Fjortende kvartal i Gamlebyen

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 30. jun. 2021 kl. 15:31 av Siri J (samtale | bidrag) ({{bm}})
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
På høyre side Færgeportgaten 39 (apotek frem til 1971) og Gamlebyen skole.
Foto: J.H. Küenholdt A/S (1920-1930).

Fjortende kvartal i Gamlebyen i Fredrikstad ligger helt nordvest i byen og avgrenses av Toldbodgaten i vest, Smedjegaten i nord, Kirkegaten i øst og Færgeportgaten i sør. Kvartalet har ikke vært herjet av brann siden 1784, og følgelig befinner flere av de elste trehusene i byen seg her. Kvartalet domineres idag av de to gårdene mot sør, Peter Bulls gård Balaklava og skolebygningen.

Fjortende kvartal før bybrannen i 1764

Kvartalskartet fra 1758 viser at fjortende kvartal både hadde større borgerskapsgårder sør i kvartalet, men også en rekke mindre hus mot nord. På hjørnet Toldbodgaten/Færgeportgaten eide toller Ernst Melchior Leschly en gård hvor Balaklava senere ble oppført. Øst for den, hvor skolebygningen ligger idag, lå en stor to-etasjes gård eid av sagbrukseier og trelasthandler Søren Kleboe. De andre og mindre gårdene var eid av småborgere og en offisersenke.

Kvartalets bygninger

Gamlebyen skole fra 1784, oppført på murer fra 1722

Gamlebyen skole, Færgeportgaten 77, ligger i Gamlebyen i Fredrikstad. Første etasje i dagens bygning er oppført etter brannen i 1784 som ødela et par kvartal i nordre del av byen. Den nye bygningen ble oppført på en kjeller fra 1722. I 1811 ble bygningen kjøpt som byens skole. Annen etasje ble påbygd i 1892. Skolen var i drift helt frem til 1989. Skolebygningen huser i dag Akademi for scenekunst som ligger under Høgskolen i Øsfold.

Balaklava fra 1783

Balaklava er en bygård som ligger i Færgeportgaten 39b i Gamlebyen i Fredrikstad. Huset ble oppført av kjøpmann Peter Bull i 1783 som bolig for sønnen Andreas og hans familie. Gården tjente som kjøpmannsgård frem til 1875 da det ble omgjort til hotell. Det fikk navnet «Balaklava», et navn som senere har blitt hengende igjen på gården.Balaklava er et hus med en spesiell historie, men er også et hus med mange rare historier. Spøkelser og rømte fanger hører til folkloren her.

Feiergården

Feiergården, Smedjegaten 86, ligger i fjortende kvartal i Gamlebyen i Fredrikstad. Den er oppført etter brannen i 1784 av major Niels Werenskiold. Huset var også i mange år offisersbolig og var blant annet eid av kommandantene Niels Henrik Mecklenburg og senere Niels Christian Hals.

Se også

Flere bilder og artikler rundt fjortende kvartal finnes her.

Kilde


Gamlebyen i Fredrikstads kvartaler
Nulte · Første · Andre · Tredje · Fjerde · Femte · Sjette · Syvende · Åttende · Niende
Tiende · Ellevte · Tolvte · Trettende · Fjortende · Femtende

Koordinater: 59.20468° N 10.95432° Ø