Akers sogneselskap: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Linje 26: Linje 26:


=== Bibliotek ===
=== Bibliotek ===
<!---Selskapet satte straks i gang arbeidet med å få en boksamling som allmennheten skulle kunne benytte seg av. Oppigjennom årene var innkjøp av nye bøker og utlån en viktig del av selskapets virksomhet. Boksamlingen var først plassert i Akers kirke, men kom senere til kommunehuset. Etter stiftelsen av Akers Sparebank ble det årlig tatt penger fra dennes overskudd til vedlikehold av biblioteket. Boksamlingen teller i dag over 4000 eksemplarer. Boksamlingen gjorde at sogneselskapet spilte en viktig rolle som folkeopplyser i landkommunen Aker gjennom hele 1800-tallet.-->
Det var fra starten viktig for selskapet å få opprettet et bibliotek med særlig med vekt på landbruksrelatert litteratur. Senere ble det også annet type litteratur representert. Biblioteket var rettet inn mot mot allmennheten som målgruppe og dette ble en viktig del av selskapets virksomhet. Boksamlingen gjorde at sogneselskapet spilte en viktig rolle som folkeopplyser i landkommunen Aker gjennom hele 1800-tallet.
 
Boksamlingen var ført plasert i [[Gamle Aker kirke|Aker kirke]], men kom etter hvert til kommunehuset. Etter at [[Akers Sparebank]] startet virksomheten i 1844 ble deler av dennes overskludd brukt til vedlikehold av bibliotektsamlingen.. Boksamlingen teller i dag over 4000 eksemplarer rundt drøyt 3300 titler.  
 
Etter at [[Deichman (bibliotek)|Deichmannske bibliotek]] etablerte seg i Aker utover i 1920-årene, falt mye av hensikten med bibliotekvirksomhet i sogneselskapets regi bort. Bøkene ble da lagret ulike steder, fram til de ble deponert i [[Oslo byarkiv]] rundt 2000. Samlingen eldste bok er fra 1741 og samlingen har en rekke førsteutgaver, som [[Ludvig Holberg]]s ''Jødiske Historie'' bind 1 og 2 fra 1742, og av kjente forfattere som [[Henrik Ibsen]], [[Knut Hamsun]], [[Bjørnstjerne Bjørnson]], [[Alexander Kielland]] og [[Jonas Lie (1833–1908)|Jonas Lie]].


== Sogneselskapet i dag ==
== Sogneselskapet i dag ==

Sideversjonen fra 9. mai 2022 kl. 14:53

John Collett, etter et maleri av den svenske hoffmaleren Carl Fredric von Breda (1759–1818). Fra Det gamle Christiania, utg. 1924.

Akers sogneselskap ble stiftet etter initiativ fra Christiania-kjøpmannen John Collett (1758–1810) og eier av Ullevål 4. juni 1807 med navnet «Selskabet til Aggers Sogns Vel». Dette var ikke bare det første sogneselskapet som ble stiftet, men kanskje et av de aller første eksempler på starten på organisasjon-Norge.

Bakgrunn

Utdypende artikkel: Sogneselskap

Den britiske blokkeringen av havnene under Napoleonskrigene og de påfølgende nødsårene viste at avhengigheten av Danmark gjorde Norge svært sårbare slik at dannelsen av sogneselskapene også hadde et preg av nasjonal reisning, i tillegg til å styrke matsikkerheten.

Både for sogneselskapet i Aker, og de øvrige som kom de følgende årene var det sentralt å øke norsk selvforsyning ved å forbedre jorddyrkelsen, fremme håndverkstradisjonene og opprettholde en god ånd og moral.

Formål

Selskapet dekket i hovedsak Aker prestegjeld utenfor selve bybegyggelsen i Christiania. Collett drev Ullevål gård som et mønsterbruk og hadde et ønske om å skape en møteplass for eierne av gårdene i Aker for gjensidig kunnskaps- og ideutveksling, særlig knyttet landbruk. Formålet ble i 1807 formulert som følger: «Efter Evne at medvirke til Aggers Sogns Vel saavel i sædelig som økonomisk Henseende». Selskapet hadde fire møter i året hvor også selskapelig samvær var en viktig del. I 1868 ble formålsparagrafen omformulert til: «At virke for Fremme af Oplysning og Udvikling af Næringsveierne i Akers Herred».

For å symbolisere samholdet valget selskapet et kornnek til «Stæmpel» (symbol).

Interesseorganisasjon for Akers bønder

Medlemmer

Stiftelsesmøtet valgte biskop Frederik Julius Bech til å lede en lovkomité, og som medlemmer av selskapet ble det formulert at man ønsket «til ordentlige Medlemmer af Selskabet fornemmelig ønsker Gaardeiere og Jordbrugere inden Sognet». Det viste seg imidlertid at det nesten bare var eiere som ble invitert og innvotert i selskapet, kun tre utøvende jordbrukere var med i de påfølgende år: Even Frøen, Ole Olsen Lilloe og Ole Olsen Bakkehaugen.

Arbeidsområder

Selskapet hadde hovedfokus og bevilget penger til arbeid innenfor de tre hovedfeltene jordbruk, husflid og fabrikkinnretninger. Den første sommeren var den mer akutte oppgaven å bidra med å sikre sognet med korn etter den britiske blokaden av havnene. De kjøpte opp såkorn som ble rasjonert ut den følgende såsesongen.

Den norske Bondeven

Allerede året etter stiftelsen, på januarmøtet, ble det vedtatt å gi ut et eget tidsskrift, med navnet Den norske Bondeven og allerede samme vår kom de første trykksakene som var to avhandlinger som ble delt ut gratis. Disse var om håndtering av ull og om planting av korn ved hjelp av et nytt «diplingsinstrument». Den første nummer av Den norske Bondeven kom i august.

Redaktør var presten og pressemannen Niels Wulfsberg og bladet kom regelmessig ut fram til Wulfsberg flyttet til Stockholm i 1814 for å arbeide som arkivar for Norges statsminister i Stockholm. Den neste redaktøren, Claus Pavels ble i 1817 biskop i Bergenåret og fikk ikke fulgt opp. Da Wulfsberg kom tilbake til Christiania i 1818 startet han i stedet Morgenbladet.

Bibliotek

Det var fra starten viktig for selskapet å få opprettet et bibliotek med særlig med vekt på landbruksrelatert litteratur. Senere ble det også annet type litteratur representert. Biblioteket var rettet inn mot mot allmennheten som målgruppe og dette ble en viktig del av selskapets virksomhet. Boksamlingen gjorde at sogneselskapet spilte en viktig rolle som folkeopplyser i landkommunen Aker gjennom hele 1800-tallet.

Boksamlingen var ført plasert i Aker kirke, men kom etter hvert til kommunehuset. Etter at Akers Sparebank startet virksomheten i 1844 ble deler av dennes overskludd brukt til vedlikehold av bibliotektsamlingen.. Boksamlingen teller i dag over 4000 eksemplarer rundt drøyt 3300 titler.

Etter at Deichmannske bibliotek etablerte seg i Aker utover i 1920-årene, falt mye av hensikten med bibliotekvirksomhet i sogneselskapets regi bort. Bøkene ble da lagret ulike steder, fram til de ble deponert i Oslo byarkiv rundt 2000. Samlingen eldste bok er fra 1741 og samlingen har en rekke førsteutgaver, som Ludvig Holbergs Jødiske Historie bind 1 og 2 fra 1742, og av kjente forfattere som Henrik Ibsen, Knut Hamsun, Bjørnstjerne Bjørnson, Alexander Kielland og Jonas Lie.

Sogneselskapet i dag

Akers sogneselskap r fortsatt i drift og har rundt 150 medlemmer. Ordningen med at nye medlemmer må inviteres og enstemmig innvotering gjelder fortsatt. Medlemmene består for en stor del av representanter for de gamle bondeslektene i Oslo og Aker, men etter hvert også andre med spesiell interesse for Akers bygdehistorie.

Selskapet ser ikke seg selv som en interesseorganisasjon for Akers bondebefolkning lenger, men fremmer betydningen Akerbygden og den opprinnelige bondebefolknigens har hatt for Oslo bys historie og identitet. Selskapet er tilsluttet som observatør til Fellesrådet for historielagene i Oslo.

I 1947 utga selskapet en bok om Akersgårdene og Hovedbølenes eierrekker.

Kilder