vi nøt godt av hans engasjement. Vi satte pris på hans idealisme. Vi savner ham.

… Bendik hadde også den politiske gløden og talentet. Sommerleiren på Utøya handler om fotball, vennskap og sang rundt leirbålet, men også om fellesskap og engasjement for rettferdighet, for en bedre verden. Med Bendiks død mistet vi en av våre aller beste unge.

… Vi er takknemlige for å ha fått lov til å ha ham i våre liv. Bendik brukte store deler av sitt liv på solidaritet. Han tok vare på andre. I familien. Hos oss i Justisdepartementet. På Utøya. Og gjennom Operasjon Dagsverk. Han strålte varme fra seg slik Haldis Moren Vesaas skriver i «Tung tids tale».

[3]

Minneord fra AUF og Arbeiderpartiet

Bendik Rosnæs Ellingsen til minne

Bendik Rosnæs Ellingsen fra Rygge ble offer for ugjerningene på Utøya 22.juli. Han ble 18 år. Et altfor ungt liv tok brått slutt. Revet bort fra familie, kjæreste og nære venner. Våre tanker og følelser er hos dere nå. Det er vanskelig å finne ord som kan trøste. Men dere skal vite at en hel nasjon står sammen med dere i sorgen.

Vi skulle hatt Bendik med oss videre. Han var en fremragende tillitsvalgt i AUF, et drivende organisasjonsmenneske, en glødende idealist, ansvarsfull og omsorgsfull. At han er borte er et stort tap.

Også fotballmiljøet i Rygge IL, hvor Bendik spilte frem til i fjor sommer, er sterkt berørt.

Spillergruppa ble derfor enige om å hedre Bendik og vise støtte til familien med ett minutt stillhet før sist kamp og spill med sørgebånd. De utsatte også en seriekamp for å stille i begravelsen. Bendik huskes som en stor motivasjon for laget. Det er noe vi kjenner oss igjen i.

Alle la merke til Bendiks utålmodighet i politiske spørsmål. Han glemte aldri at mange mennesker var avhengig av politikken. Og hans evner til å organisere gjorde det enkelt for andre å delta på møter og kurs. Blant Bendiks siste prosjekter var å organisere en ”Rock the vote”-konsert for å engasjere førstegangsvelgerne. Og den brede tilliten Bendik nøt gjorde ham selv til kandidat til årets kommunevalg i Rygge.

Bendik pekte aldri på problemer for at andre skulle løse dem. Han tok alltid ansvar selv, både i politikken og livet. Bendiks evne til å se mennesker rundt seg gjorde at man aldri følte seg alene. Der hvor det kunne være behagelig å tie, sto han oppreist for andre. Og hans glede og overskudd var smittende. Både som menneske og politisk tillitsvalgt ga han det beste av seg selv.

Som så mange av sine AUF-kamerater ble Bendik revet bort midt i sine spennende ungdomsår, preget av muligheter og drømmer. Til høsten skulle han begynne i tredje klasse på Malakoff videregående skole i Moss. Før det var det sommerjobb. Bendik kjente stolthet og ære ved å jobbe som vikar i Justis- og politidepartementet. Arbeidsplassen ble rasert da bomben smalt den ufattelige julidagen. Men da var ikke Bendik der. Han var på Utøya, på det som skulle være sommerens vakreste eventyr.

Bendik kommer ikke tilbake. Men energien han spredte, vil leve videre hos menneskene som fikk glede av den. Det var mange. Han var et ungt menneske som gikk inn i sin tid. Vi som står igjen må gjøre vårt for å bringe Bendiks idealer videre: Omsorg for dem vi har rundt oss. Utrettelig arbeid for et rettferdig samfunn og en bedre verden. Det er en verdig måte å hedre Bendik på. Han er en av våre tapte helter.

Vi lyser fred over Bendik Rosnæs Ellingsen sitt minne.

Eskil Pedersen, Åsmund Aukrust, Tonje Brenna

Jens Stoltenberg, Helga Pedersen, Raymond Johansen

På vegne av AUF og Arbeiderpartiet. [4]

Minnesteder

Etter terrorangrepene, mot regjeringskvartalet i Oslo og på Utøya i Hole kommune 22. juli 2011, ble det reist en rekke likearta minnesmerker over hele landet i ofrenes hjemkommuner. Rygge kommunes 22. juli-minnesmerke er reist på Bygdetunet ved Rygge kirke.

Der finnes flere minnesmerker som skal hedre alle 22.juli-ofrene; Et midlertidig nasjonalt minnesmerkeJohan Nygaardsvolds plass i Oslo (avduka 2018), Jernrosene ved Oslo domkirke (avduka 2019), Lysningen ute på Utøya, samt det nasjonale minnestedet på Utøyakaia.

22. juli-senterets markeringer

På bursdagen til hvert terroroffer settes det en blomst i 22. juli-senterets resepsjon. Senteret skriver på sin Facebook-side 26. januar 2023:

Glem ikke

I resepsjonen i 22. juli-senteret finner du 77 ganger i året en liten blomst. Én blomst for hver av de drepte i Regjeringskvartalet og på Utøya. Én blomst for hver bursdag som kommer og går - uten at noen av dem blir eldre.

I dag skulle Bendik og Eivind fylt år.

Vi håper alle som besøker oss - skoleelever og andre - fortsetter å huske hva de menneskelige kostnadene av konspirasjonsteorier, vold og terror er. De er mange, de som savner noen hver eneste dag på grunn av 22. juli. Med tiden som går er det ekstra viktig å minne hverandre på. For alt som skulle vært. For alt de kunne blitt.

[5]

Utøyas markeringer

På bursdagen til hvert terroroffer settes det en blomst i navneutskjæringen i Lysningen. [6]

Minnebok på Utøya

Ute på Utøya har AUF laga en «minnebok», der familie og venner av terrorofrene har fått anledning til å skrive om og vise fram bilder av sine kjære. Boka består av kryssfinerplater som er satt opp på en stang og som kan blas i. Den kom på plass i Hegnhuset i 2022, men er ikke komplett ennå. Alle ofrene har fått sin plass i «boka», så når tekstene og bildene er klare, vil de settes opp på riktig plass. Alle har minimum med navn, fødselsdato, hvilken kommune de kom fra og alderen de var i den 22. juli 2011. Ellingsens minneboktekst lyder:

«Jeg ønsker meg et samfunn hvor alle er like mye verdt uansett om du heter Muhammed eller Ole. Jeg ønsker meg et samfunn hvor vi bygger videre på de norske verdiene hvor alle bryr seg om hverandre.» Dette skrev Bendik, 17 år, i Moss Avis julen 2010. På videregående var han aktiv i Operasjon Dagsverk og motiverte sine medelever til innsats for OD. Sin egen OD dag i 1. videregående hadde han i Justisdepartementet. Etter det gjorde han en stor innsats for å få sommerjobb der og det fikk han i 2010 og i -11 var han «ansatt» i departementet da han mistet livet på Utøya. Etter 26.6.11 skulle han kun ha fri fra Justis de dagene han skulle på sommerleir.

Bendik var en gutt som var glad i familien, venner og naturen. Vafler og pølser laget på bål var best. På fritiden drev han med taekwondo og fotball, musikk, film og foto. Fra høsten 2009 utviklet han et brennende engasjement for AUF. Han la vekt på at man kan være venner på tvers av meningsforskjeller. Bendik mente det var viktig å være engasjert i demokratiet. Han var en nettverksbygger og søkte ny kunnskap. Årene på videregående ble svært aktive, han tok først traktorlappen og så for bil på 18 års dagen, fikk oppleve et svev med hangglider og dro på Kaizers konsert i Spektrum.

Referanser

  1. Sommerstad, Hanna: Han kunne lyse opp et helt rom. Venner, lærere og politikere sørger over tapet av Bendik Rosnæs Ellingsen (18). Moss Avis 29.07.2011, s. 3. Digital versjonNettbiblioteket.
  2. Sommerstad, Hanna: Et sterkt siste farvel med Bendik. Stort oppmøte under begravelsen i Rygge. Moss Avis, lørdag 6. august 2011, forsida og s. 4-5. Digital versjonNettbiblioteket.
  3. Storberget, Knut: Det er dine øyne jeg ser. Aschehoug, 2012. Bendik omtalt på s. 12–18. ISBN 9788203293269. Digital versjonNettbiblioteket.
  4. Minneord. AUF og Arbeiderpartiet: Slik minnes vi våre kjære. Ap og AUF har skrevet minneord om alle sine døde. Minneord på VG.no. 2011. Besøkt 16.09.2021.
  5. 22.julisenterets bursdagsblomst til Bendik Rosnæs Ellingsen 26. januar 2023.
  6. Vi minnes 22.juli-ofrene - året rundt. Besøkt 17.04.2023.

Kilder og litteratur

Mal:Vedlikehold 22. juli