Kolerakirkegårder

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Kolerakirkegårder ble anlagt mange steder i Norge i perioden 1832–1873. Det ble allerede i 1832, det første året kolera opptrådte i Norge, bestemt at man fortrinnsvis skulle gravlegge ofre for sykdommen på egne gravplasser. Noen steder ble de anlagt nær den vanlige kirkegården, mens man andre steder la dem et stykke unna. En del av kolerakirkegårdene ble senere tatt i bruk som vanlige gravlunder, noen har forsvunnet og noen står igjen som minnesmerker.

Bakgrunn

Grunnlaget for opprettelsen av kolerakirkegårder var en provisorisk forordning fra regjeringa. Det ble fastslått at begravelse burde – det var ikke satt noe absolutt krav – skje avsondra fra de vanlige kirkegårdene. Gravlundene skulle ligge utafor kjøpstedenes grenser. De skulle også ligge mer enn 50 alen, det vil si drøyt 31 meter, fra kirke eller bebodd hus. Jorda skulle være tørr og dyp nok til at man kunne får graver med dybde på fire alen, det vil si 2,5 meter. Dersom dette ikke var mulig å oppnå i noenlunde nærhet til kirkene, skulle man opprette gravlunder på fritt og høytliggende mark.

Det ble også fastslått at begravelse skulle skje med lukka kista, og så raskt som mulig etter dødsfallet. Det skulle ikke være flere med i begravelsen enn at man kunne føre kista til graven og senke den ned. Man skulle ikke samles ved båren i sørgestue, og fortrinnsvis skulle kista kjøres på vogn framfor å bli båret til graven. Kista skulle heller ikke tas inn i kirka eller annen bygning.

Denne forordninga førte til at man noen steder oppretta kirkegårder i påvente av katastrofen. Et eksempel på dette er en kolerakirkegård på Nomeland i Valle kommune, som det aldri ble bruk for ettersom sykdommen ikke spredte seg dit. De fleste steder ble kolerakirkegårder oppretta etter behov.

Kjente kolerakirkegårder

Oversikten er på ingen måte fullstendig, og kan gjerne utvides.

Kirkegård Fylke og kommune Merknader Bilde
Ankerløkken kirkegård Oslo Anlagt 1833 som kolerakirkegård. Ikke brukt etter 1866 fordi tomta var vasstrukken; gravene overført til Tøyen kirkegård i 1878. Jakob kirke står på tomta.
Ankerløkken 1860.jpg
Bergen kolerakirkegård Vestland, Bergen Anlagt ved Stadsporten, på dagens jernbaneområde. Ingen synlige spor.
Bergerud kolerakirkegård Østfold, Sarpsborg Anlagt nær Varteig kirkegård. En minnestøtte ble satt opp i 1917, men den har gått tapt, og det er ingen synlige spor i dag.
Bildøybakken kolerakyrkjegard Vestland, Øygarden Bevart som kulturminne.
Dukaneset kolerakyrkjegard Vestland, Tysnes Anlagt omkring 1849. Bevart som kulturminne.
Kolerakyrkjegarden på Dukaneset i Tysnes kommune.jpg
Fredens Bolig Vestland, Bergen Hjelpekirkegård fra 1809, brukt som provisorisk kolerakirkegård i 1848 før Bergen kolerakirkegård var anlagt.
Hamarhaug kolerakyrkjegard Vestland, Kvinnherad Anlagt omkring 1849.
Jensvoll kolerakyrkjegard Vestland, Tysnes Anlagt omkring 1849.
Kjerrgår'n Akershus, Bærum Trolig anlagt 1853 som kolerakirkegård. Bevart som kulturminne.
Lagård gravlund Rogaland, Stavanger Anlagt 1834 som kolerakirkegård, men ikke brukt som dette. Bevart som vanlige kirkegård.
Leirvågen kolerakyrkjegard Vestland, Sveio Kjent fra Fartein Valens «Kirkegården ved havet». Kolerakirkegården ved Leirvågen.jpg
Møvik kolerakyrkjegard Vestland, Øygarden Bevart som kulturminne.
Nomeland kolerakyrkjegard Agder, Valle Anlagt, men ikke tatt i bruk. Ikke bevart.
Onsøy kolerakirkegård Østfold, Fredrikstad Anlagt 1834 nær Onsøy kirke. Bevart som kulturminne, med minnesmerke der navnene på de gravlagte er angitt.
Sollund kolerakyrkjegard Vestland, Fedje Anlagt 1849. Ny kirkegård anlagt på eiendommen i 1950-åra.
Strusshamn kolerakyrkjegard Vestland, Askøy Anlagt 1852, etter at epidemien på Askøy var over.
Tangen kirkegård Buskerud, Drammen Anlagt 1832 som kolerakirkegård, senere tatt i bruk som vanlig kirkegård. Tidligere kjent på folkemunne som «Kolerastøkket» og «Pestkirkegården».
Tangen kirkegård Drammen 2015 2.JPG
Trara kolerakirkegård Østfold, Fredrikstad Anlagt 1834. Senere sletta og bebygd.
Trosvik kolerakirkegård Telemark, Porsgrunn Anlagt 1853 utafor Brevik. Området er nå bebygd.
Tune kolerakirkegård Østfold Sarpsborg Anlagt 1833/1834. Fra 1866 brukt også av Sarpsborg kjøpstad. Sletta og pløyd opp i 1905.
Tøyen kirkegård Oslo Anlagt 1833 som kolerakirkegård. Nedlagt 1880, og nå fullstendig fjerna. Markert med blå plakett.

Litteratur og kilder