Forskjell mellom versjoner av «Lokalhistoriewiki:Diskusjonsforum»

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
 
(212 mellomliggende revisjoner av 21 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
{{innhold høyre}}
+
{{innhold høyre}} __NEWSECTIONLINK__
 
I diskusjonsforumet kan du lufte idéer og ta opp saker av interesse for deg selv og andre brukere på wikien. Det hender at [[{{SITENAME}}:Administratorer|administratorene]] flytter diskusjoner herfra til andre diskusjonssider eller arkiverer gamle innlegg.
 
I diskusjonsforumet kan du lufte idéer og ta opp saker av interesse for deg selv og andre brukere på wikien. Det hender at [[{{SITENAME}}:Administratorer|administratorene]] flytter diskusjoner herfra til andre diskusjonssider eller arkiverer gamle innlegg.
  
Linje 12: Linje 12:
  
 
<br />
 
<br />
<big><div width="100%">'''[{{fullurl:lokalhistoriewiki.no:Diskusjonsforum|action=edit&section=new}} Legg inn nytt tema]''' </div></big>
+
<big><div width="100%">'''[{{fullurl:lokalhistoriewiki.no:Diskusjonsforum|veaction=edit&section=new}} Legg inn nytt tema]''' </div></big>
(For å signere innlegget ditt klikker du på denne knappen [[Bilde:button_sig.png|20px]] som du finner i knapperaden over redigeringsvinduet).
+
 
 +
* Vi starter nye tråder øverst, slik at det nyeste vises først. Trykk på lenka over, og plasser pekeren rett under dette avsnittet for å komme i gang.
 +
* Lag en overskrift som beskriver temaet - merk den og velg «Overskrift »i menyen «Avsnitt» – eller skriv == for å sette i gang formatering av overskrift.
 +
 
 +
* Skriv innlegget, og velg «Din signatur» i menyen «Sett inn» til slutt. Trykk lagre endringer (øverst til høyre og i dialogboks).
 
----
 
----
 
<br />
 
<br />
<includeonly>[[Kategori:Lokalhistoriewiki.no|Diskusjonsforum]]</includeonly><noinclude>
 
  
[[Kategori:Maler]]</noinclude>
+
== Autogenerert eiendomsliste ==
 +
Jeg tror vi har tangert dette før, men nå finner jeg ikke den tråden....
  
== Kafé Bomben i Søndre gate, Grünerløkka, Oslo? ==
+
For kategorien Gamle tomter i Grimstad har jeg en autogenerering av fil/eiendomsliste. Men nå har det dukket opp en bugg i denne malen. Kan noen se om dette er enkelt å fikse??
  
Jeg jobber i en helt annen sammenheng med den svenske lyrikeren Nils Ferlin. Han gikk "på loffen" i Norge med en kamerat i 1917. For å treffe Kristianiabohemen, men de viste seg å være utrydda... Men han skal ha vært på en kafé "Bomben" i "Söndergaten" der det "ibland gick så hätt till att bara fönsterbågarna blev kvar" (Häggqvist, Arne: Ferlin, Sthlm, 1942). Har noen peiling på denne?
+
[[Eiendomsliste gamle Grimstad]]
  
De stakk, klokelig, derfra, men havna i dårlig selskap med noen norske karer, som stal en motorbåt for å stjele langs fjorden. Svenskene skjønte tegninga og krevde å bli satt i land, men det ble ”… på otillåtet område vid Dröbaks fästning”, altså Oscarsborg. Som var i full beredskap pga krigen. De ble jaga og skutt etter og redda seg i land etter en ”äventyrlig simtur”, for øvrig i for så å bli sendt hjem på konsulatets bekostning (Westerström, Jenny: Nils Ferlin : ett diktarliv. Sthlm, 1998.)
+
[[Bruker:Jarl V. Erichsen|Jarl V. Erichsen]] ([[Brukersamtale:Jarl V. Erichsen|diskusjon]]) 3. des. 2021 kl. 12:00 (UTC)
  
:Jeg har sett på adressebøker for 1916 og 1918 (1917 mangler på Digitalarkivet), og i begge finner jeg et par avholdskaféer. Ingen «Bomben», men det kan jo ha vært et kallenavn. Og avholdskaféer var ikke alltid alkoholfrie... Hvis dette virkelig var et sted der det gikk hardt for seg finnes det trolig noe i et arkiv, og jeg lurer på om det ikke er lurt å høre med [[Oslo byarkiv]] om de kan sitte på noe. Det høres jo ut som et ordensproblem, og de har det med å havne både hos politiet og i bystyret. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukerdiskusjon:Cnyborg|diskusjon]]) 10. jan. 2017 kl. 08:53 (CET)
+
:Da har jeg retta den. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukersamtale:Cnyborg|diskusjon]]) 3. des. 2021 kl. 12:16 (UTC)
  
== Sletting av side ==
+
::Takk!! [[Bruker:Jarl V. Erichsen|Jarl V. Erichsen]] ([[Brukersamtale:Jarl V. Erichsen|diskusjon]]) 3. des. 2021 kl. 13:56 (UTC)
  
Hei! kan dere slette siden [[Gater og veier i Ålesund kommune]] da den er flettet sammen med [[Gater og veger i Ålesund]] mvh [[Bruker:Pmt|Pmt]] ([[Brukerdiskusjon:Pmt|diskusjon]]) 22. jan. 2017 kl. 12:46 (CET)
+
== Ikke egennavn ==
 +
Jeg trodde at Folketellingen 1910 var et egennavn (på samme måte som Folketellingen 1900, Folketellingen 1920) og har brukt stor forbokstav. Det er kanskje feil, eller kan denne bruken på et vis forsvares? Takker for innspill.
  
:Den er sletta - men er allikevel blå i linja over, ettersom det er lagt inn en omdirigering slik at man får den opp også om man skriver «veier» i søkefeltet. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukerdiskusjon:Cnyborg|diskusjon]]) 7. feb. 2017 kl. 14:21 (CET)
+
Mvh. [[Bruker:Mbakkel2|Mbakkel2]] ([[Brukerdiskusjon:Mbakkel2|diskusjon]]), 27. september 2021, kl. 20:24 (CEST)
  
== Misjonsforeninger ==
+
:Det er ikke et egennavn, og skal skrives med liten forbokstav. Det gjelder alle folketellinger. Mange skrev det rett nok med stor forbokstav i samtida, men det var fordi alle substantiv ble skrevet med stor forbokstav. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukersamtale:Cnyborg|diskusjon]]) 28. sep. 2021 kl. 07:11 (UTC)
  
Jeg gleder meg over at dere har fått lange kategorioversikter med misjonsforeninger fra VID. Kanskje kan også denne delen av historien bli mer synlig. Etter det jeg kan se av listene, gjelder det foreninger for Det Norske Misjonsselskap (NMS). Men det er/var mange andre misjonsorganisasjoner, noen av dem hadde nesten like mange foreninger. Indremisjonsselskapet, Misjonssambandet, Santalmisjonen, Israelsmisjonen. I den tiden Organisasjonenes Fellesråd (OF) fungerte med sine Geilomøter (jeg vet ikke om den fremdeles fungerer, men geilomøtene tror jeg er historie nå) var det 11 organisasjoner med, det var de største, og så var det mange små. Jeg tenker derfor at overordnet kategori trolig burde være misjonsforeninger, men så burde alle kategoriseres etter hvilke(n) organisasjoner de sluttet seg til. Ofte hadde de like navn, for eksempel etter sted. Av den grunn synes jeg at titlene i kategorien VID historiske arkiv blir feil. Om det er slik jeg antar, bør avklares med VID. Kanskje sidene heller burde hete NMS-foreninger i Akershus, osv.? [[Bruker:Harald Haugland|Harald Haugland]] ([[Brukerdiskusjon:Harald Haugland|diskusjon]]) 7. feb. 2017 kl. 13:19 (CET)
+
== Artikkelnavn med flere betydninger ==
 +
Det står kanskje noe om dette på hjelpesidene? Men det slo meg da jeg nettopp fant artikkelen [[Dobbelt bokholderi]] og tidligere [[Storm & Monsen]] at her må man holde tunga rett i munnen. Dette er og kan bli verdifulle artikler. Men de refererer til revyviser. Dersom en humørspreder lager en revyvise og kaller den "Erna Solberg", synes jeg fortsatt at statsministerens navn skal forbeholdes en artikkel om henne, ikke revyvisa. Revyvisa bør, slik jeg tenker, få et tillegg i tittelen som viser at det er noe annet enn omtale av en person, et regnskapsbegrep e.l. Revyvisa bør vel rett og slett vike prioritet til fordel for det egentlige begrep/navn...?
  
:Flott at du blir engasjert av dette. Det vi tenker - og som VID er enige i - er at dette er starten på mer fullstendige lister. Derfor ba de om å få inn en kolonne for «organisasjonstilhørighet», hvor det kan markeres om det er NMS eller en av de andre misjonsorganisasjonene de tilhører. Jeg tror de har rett i at det er en fordel å samle alt ett sted, for de som leter etter en forening vil ofte bare vite navn og sted, og knapt nok det - og ikke hvilken organisasjon foreninga tilhørte. Da vil vi få en mest mulig fullstendig oversikt over aktiviteten i et område. Det vil også gjøre det lettere for bidragsytere å legge inn foreninger når alt samles på ett sted. I og med at det er sorterbare tabeller kan man da også sortere etter organisasjon hvis man vil, og slik få ut oversikter over hver enkelt av dem. Noen av listene er lange, og vil bli betydelig lenger, men de er fortsatt innafor det vi klarer å håndtere. Dersom noen skulle vise seg å bli for store når vi får inn andre organisasjonene tror jeg heller løsningen er å splitte opp på kommuner, framfor å dele etter organisasjoner. Jeg tenker i hvert fall at dette er en grei måte å starte på, og så må vi se på ting etterhvert som vi får inn stoff.  
+
En annen ting er jo stedsnavn og personnavn som er i bruk flere steder. Der lager man vel også tillegg i parentes i tittelen (leveår, kommune ....), og/eller lager en felles henvisningsside?
 +
[[Bruker:Jarl V. Erichsen|Jarl V. Erichsen]] ([[Brukersamtale:Jarl V. Erichsen|diskusjon]]) 13. nov. 2020 kl. 13:47 (CET)
  
:Kategorisering etter organisasjon virker hensiktsmessig, ettersom dette kan bli et stort antall. Da vil vi også få en ekstra vei inn til stoffet. Den overordna kategorien er fin for å kunne sortere ut alle misjonsforeninger uavhengig av tilhørighet, men med begge kategorier på plass vil vi få et system som tillater flere mulige sorteringer og utplukk.  
+
== "Riv statuene" - Effekt på Lokalhistoriewiki? ==
 +
Dette er kanskje en litt filosofisk refleksjon..... Det raser en bølge av dyp skepsis til tidligere tiders markering av respekt for markerte kvinner og menn. Flere tar til orde for å rive statuer, eksempelvis av Churchill fordi han også kan kritiseres for standpunkt og handlinger gjennom livet. Personlig er jeg skeptisk til denne måten å håndtere at mennesker har mange sider. Men dette er jo en prosess som også kan skape bølger og forventninger inn mot skriftlige fremstillinger. Hva kan vi forvente - og hvordan kan vi agere?
  
:En ting som kan være greit å gjøre er å legge inn et ekstra avsnitt i innledninga på hver fylkesliste, slik at dette du tar opp forklares. Jeg sitter midt i noe annet nå, og skal holde et foredrag i morgen, men jeg skal kunne få skrevet og klistra inn det på torsdag. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukerdiskusjon:Cnyborg|diskusjon]]) 7. feb. 2017 kl. 14:15 (CET)
+
Selv tenker jeg at vi må fortelle hele historier, med rom for fakta som rommer både opp og nedsider. Faktisk har wikiløsningen særlige fordeler i møte med slike komplekse personer fra historien. Kanskje kan vi også være et bidrag til å løfte fram innsikt i disse omstridte statuer?
  
== [[Ingjald Nordstad]] ==
+
Hadde vært interessant å høre noen refleksjoner omkring dette!
Er det noen som kan gi meg den korrekte dødsdatoen til Nordstad? På forhånd takk! Mvh. [[Bruker:Mbakkel2|Mbakkel2]] ([[Brukerdiskusjon:Mbakkel2|diskusjon]]) 3. mar. 2017 kl. 14:20 (CEST)
+
[[Bruker:Jarl V. Erichsen|Jarl V. Erichsen]] ([[Brukerdiskusjon:Jarl V. Erichsen|diskusjon]]) 14. jun. 2020 kl. 22:21 (CEST)
  
:Jeg fant avisartikkel om dødsfallet, og har lagt inn dato og kilde i artikkelen. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukerdiskusjon:Cnyborg|diskusjon]]) 3. mar. 2017 kl. 14:58 (CET)
+
:Hei. Fint med noen slike refleksjoner, Jarl. Det kan godt hende at også vi på wikien vil påvirkes av de pågående begivenhetene. Det kan uansett ikke skade å fortelle mer inngående om minnesmerkene og personene bak dem; vi kan jo håpe at mer kunnskap vil på sikt vil "vaksinere" mot de følelsesstyrte utbruddene vi ser nå.--[[Bruker:Kallrustad|Kallrustad]] ([[Brukerdiskusjon:Kallrustad|diskusjon]]) 15. jun. 2020 kl. 08:55 (CEST)
 +
:: "Enig med siste taler". Ett lokalt eksempel i Harstad er statuen av generalmajor [[Carl Gustav Fleischer]], som i sin tidlige offiserskarriere var blant de som gikk inn for å forby arbeiderpartiene, [[DNA]], [[Norges Sosialdemokratiske Arbeiderparti|NSA]] og [[NKP]].--[[Bruker:Gunnar E. Kristiansen|Gunnar E. Kristiansen]] ([[Brukerdiskusjon:Gunnar E. Kristiansen|diskusjon]]) 15. jun. 2020 kl. 14:58 (CEST)
  
::Mange takk!  Mvh. [[Bruker:Mbakkel2|Mbakkel2]] ([[Brukerdiskusjon:Mbakkel2|diskusjon]]) 3. mar. 2017 kl. 16:53 (CEST)
+
:::I tillegg til det Kallrustad skriver, mener jeg at du har rett i at wikiløsningen har noen særlige fordeler her. Det at en artikkel aldri er helt ferdig, men alltid har rom for utvidelse og omskriving, gjør det mye enklere å få fram flere sider ved en person eller organisasjon. ter det også en viktig forskjell mellom artikler i et leksikon og statuer - artikkelen er det for å formidle historie, mens statuens hovedfunksjon er å hedre personen; formidlingsbiten er sekundær, og med unntak av korte tekster på plaketter må man gå til et leksikon. Da hviler det et visst ansvar, i hvert fall et moralsk ansvar, på oss som skal stå for presentasjon av personene som hedres rundt omkring. Det er viktig at vi ikke bare gjengir hyllingstalene, men også får fram kritiske kommentarer. Så tenker jeg også at statuer har forskjellig på oss avhengig av hvor de står. En statue av Churchill i Oslo er så åpenbart en takk for hjelp under krigen. Den tar ikke stilling til hele hans politiske virke. En statue av Churchill i en tidligere britisk koloni ville hatt en helt annen innvirkning, det ville vært en påminnelse om en ugrei fortid. Dette gjelder forøvrig også vei- og plassnavn - jamfør diskusjonene som har vært flere steder om å kalle opp en vei etter forfatteren Knut Hamsun uten å samtidig hedre nazisten Knut Hamsun. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukerdiskusjon:Cnyborg|diskusjon]]) 16. jun. 2020 kl. 08:55 (CEST)
== Tuneskipet ==
 
På Wikipedia har vi i 14-15 måneder hatt en iherdig uregistrert bruker som saboterer artikkelen [https://no.wikipedia.org/wiki/Tuneskipet Tuneskipet] og alle artikler som lenker til denne. Se diskusjonen på [https://no.wikipedia.org/wiki/Diskusjon:Tuneskipet Diskusjon:Tuneskipet] og [https://no.wikipedia.org/wiki/Brukerdiskusjon:51.175.43.178 Brukerdiskusjon:51.175.43.178]. Vedkommende er åpenbart del av en kampanje lokalt for å endre navnet fra ''Tuneskipet'' til ''Haugenskipet''. Begrunnelsen er i og for seg grei nok: de andre kjente vikingskipene har navn etter gården, ikke sognet; men kampanjen kjemper i motbakke: mot alle fagmiljøer og all publisert faglitteratur om skipet.
 
  
Nå ser jeg at LHW har fått en ny, anonym bruker, [[Spesial:Bidrag/Gyldenstierne|Gyldenstierne]] som bare har skrevet én eneste artikkel: [[Haugenskipet]]
+
:::Og med utmerket sans for timing har Ola Teige og Nik Brandal skrevet kronikken [https://www.vg.no/nyheter/meninger/i/awmpq7/statuer-er-ikke-historie Statuer er ikke historie] i VG. Veldig lesverdig, etter min mening. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukerdiskusjon:Cnyborg|diskusjon]]) 16. jun. 2020 kl. 11:23 (CEST)
  
Wikipedia har noen prinsipper i slike saker; det er å ''følge fagmiljøene'', både i spørsmål om navneform og i valg av vektlegging av fakta og forklaringsmodeller. Lokalhistoriewiki har rett til å ha sine egne prinsipper; men jeg er usikker på om dere er klar over at dere har latt dere bruke som del av en kampanje mot Riksantikvaren og Oldsaksamlingen? Dere bør i alle fall ta aktivt stilling til kampanjeintensjonen. Mvh [[Bruker:Morten Haugen|Morten O. Haugen]] ([[Brukerdiskusjon:Morten Haugen|diskusjon]]) 6. mar. 2017 kl. 07:42 (CET)
+
== Kulturtilbud under koronakrisen ==
  
:Takk for tipset! Da flytter jeg det til Tuneskipet med referanse til begge navn, og så ser vi an hvordan det går med navnesaken. -- [[Bruker:Olve Utne|Olve Utne]] ([[Brukerdiskusjon:Olve Utne|diskusjon]]) 6. mar. 2017 kl. 11:31 (CET)
+
=== Fortell om din hverdag under koronakrisen - minneinnsamling i regi av minner.no ===
  
== Lydfiler ==
+
Norsk Folkemuseum har satt i gang en aksjon for å ta vare på folks erfaringer og reaksjoner fra denne rare og vanskelige tiden: Hvordan påvirker koronaepidemien hverdagen? Hvordan oppfører vi oss? Hva tenker vi om fremtiden? Noe av dette kommer vi til å huske lenge, men mye vil også bli glemt hvis vi ikke sørger for å samle det inn. Alle kan delta. Hvert enkelt bidrag blir et tidsdokument, som havner i museets samlinger. Aksjonen foregår på [https://minner.no/tema/korona minner.no].  
Ser det er en kategori for slike, finnes det et tillegg som gjør det mulig å spille dem av også? Vet det har vært en del frem og tilbake rundt det i årenes løp. Mvh [[brukersamtale:Siri J|Siri J]] 9. mar. 2017 kl. 10:52 (CET)
 
  
:Vi har ikke installert noe lydtillegg, men satset på å spille av lydfiler direkte i web browseren som en enklere, men nok ikke like elegant, løsning. Se [[Køber-saken]] som et eksempel. [[Bruker:Jobr|Jobr]] ([[Brukerdiskusjon:Jobr|diskusjon]]) 9. mar. 2017 kl. 11:22 (CET)
+
De har også laget en minneinnsamling om 17. mai 2020, så tenk gjerne litt over hva som blir spesielt dette året og del det med minner.no etter nasjonaldagen: [https://minner.no/tema/17mai2020 17. mai 2020 minner.no].
  
::Ypperlig :) Neste spørsmål (som jeg burde stilt i første omgang), er .ogg det eneste gyldige formatet? Det er vel antagelig det eneste ikke-proprietære, men kan andre brukes? Mvh [[brukersamtale:Siri J|Siri J]] 9. mar. 2017 kl. 11:58 (CET)
+
=== Nasjonalbiblioteket lagrer koronarelaterte nettsider ===
  
:::Her er filtypene som er tillatt i wikien: png, gif, jpg, jpeg, mid, ogg, ogv, svg, oga, flac, webm. [[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 13. mar. 2017 kl. 10:40 (CET)
+
Nasjonalbiblioteket høster alle koronarelaterte sider på nettet, for å sikre dette materialet for framtidige forskere, journalister og andre interesserte.  
  
== Lokalhistoriewikiprisen ==
+
=== Utvidet tilgang til Nettbiblioteket ===  
Kom over [http://kulturvern.no/vinner-av-lokalhistoriewikiprisen-2016/ denne meldingen på kulturvern.no] og ble litt forbauset over at vinnerartikkelen egentlig ser ut til å være en brukerpresentasjon. Det kulturvern.no kaller en artikkel ligger på [[Bruker:Husergard]] - er det noen spesiell grunn til at det kåres brukersider? Mvh [[brukersamtale:Siri J|Siri J]] 10. mar. 2017 kl. 11:30 (CET)
 
:Så tenkte jeg - dette må jeg få lest. Men da jeg fulgte lenka som sto her:  http://kulturvern.no/vinner-av-lokalhistoriewikiprisen-2016 viser det seg at den er fjernet derfra. Hvor er den hen da? - og idet jeg heller ikke finner "signeringsknappen" på denne sida, ber jeg om å bli orientert om hvor den er blitt av.  Med hilsen bruker [[Gunnar E. Kristiansen]].
 
::Takk for tilbakemelding! Artikkelen er nå omdirigert fra brukersiden til: [[Kjeldearkiv:Hva er et kulturminne og hva er det som gjør at mange oppsøker dem og lar seg begeistre?]]. Og vi har gitt beskjed til Kulturvernforbundet om å endre lenken fra sine nettsider. [[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 10. mar. 2017 kl. 15:46 (CET)
 
:::Mange takk for rettleiinga, men hvor har signeringsknappen gjort av seg tro? -undrer Gunnar E. Kristiansen.
 
::::Dette må ha endret seg ved siste oppgradering. Nå vises signeringsknappen bare på samtalesidene, og i Diskusjonsforumet har vi brukt artikkelsiden som samtaleside. Men signeringskoden ligger fortsatt sammen med de andre wikimediakodene, på linjen rett under Lagre-knappen. [[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 13. mar. 2017 kl. 10:37 (CET)
 
  
== Tyding av håndskrift ==
+
Siden alle landets biblioteker er stengt, har Nasjonalbiblioteket fått i oppgave å gi full tilgang til pliktavleverte bøker, aviser og tidsskrift til alle gjennom Nettbiblioteket. Til vanlig gis slik tilgang kun til dokumentasjons- og forskningsformål. Les mer om hvordan du [https://www.nb.no/utvidet-tilgang/ søke om tilgang] via Nasjonalbiblioteket. Tilgangen gis i tida kl. 9.00-19.00 på hverdager og kl. 9.00-14.00 på lørdager og gjelder for 8 timer.
  
{{thumb|PF Feilberg-Hansen, Skien (Revers) 01.jpg}}
+
=== Spør Nasjonalbiblioteket om nesten hva som helst ===
Hei, er det noen av dere som klarer å komme lengre enn "Glædelig jul" og Maja på denne reversen? Mvh [[brukersamtale:Siri J|Siri J]] 12. mar. 2017 kl. 18:48 (CET)
 
  
:"Maja ______ Ulrichs.." så langt.... -- [[Bruker:Olve Utne|Olve Utne]] ([[Brukerdiskusjon:Olve Utne|diskusjon]]) 13. mar. 2017 kl. 14:48 (CET)
+
Spør Nasjonalbiblioteket hjelper deg som lurer på noe som kan besvares med utgangspunkt i Nasjonalbibliotekets store samling av norsk litteratur, musikk, film, foto, kataloger, plakater, kringkasting og mye mer. Fant man virkelig et vikingsverd på Vålerenga i Oslo? Hva skrev avisene om spanskesyken i 1918 og 1919? Du kan sende spørsmål via [https://sporbiblioteket.nb.no/ kontaktskjemaet på nb.no] eller via [https://www.facebook.com/spornasjonalbiblioteket/?__tn__=%2Cd%2CP-R&eid=ARADdaT9wV-8TRj1U1DuGf7PyQaEUSUgzEseLn5IrHT4bOJH5DdLZtmD-U7skWelW9bsXZ1v5SXL8Prj Nasjonalbibliotekets Facebook-side]. Henvendelser besvares i tida kl. 9.00-19.00 på hverdager og kl. 9.00-14.00 på lørdager.
  
:Et skudd i halvblinde: https://digitalarkivet.arkivverket.no/nn-no/ft/person/pf01036515002353  -- [[Bruker:Olve Utne|Olve Utne]] ([[Brukerdiskusjon:Olve Utne|diskusjon]]) 13. mar. 2017 kl. 14:48 (CET)
+
=== Utvidet tilgang til tidsskriftartikler i Idunn ===
 +
<includeonly>[[Kategori:Lokalhistoriewiki.no|Diskusjonsforum]]</includeonly><noinclude>
  
::Kan ha hjulpet videre, fikk en teori om at det kan stå Maja & Joh C Ulrichs... basert på det du fant, Olve. Kan godt være det stemmer, takk! Mvh [[brukersamtale:Siri J|Siri J]] 16. mar. 2017 kl. 07:26 (CET)
+
[[Kategori:Maler]]
 +
</noinclude>
  
:::Jeg tror det står "Maja og Joh. C. Ulrichsen. Maja het Marie Bertine Hansen, bodde i Strandgata 13 A i Larvik og var gift med Johan Christian Ulrichsen. Disse var dronning Sonjas besteforeldre og mine oldeforeldre. Jeg vil gjerne se framsida av bildet, om mulg. [[Bruker:Rool|Rool]] ([[Brukerdiskusjon:Rool|diskusjon]]) 14. aug. 2017 kl. 03:20 (CEST)
+
Universitetsforlaget har gjort alt innhold på [https://www.idunn.no/ Idunn] åpent tilgjengelig for alle til bibliotekene åpner igjen. Idunn inneholder over 36 000 artikler og kapitler, over 70 tidsskrifter og en rekke vitenskapelige bøker.
  
::::Har tatt kontakt for om mulig å få den andre siden :) Sier ifra når jeg vet mer. Har du forresten sett at Breisås kom i tabloid-pressen? Mvh [[brukersamtale:Siri J|Siri J]] 14. aug. 2017 kl. 08:40 (CEST)
+
== Digital fargelegging av svart/hvitt-bilder ==
  
:::::Jeg har ikke sett det im Breisås, Siri. Send meg gjerne en link. [[Bruker:Rool|Rool]] ([[Brukerdiskusjon:Rool|diskusjon]]) 14. aug. 2017 kl. 11:59 (CEST)
+
I den seinere tid har det dukket opp digitale verktøyer for fargelegging av svart/hvitt-bilder på nettet, og en økende mengde slike fargelagte bilder legges ut på diverse fora, ikke minst på Facebook. Jeg ser disse programmene også er brukt av folk som befatter seg med lokalhistorie. Som kilder mener jeg at slike bilder har sterkt redusert verdi, for fargene på bygninger og annet vil jo bli mer eller mindre tilfeldige og dermed historisk ukorrekt. Siden denne type bilder ser ut til å spre seg , spør jeg: Er bruk av denslags bilder på wikien et mulig problem som er blitt diskutert? [[Bruker:Rool|Rool]] ([[Brukerdiskusjon:Rool|diskusjon]]) 20. feb. 2020 kl. 12:22 (CET)
  
::::::Det skal ha skranglet i innboksen din allerede :) Ikke så glad for det jeg så der, litt ugjenkjennelig... Mvh [[brukersamtale:Siri J|Siri J]] 14. aug. 2017 kl. 13:58 (CEST)
+
:Jeg vil i den anledning nevne at jeg synes det er greit å bruke fargelagte postkort, fordi fargeleggerne på den tiden hadde bygningenes farger å forholde seg til. Jeg synes ikke noe om moderne digital fargelegging. Fargene blir bare gjetninger og dermed uautentiske. Et problem er også at datidens filmbase var "ortokromatisk", noe som gjorde at blått ble gjengitt som hvitt, mens gult og rødt ble gjengitt som svart. Hus med angivelig lyse gråtoner kunne altså ha blitt malt med mørkere farger enn det som framtrer på fotografier, mens hus med tilsynelatende mørke gråtoner kunne ha blitt malt med lysere farger. Mvh. --Morten Bakkeli 20. feb. 2020 kl. 13:55 (CET)
  
:::::::Hvordan går det med bildet av Maja og Joh. C. Ulrichsen, Siri? [[Bruker:Rool|Rool]] ([[Brukerdiskusjon:Rool|diskusjon]]) 9. mar. 2018 kl. 21:58 (CET)
+
::Jeg er også skeptisk til digital fargelegging. Det er interessant til privat bruk, men som illustrasjoner her mener jeg det bare må være helt unntaksvis at det er greit - og det må ikke erstatte originalene, men da heller komme som et supplement. Dersom det blir lasta opp slike bilder hit mener jeg også at det er svært viktig at de er tydelig merka i bildeinformasjonen, slik at man vet at det er moderne og ikke samtidig fargelegging. Det samme må komme fram i artikler dersom slike bilder legges inn - det er viktig at leserne får vite at dette ikke er samtidig kildeinformasjon, men en nyere tolkning/gjetning. Mortens kommentarer om ortokromatisk film er også viktig; det er stor forskjell på å kjøre gamle bilder gjennom et slikt program og det å kjøre et nyere svart/hvitt-bilde gjennom dem. At man er heldig med ett bilde betyr ikke at en annet er godt gjengitt. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukerdiskusjon:Cnyborg|diskusjon]]) 26. feb. 2020 kl. 13:13 (CET)
  
::::::::Er det noe framdrift, Siri? [[Bruker:Rool|Rool]] ([[Brukerdiskusjon:Rool|diskusjon]]) 25. apr. 2018 kl. 21:58 (CEST)
+
:::Rent praktisk må administratorene være ekstra oppmerksomme på opplastede bilder av denne typen og merke dem, gjerne med lenke til originalen, om ikke brukeren selv har gjort det. Det samme gjelder bildetekster. Vi har en del fotografier på wikien med informasjon om at de er håndkolorert, retusjert o.l. Tilsvarende må vi få inn digital automatisk fargelegging gjort da og da. Vi skal ta det opp på NLI, så alle her er obs på dette. --[[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 27. feb. 2020 kl. 10:58 (CET)
  
:::::::::Siri? [[Bruker:Rool|Rool]] ([[Brukerdiskusjon:Rool|diskusjon]]) 1. aug. 2018 kl. 23:59 (CEST)
+
::::Men går det ikke an å oppfordre til å ikke fargelegge svart/hvitt-bilder som skal brukes som illustrasjoner på wikien? En ting er om noen andre har gjort det først og originalfilen ikke er tilgjengelig, men det vil i alle fall kunne begrense dette noe. Jeg synes dette blir litt i samme gate som «fake news» og «deepfake». [[Bruker:Rool|Rool]] ([[Brukerdiskusjon:Rool|diskusjon]]) 30. mar. 2020 kl. 21:42 (CEST)
  
== Parentes i artikkelnavn? ==
+
:::::Problemet med "fake news" og "deepfake" er vel at en manipulert virkelighet ''utgis'' for å være sannheten. Det vil ikke være tilfellet om brukeren opplyser at bildet er fargelagt digitalt, og om at kilden, originalen - med lenke - er i svart hvitt. Kolorering kan ha gode sider. Det kan bidra til å levendegjøre fortiden, til å få fram detaljer som ikke var tydelige i sv-hv osv. I beste fall kan fargetolkningene berike originalene. Så lenge ingen påstår at "sånn var det", mener jeg vi bør være åpne for positiv bruk av ny teknologi. Kanskje blir den også mer treffsikker etter hvert. Forskere må alltid være kritiske til tolkninger. Det gjelder også tekst, f.eks. transkripsjoner. Når det er sagt, kommer vi til å supplerer hjelpesidene våre med et avsnitt om digital fargelegging: Utfordringene ved slik kolorering, anbefalinger for beskrivelser, oppfordring til å laste opp originalen og til å sette inn begge i artikler. Om det skulle renne inn dårlige digitalkoloreringer, får vi heller ta en ny vurdering dette. --[[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 7. apr. 2020 kl. 11:14 (CEST)
Jeg har noen artikler for gårder der det er parentes i tittelen. Kan dette skape trøbbel for ekstern lenkedeling?
 
Jeg delte en adresse pr epost for et par dager siden, og den blir korrumpert. Noen som vet mer?
 
Eksempel http://lokalhistoriewiki.no/index.php/Gj%C3%B8mle_(Fj%C3%A6re_gnr_16)
 
[[Bruker:Jarl V. Erichsen|Jarl V. Erichsen]] ([[Brukerdiskusjon:Jarl V. Erichsen|diskusjon]]) 20. mar. 2017 kl. 08:55 (CET)
 
:Det veldig korte svaret er "nei" :) men jeg ser du skriver korrumpert, Jarl - du har rett i at lenken får et helt annet utseende, men for meg virker den. Det som skjer er at f.eks. norske tegn og mellomrom "oversettes" til et "dataspråk" som kalles UTF-8 (en venn av meg ville kalt det jeg sa nå datalesisk ;) ). Har ikke jobbet med sånt på noen år, så det kan hende jeg ikke bruker riktige begrep, men jeg vil tro at det er som å omsette til morsekode for å kunne sende vha lyd eller lys, .---/.-/.-./.-..// Stoler at andre retter på meg om jeg bommer her - god 17. mai! Mvh [[brukersamtale:Siri J|Siri J]] 17. mai 2017 kl. 09:57 (CEST)
 
  
== EL ==
+
== Kommunereformen ==
  
Hei, i denne Folketellingen fra 1900 finner jeg "EL" som tilleggsopplysninger til to beboere på eiendommen "Gudvang" i Vestfold. [https://digitalarkivet.arkivverket.no/ft/person/pf01037151000366]. Hva står de bokstavene for? Takk! Mvh. [[Bruker:Mbakkel2|Mbakkel2]] ([[Brukerdiskusjon:Mbakkel2|diskusjon]]) 21. april 2017, kl. 09:20 (CEST)
+
Den 1. januar 2020 skjer det store endringer i kommune- og fylkesstrukturen. Det påvirker også Lokalhistoriewiki, og som bruker vil du sikkert merke det omfattende arbeidet med '''omkategorisering''', som NLIs administratorer vil gjøre fra '''første uken i januar'''. I kategoriene kan det bli store endringer på kort tid, siden arbeidet vil bli gjort med et søk/erstatt-verktøy. Vi velger å ikke stenge ned wikien, men for at omleggingsprosessen skal gå så smertefritt som mulig, '''ber vi våre bidragsytere''' om å:  
  
I denne folketellingen er EL forklart med enslig [[http://www.nb.no/nbsok/nb/76682ab1b56bced3365f589317056299?index=1#8]]. Mvh [[Bruker:Pmt|Pmt]] ([[Brukerdiskusjon:Pmt|diskusjon]]) 17. mai 2017 kl. 00:26 (CEST)
+
* ''Ikke endre'' kommune- og fylkeskategorier manuelt mens prosessen pågår.
 +
* Ha forståelse for at det kan bli komplisert å manøvrere i kategoriene under prosessen.
 +
* Melde fra til oss om feil ''etter'' at prosessen er ferdig.
  
:Her er digitalarkivets [http://arkivverket.no/arkivverket/Digitalarkivet/Hjelp/Forkortelser-og-spesialtegn liste over forkortelser og spesialtegn]. EL er som Pmt sier enslig, men i tillegg losjerende, dvs at vedkommende ikke er en del av familien som den bor hos. Kanskje "leieboer" vil være et godt begrep i dag. Mvh [[brukersamtale:Siri J|Siri J]] 17. mai 2017 kl. 08:56 (CEST)
+
Vi vil oppdatere meldingen helt øverst i Lokalhistoriewiki («sitenotice») når omleggingsprosessen er over.
  
== Bilder fra Commons ==
+
Alle artikler og bilder i de berørte kommunene og fylkene vil bli flyttet til riktig sted. Bare eksisterende kommuner gis formen «X kommune», men de gamle kommunekategoriene beholdes med nye navn. Det vil altså bli mulig for bidragsytere og lesere å forholde seg også til tidligere kommuner i kategorisystemet.
  
Hei! Kan jeg laste opp de bilder fra Commons hit? Mvh [[Bruker:Pmt|Pmt]] ([[Brukerdiskusjon:Pmt|diskusjon]]) 17. mai 2017 kl. 03:16 (CEST)
+
'''Neste fase'''
:Det kan du (litt mer om hvordan [[lokalhistoriewiki.no:Wikimedia Commons|her]]), men det er jo artig å få illustrasjoner på lokalhistoriewiki som ikke er brukt andre steder også - så ta gjerne med deg kamera tur om du kan ;) Dersom det er en kategori du vil vise til på Commons, kan du bruke {{tl|Commons}} slik som i [[Haakon VII#Eksterne lenker]]. Mvh [[brukersamtale:Siri J|Siri J]] 17. mai 2017 kl. 10:09 (CEST)
+
* Når kategoriendringene er på plass, begynner arbeidet med tilpassinger i artiklene. Det vil skje manuelt, og alle er hjertelig velkomne til å bidra.
::Takk for svar. Det er lokale bilder jeg vil laste opp. Og helst mine egne om jeg har anledning til å få tatt de selv. Mvh [[Bruker:Pmt|Pmt]] ([[Brukerdiskusjon:Pmt|diskusjon]]) 17. mai 2017 kl. 10:56 (CEST)
+
* NLIs administratorer vil også tilpasse navigasjonsmalene forsidene og bibliografiene til ny struktur. Det samme gjelder infobokser.  
 +
* I denne perioden kan du komme til å oppleve redigeringskonflikter noe oftere enn vanlig.  
  
== Lokal workshop om wikiarbeid? ==
+
Vi ber om forståelse for at det kan ta tid før alle finjusteringer er plass. Kommuneartiklene vil bli prioritert i første omgang, siden de er mest kritiske for strukturen i wikien. På sikt må også andre artikler justeres (f.eks. alle tettsteder og bygder som ikke lenger ligger i X kommune, men i Y kommune).
Hei! Jeg tenker å invitere til en lokal workshop om wikiarbeid, en gang utpå høsten.  
 
  
Tenkte å drøfte "wiki-ideen", se hva som er lagt ut, demonstrere hvordan man legger ut + drøfte hvordan vi kan skape større Grimstad/Fjære-trøkk her. Dette blir nok i samarbeid med Fjære historielag, men ekstremt åpent og samarbeidsfokusert i regionen...  
+
--[[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 11. des. 2019 kl. 17:18 (CET)
  
Noen som har noen tips? [[Bruker:Jarl V. Erichsen|Jarl V. Erichsen]] ([[Brukerdiskusjon:Jarl V. Erichsen|diskusjon]]) 12. jul. 2017 kl. 17:39 (CEST)
+
== Wikiverksted i Oslo våren 2020 ==
 +
Alle fysiske arrangementer ved NB i Oslo er [https://www.nb.no/artikler/alle-arrangementer-avlyst-fram-til-paske/ avlyst] denne våren. Det gjelder også wikiverkstedene. I stedet arrangerer vi digitale wikiverksteder eller webinarer. Først ut er et [https://mediasite.nb.no/Mediasite/Showcase/arrangementsarkiv/Presentation/852e421dd59e40f9ac4dd1b32010332e1d grunnkurs i wikiredigering] 14. mai. Neste webinar blir 11. juni kl. 14. Det vil ha fokus på bilder. Lenke til arrangementet vil bli lagt ut på nb.no samme dag. --[[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 22. mai 2020 kl. 13:40 (CEST)  
  
:Hei, dette har blitt liggende i sommerferien. Vi har en god del erfaring med lokale kurs, og kan sikkert bidra med erfaringer om dette. Du kan gjerne [[Spesial:E-post/Cnyborg|sende meg en e-post]], så kommer vi i gang. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukerdiskusjon:Cnyborg|diskusjon]]) 31. jul. 2017 kl. 14:45 (CEST)
+
:Takk for digital deling av wikiverksted 14/5! Selv om mye var kjent, var dette nyttig! Og så var det jo velsigna å møte ekte ansikter da! :) [[Bruker:Jarl V. Erichsen|Jarl V. Erichsen]] ([[Brukerdiskusjon:Jarl V. Erichsen|diskusjon]]) 22. mai 2020 kl. 13:28 (CEST)
  
== Oppi Kunstforlag AS ==
+
::Så hyggelig å høre at det var nyttig! :) Det blir et nytt digitalt verksted 11. juni kl. 14 med fokus på bilder, som vil bli organisert på samme måte. Håper du kan ha nytte av det også! --[[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 22. mai 2020 kl. 13:35 (CEST)
  
Det finnes forsåvidt en artikkel på sjefen sjøl, [[Eberhard Bredesen Oppi]], men Oppi Kunstforlag er stadig tilbakevendende i lokale fotosamlinger. I [http://www.nb.no/nbsok/nb/9a94b13bba15dc5c99b2bf700793a22a?index=6#114 Postkortets historie i Norge] heter det "Oppi, Eberh. B., Kunstforlag, Kristiania/Oslo. Het antagelig først Nordisk Kortforlag. Begynte som barber og sigarhandler og hadde bl.a. agentur for utenlandske hus, ved siden av å være en av de store utgiverne av alle typer postkort fram til ca. 70???" - Det heter også at de kjøpte opp en del postkort-rettigheter rundt omkring, men hvem sitter på rettighetene nå? 29. aug. 2017 kl. 22:09 (CEST)
+
:::Ja dette samler jo også riket slik at ikke bare de som bor i gangavstand til Solli plass kan delta..... :) Håper strategien fortsetter også etter CoVid-19. [[Bruker:Jarl V. Erichsen|Jarl V. Erichsen]] ([[Brukerdiskusjon:Jarl V. Erichsen|diskusjon]]) 22. mai 2020 kl. 13:56 (CEST)
  
:Vi har en liten snutt om forlaget også, [[Eberh. B. Oppi (forlag)]] («Oppi kunstforlag» brukes ofte, men ser ikke ut til å ha vært et reelt firmanavn; forlaget var bare en del av firmaet, de drev også blant annet med salg av kontorrekvisita). Forlagets rettigheter handler om retten til å trykke postkort, opphavsretten til selve bildet kan man ikke avhende så den ligger hos fotografen uansett. Bildene i seg sjøl er nok frie alle sammen; de ble publisert uten fotografens navn, og da er det 50 år etter publikasjon som gjelder (70 med verkshøyde). Skulle fotografen være kjent er det fotografens dødsår som gjelder, men med publikasjon før 1940 er det liten fare for at ikke bildet er fritt uansett; for foto er kravet 50 år fra bildet ble tatt og 15 siden fotografen døde. Nordisk Kunstforlag var forøvrig på Oppis tid et svensk forlag (det norske forlaget Valhall Nordisk Kunstforlag ble ikke grunnlagt før i 1967). Det er mulig at Oppi kjøpte opp rettigheter fra dem, eller hadde agentur, men det var ikke samme forlag. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukerdiskusjon:Cnyborg|diskusjon]]) 30. aug. 2017 kl. 09:16 (CEST)
+
::::Det er et veldig viktig poeng, og vi har absolutt tenkt å videreføre strategien også etter at det blir mulig å samles fysisk igjen. --[[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 22. mai 2020 kl. 13:59 (CEST)
  
== Bug ==
+
== Folketelllinga 1920 ==
 +
Når blir opplysningene om Larvik kjøpstad og Tjølling herred tilgjengelige? Mvh. --Morten Bakkeli 8. jan. 2021 kl. 06:14 (CET)
 +
:Hei Morten. Det er nok Arkivverket som kan svare best på dette. Tidligere har vi fått beskjed om at 1920-tellinga skal være ferdigpublisert før påske. Her ser du de sist publiserte: https://www.digitalarkivet.no/newest/?format=tab_ftr&jt%5B%5D=18 Av lista går det fram at at tellinga for fire kommuner ble publisert den 4., så det er tydelig at dette arbeidet går framover. Helsing fra --[[Bruker:Kallrustad|Kallrustad]] ([[Brukersamtale:Kallrustad|diskusjon]]) 8. jan. 2021 kl. 08:48 (CET)
 +
::Hei! Takk skal du ha og godt nytt år! Mvh. --Morten Bakkeli 8. jan. 2021 kl. 11:41 (CET)
 +
:::Blir det ferdig til jul, mon tro? [[Bruker:Vidariv|Vidariv]] ([[Brukersamtale:Vidariv|diskusjon]]) 2. des. 2021 kl. 10:33 (UTC)
 +
::::Jeg tviler sterkt. Jeg tror en stor del, muligens alle, av landkommunene vil være klare til jul, men byene er det verre med. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukersamtale:Cnyborg|diskusjon]]) 3. des. 2021 kl. 09:07 (UTC)
  
Se vennligst [[Kosmopolitisme|her]], hvor [[Mal:Trenger referanse]] sist i et avsnitt skaper sammentrekning av det aktuelle avsnittet og det påfølgende. Merci. [[Bruker:Andreas Mar-Nor|Andreas N.]] 7. okt. 2017 kl. 20:06 (CEST)
+
== Gårdens nummer og adresse ==
 +
[https://www.digitalarkivet.no/census/urban-residence/gf01052805000345] Her står det Bredochs gate og at gårdens nummer er 4. Betyr det at adressen er Bredochs gate 4? På forhånd takk! Mvh. --Morten Bakkeli 11. jan. 2021 kl. 09:34 (CET)
  
== Riksarkivarens gamle arkeologibilder av Gamle Oslo ==
+
:Sannsynligvis betyrdet Bredochs gate 4, ja. I seg selv er ikke opplysningen så sikker, for det kunne også vært husnummer 4 i bymatrikkelen, og et ikke oppgitt nummer i gata. Men jeg så på andre hus i FT 1891 fra Larvik, og fant hus nr. 4 også i Jernbanegata og Bjerggata. Det tyder på at det dreier seg om vanlige gatenumre, men om det var faste numre allerede den gang eller om det er provisoriske numre for tellinga vet jeg ikke. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukersamtale:Cnyborg|diskusjon]]) 11. jan. 2021 kl. 10:26 (CET)
  
Jeg kikket litt på noen av Riksantikvarens bilder fra Gamle Oslo som er feiltægget til [[Mariakirken (Oslo)]]. Det første viser tilsynelatende området ved Lokomotivverkstedet ([[Oslo kongsgård]]) og de to andre viser det som for meg framstår som restene av [[Nikolaikirken (Oslo)]] (eller en tilfeldig steinkjeller?), og Nikolaikirke-artikkelen har til gjengjeld et bilde av [[Clemenskirken (Oslo)]] som Bull feilidentifiserte. Alle disse gamle utgravningsbildene fra Sørenga må ses i sammenheng, så jeg har ikke lyst til å gå inn og redigere i hvert enkelt uten videre. Er det noen dugnader eller liknende på disse? Jeg har forsøksvis endra beskrivelsen på det første bildet, men er usikker på om det er veien å gå.
+
:Forresten, en måte å finne ut om det var faste numre er å finne en bygning i Larvik hvor vi vet hvem det var som bodde der i 1891, og så sjekke den opp mot folketellinga. Hvis det stemmer, og helst hvis det stemmer med mer enn ett tilfelle i forskjellige gater, er det rimelig sikkert at numrene faktisk var i bruk. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukersamtale:Cnyborg|diskusjon]]) 11. jan. 2021 kl. 10:27 (CET)
<gallery>
 
Fil:Mariakirken, Oslo - Riksantikvaren-T001_02_0627.jpg|Før utgravningene i 1961-63, i 1968-69 og i 1971.
 
Fil:Mariakirken, Oslo - Riksantikvaren-T001_02_0628.jpg|Før utgravningene i 1961-63, i 1968-69 og i 1971.
 
Fil:Mariakirken, Oslo - Riksantikvaren-T001_02_0629.jpg|Før utgravningene i 1961-63, i 1968-69 og i 1971.
 
Fil:No-nb digibok 2011041506022 0056 1.jpg|Ruinene av Nikolaikirken under utgravningene i 1920. Fra Edv. Bull: ''Oslos historie'', 1922.
 
</gallery>
 
mvh Håvard [[Bruker:Havre|Havre]] ([[Brukerdiskusjon:Havre|diskusjon]]) 13. feb. 2018 kl. 14:08 (CET)
 
  
:Det er ikke noen dugnad spesielt på disse, men vi kan gjerne ta en minidugnad - både med riktige beskrivelser på bildesidene og en sjekk av at de ligger i riktige artikler. Dette gjelder både Riksantikvarbildene og materialet fra bøker på Bokhylla. Har du noe forslag til en god framgangsmåte som sikrer at vi får med oss alt? Hvis det er lurt å sette opp en egen side for det kan jeg gjerne gjøre det. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukerdiskusjon:Cnyborg|diskusjon]]) 13. feb. 2018 kl. 14:21 (CET)
+
::Det som gjorde at jeg kom i tvil, Cnyborg, var at en viss person stod som huseier. Ifølge panteregistret eide han ikke Bredochs gate 4. Mvh. --Morten Bakkeli 11. jan. 2021 kl. 16:02 (CET)
  
::Takk for kjapt svar, Chris. Det var Siri Is kategoriseringsarbeid som gjorde meg oppmerksom problemet. Jeg har jo null erfaring med større materialmengder her på wikien, men det er vel naturlig å korrigere beskrivelsene på billedsiden opp mot Riksantikvaren og så gå gjennom anvendelsen, bilde for bilde? Hvor langt er det i så fall greit å kopiere Riksantikvarens billedbeskrivelse? For min egen del er jeg jo mest interessert i det som nå ligger i kategorien Middelalderens Oslo. Det er kanskje greit å ordne arbeidet etter kategori? [[Bruker:Havre|Havre]] ([[Brukerdiskusjon:Havre|diskusjon]]) 13. feb. 2018 kl. 20:57 (CET)
+
:::Det er en klar indikasjon på at det ikke er reelt husnummer, men at dette under tellinga ble kalt nr. 4 i Bredochs gate, for å kunne holde orden skjemaene. Man kan ikke helt utelate muligheten for at det er en feil, og at sorenskriveren var leietaker. En sånn feil kan både skyldes en unøyaktig listefører eller uklare opplysninger fra de som ble spurt om informasjon, og det er en del av det i alle tellinger. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukersamtale:Cnyborg|diskusjon]]) 12. jan. 2021 kl. 08:46 (CET)
  
:::Kategoriene er et greit utgangspunkt, da får man en rimelig avgrensa mengde. Det kan også være en del å hente i galleriene over bilder fra Nasjonalbiblioteket, som er sortert etter bok. Leter man etter Oslo-historie der får man det gjerne greit avgrensa. Galleriene er samla [[Bruker:Larsbot]]. Riksantikvarens bildebeskrivelse kan brukes helt fritt. Der det ligger feil beskrivelser kan det ofte være greit å nevne det, f.eks. at det er Clemenskirken med en parentes om at det var originalpublikasjon ble feilidentifisert som Nikolaikirken. Da slipper vi "omkamp" om hva det er bilde av. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukerdiskusjon:Cnyborg|diskusjon]]) 14. feb. 2018 kl. 09:59 (CET)
+
:::En tredje mulighet: Jeg så litt nærmere på det, og det står at de bodde i forhuset, andre etasje. Kan det være slik at sorenskriveren eide en leilighet, men ikke hele bygget? Det er ikke oppført andre leiligheter der, men det kan ha vært ubebodde leiligheter tellingstidspunktet, eller næringsdrift i resten av bygget. En annen ting: Hvor bor den som er oppført som eier i panteregisteret? Og er den personen oppført som eier av noen av de andre eiendommene i Bredochs gate? [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukersamtale:Cnyborg|diskusjon]]) 12. jan. 2021 kl. 08:53 (CET)
 +
::::Sorenskriver Johnsen hadde adresse Bredochs gate 4. Jeg vet ikke om det var næringsvirksomhet i 1891, men ''Norges Bank'' kjøpte siden eiendommen. Mvh. --Morten Bakkeli 13. jan. 2021 kl. 01:56 (CET)
  
== Sletting ==
+
:::::Har du navnet på den som står som eier i pantebøkene i 1891 - eller lenke til rett side i pantebøkene? Det kan gjøre det litt lettere å finne sikre holdepunkter. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukersamtale:Cnyborg|diskusjon]]) 14. jan. 2021 kl. 08:53 (CET)
  
Hei. Det bør innføres en fast dag i uken for sletting av overflødige artikler og kategorier. [[Bruker:Andreas Mar-Nor|Andreas N.]] 22. feb. 2018 kl. 16:16 (CET)
+
::::::Beklager. Mvh. --Morten Bakkeli 25. jan. 2021 kl. 16:05 (CET)
:Hei og beklager sen reaksjon på denne, men dette skal vi få prioritert høyere i vedlikeholdsrutinene. Takk for tilbakemelding! :) [[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 9. mar. 2018 kl. 13:37 (CET)
 
  
== Bruk av Semantic MediaWiki og registrering av slektsskapsforhold ==
+
== Forkortelse ==
 +
Kan noen hjelpe meg med hva denne forkortelsen står for (etter blikkenslager)? [https://media.digitalarkivet.no/view/4236/23633/336 ''Armand Westby Larsen''] Mvh. --Morten Bakkeli 25. jan. 2021 kl. 16:04 (CET)
 +
:«for egen regning», altså en slags selvstendig næringsdrivende? --[[Bruker:Vidariv|Vidariv]] ([[Brukersamtale:Vidariv|diskusjon]]) 25. jan. 2021 kl. 16:23 (CET)
 +
::Takk skal du ha. Mvh. --Morten Bakkeli 25. jan. 2021 kl. 16:56 (CET)
  
Jeg anbefaler sterkt å installere utvidelsen Semantic MediaWiki som gir økte muligheter for strukturering av informasjonen som ligger i artiklene.
+
== Møller ==
Denne vil også gjøre det lettere å etablere slektsinformasjon om det blir aktuelt her.
+
Kan noen hjelpe meg med yrkesbetegnelsen til Kristian Oskar Møller? [https://media.digitalarkivet.no/view/72672/63 ''Rolf Møller'']. Kona het vel Mathea Regine? Hva var navnet på deres bosted? Gull.....? På forhånd takk! Mvh. --Morten Bakkeli 2. feb. 2021 kl. 07:34 (CET)
  
: Hei! Vi brukte semantisk wiki et par år fra 2011. Jo større wikien ble, jo tyngre ble denne utvidelsen. Vi veide derfor fordeler og ulemper mot hverandre, og bestemte oss for å avvikle tilleggene. Signaturknappen har forsvunnet fra deler av wikien ifbm en oppgradering. Vi skal få den på plass igjen! Inntil videre finner du en snarvei under Wikimediakode nederst på siden. [[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 12. apr. 2018 kl. 11:52 (CEST)
+
:"Arbeid som kullkjører" og "Gullsmedeng". [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukersamtale:Cnyborg|diskusjon]]) 2. feb. 2021 kl. 09:40 (CET)
 +
:Og ja, mor het Mathea Regine. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukersamtale:Cnyborg|diskusjon]]) 2. feb. 2021 kl. 09:42 (CET)
 +
::Tusen takk! Mvh. --Morten Bakkeli 2. feb. 2021 kl. 10:12 (CET)
  
::Hva ble SMW brukt til og hvor lang tid brukte den lengste spørringen? [[Bruker:Event|Even Thorbergsen]] ([[Brukerdiskusjon:Event|diskusjon]]) 12. apr. 2018 kl. 12:36 (CEST)
+
== Samme bygning ==
 +
Dreier dette seg om samme bygning, altså Eidgata 5 på Langestrand? [https://www.digitalarkivet.no/census/urban-residence/gf01052139000374][https://www.digitalarkivet.no/census/urban-residence/gf01052139007754] Bostedsnumrene er henholdsvis 0026 og 0046, men gårdens nummer er identisk: 26. Takknemlig for hjelp. Mvh. --Morten Bakkeli 14. mar. 2021 kl. 19:06 (CET)<blockquote>Nei, det er ikke samme bygning. 0026 ligger i tellingskrets 1, mens 0046 ligger i tellingskrets 7, så det er forskjellige deler av prestegjeldet. En kikke på hovedlista viser at 0026 ligger i Storgaden (https://www.digitalarkivet.no/ft10311609280922), mens 0046 ligger i Langestrand uten nærmere angitt adresse (https://www.digitalarkivet.no/ft10311609280928). [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukersamtale:Cnyborg|diskusjon]]) 15. mar. 2021 kl. 09:27 (CET)</blockquote>
 +
::Tusen takk for oppklaringen. Det var nr. 40. Mvh. --Morten Bakkeli 15. mar. 2021 kl. 10:01 (CET)
  
:::Så vidt jeg husker brukte vi det til registrering av kulturbåter og bibliografier. Men etter å ha prøvd det ut konkluderte vi med at utbyttet ikke var verdt den økte kompleksiteten. Dessuten var vi indirekte i kontakt med utvikleren og fikk vite at en generell bruk hos noen vår størrelse ikke hadde latt seg gjøre da svartiden hadde blitt for stor.[[Bruker:Jobr|Jobr]] ([[Brukerdiskusjon:Jobr|diskusjon]]) 12. apr. 2018 kl. 15:49 (CEST)
+
== Engelskspråklige ord ==
 +
Hei! Jeg vurderer å skrive en artikkel om en norsk-amerikaner som var «general foreman» og «piping superintendent for large construction projects». Han var også «steamfitter». Er det noen som kan hjelpe meg med en norsk oversettelse av disse engelske ordene? Er «pipefitter» det samme som «rørlegger»? Hva er forskjellen på en «pipefitter» og en «plumber»? Mvh. --Morten Bakkeli 19. mar. 2021 kl. 16:45 (CET)
 +
:«Pipefitter»/«steamfitter» og «plumber» er nok ikke det samme. Slik jeg oppfatter det, så er førstnevnte en som holder på med store rørsystemer, olje- og gassrørledninger, gjerne under høyt trykk og som krever egnet materialer og løsninger, mens en sistnevnte er mer det vi på norsk sier rørlegger, altså som oftest vann/avløp, varmt og/eller kaldt, eller andre væsker som oppfører seg likedan og som ikke er høytrykk. Se også [https://en.wikipedia.org/wiki/Pipefitter|engelskspråklig wikipedia] som jeg ofte kan gi en mer uttdypende forklaringer slike faguttrykk som en ofte ikke finner i vanlige ordbøker.--[[Bruker:PaulVIF|PaulVIF]] ([[Brukerdiskusjon:PaulVIF|diskusjon]]) 2. apr. 2021 kl. 17:56 (CEST)
 +
::Hei og takk! Ja, jeg tror ''steamfitter'' er det som på norsk kalles for en ''rørmontør''. Mvh. --Morten Bakkeli 2. apr. 2021 kl. 19:16 (CEST)
  
== Mal:Anetabell ==
+
== Nedetid tirsdag 30. mars ==
 +
Vi beklager gårsdagens nedetid for alle som hadde planlagt å bruke wikien i går. Nedetiden skyldtes problemer med kjølelagrene for Nasjonalbibliotekets serverpark i Rana. Dessverre fins det ingen backup for wikien mellom kl. 17.52 den 29. mars og kl. 3.10 den 30. mars, da wikien gikk ned, noe som betyr at innhold lagret i dette tidsrommet må anses for tapt... Dette beklager vi sterkt! --[[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 31. mar. 2021 kl. 10:05 (CEST)
  
{{tl|Anetabell}} er lite brukervennlig. I tillegg tar den forbasket stor plass. Til underretning. [[Bruker:Andreas Mar-Nor|Andreas N.]] 19. apr. 2018 kl. 14:01 (CEST) Tilføyelse: Blir det kanskje å komme automatisk genererte anetavler/etterkommertavler i forbindelse med HBR? [[Bruker:Andreas Mar-Nor|Andreas N.]] 19. apr. 2018 kl. 14:08 (CEST)
+
== Moren til Arne Kristian ==
:Beklager sent svar på denne... Anetabell-malen er bare brukt i én artikkel, og da som en test. Vi ønsker i utgangspunktet ikke utstrakt bruk av slektstrær i wikien. Det passer bedre på Slektshistoriewiki og andre rene slektshistorie-nettsteder. Men det kan selvsagt være nyttig å vise slektsrelasjoner grafisk også på Lokalhistoriewiki. Anbefaler deg da å bruke {{tl|Anetavle}}, som for eksempel er brukt i artikkelen om [[Ingerd_Ottisdotter|fru Inger til Austrått]]. --[[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 8. jun. 2018 kl. 17:08 (CEST)
+
Faren til Arne Kristian Karlsen heter Karl Henrik Karlsen. Moren heter Margit, men etternavnet? Takknemlig for hjelp! [https://media.digitalarkivet.no/view/22303/42] God påske! Mvh. --Morten Bakkeli 1. apr. 2021 kl. 13:22 (CEST)
::Når det gjelder HBR er det per i dag ikke mulig å generere slektstavler automatisk. Det kan bli mulig å gjøre det etter hvert, men enn så lenge er det en for liten del av HBR som er ferdig sammenslått til at det fungerer særlig godt. Det vil fort bli slik at vi skaper inntrykk av å ha gode anetavler, mens det i realiteten er mye informasjon som mangler. Aktiviteten på HBR er stadig økende, og hvordan vi kan nyttiggjøre oss informasjon derfra er noe vi må ta med oss videre. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukerdiskusjon:Cnyborg|diskusjon]]) 11. jun. 2018 kl. 13:30 (CEST)
 
  
== Når er en person eller hendelse verdig å utgjøre en artikkel i lokalhistoriewiki? ==
+
:Denne gikk jeg glipp av i påska, men så den endelig nå. Det står bare Margit Alvilde, altså Karlsen er forutsatt som felles etternavn. Men det står også at de ble via i Larvik i 1925. Jeg fant dem i lysningsprotokollen ({{Digitalarkivet-skann|kb20060628010458|SAKO, Larvik kirkebøker, H/Ha/L0005: Lysningsprotokoll nr. 5, 1920-1933, s. 43}}) og der ser det ut til å stå Margit Alvilde Hansen. Ut fra fødselsdatoen som står der kunne jeg identifisere henne i HBR ({{Hbr-kjelde|pk00000001989247|Margit Alvilde Hansen}} som datter av Nils Hansen og Klara Nikoline f. Andersen fra Styrvold i Lardal, ved konfirmasjonen i 1918 bosatt på Nanset i Hedrum. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukersamtale:Cnyborg|diskusjon]]) 13. apr. 2021 kl. 07:24 (UTC)
 +
::Tusen takk. Du er dyktig. Mvh. Morten Bakkeli 13. apr. 2021 kl. 16:34 (UTC)
  
Wikipedia krever at en person, hendelse eller annet er leksikonmateriale før den tillates representert med egen artikkel. Er det satt opp kriterier for artikkelverdighet i lokalhistoriewiki? --[[Bruker:Event|Even Thorbergsen]] ([[Brukerdiskusjon:Event|diskusjon]]) 24. apr. 2018 kl. 17:12 (CEST)
+
== Motstridende kilder ==
 +
Jeg holder på å utvide artikkelen om blindesaksmannen [[Jochum Johansen]]. Problemet er at kildene er motstridende. Den ene kilden er [https://nbl.snl.no/Jochum_Johansen Arne Husvegs artikkel i ''Norsk biografisk leksikon]. Den andre er [https://www.nb.no/items/b65db9c7bad8fe31231025c910a53ce2?page=115&searchText=%22Jochum%20johansen%22 St. Hallvard : illustrert tidsskrift for byhistorie, miljø og debatt. 1968 Vol. 46].
  
:Hei, vi har et helt annet krav. Vi pleier ofte å si at kriteret er «har hatt puls» – litt flåsete, men poenget er at dersom noen er interessert i å skrive artikkelen, er det nok. Det viktige her er at artiklene har en lokalhistorisk relevans, helst direkte, men alternativt som del av en større gruppe artikler på wikien. Som et eksempel på hvor lav terskelen er: [[Rasmus Olsen (1733–1733)]] levde bare i tre dager, men han er en del av befolkninga i Sandefjord 1701–1845 som kartlegges i et prosjekt; hans korte liv er det eneste bevis vi har for at foreldrene hans var gift med hverandre og han er et eksempel på fenomenet barnedødelighet.  
+
Husveg skrev at Johansen så forestillingen ''Kong Renés datter'' i København og at han som inspektør ved Rikshospitalet i 1855 fikk et reisestipend for å gjøre seg kjent med hospitaler i andre land, noe som ga ham mulighet til å besøke blindeskolene i Paris, Berlin, Dresden og Wien. ''St. Hallvard'' imidlertid skrev at Rikshospitalet i 1855 hadde sendt ham på studiereise blant annet til København for å studere sykehusopphold og administrasjon og at det var da han så ''Kong Renés datter''. Er det her snakk om to forskjellige reiser? Hvis ikke, hvilken kilde skal jeg stole på? Det later ikke til at det finnes andre kilder som kan underbygge eller bekrefte de to andre. Jeg er meget takknemlig for råd og innspill i denne saken. Jeg er svært opptatt av at artiklene skal være pålitelige og være uten feilaktige opplysninger. Mvh. Morten Bakkeli, 29. april 2021, 11:19 (CET)
  
:Det finnes én begrensning ut fra andre faktorer, nemlig når det gjelder artikler om nålevende personer. Da kommer personvernlovgiving inn; for personer med et offentlig virke er det i utgangspunktet greit (men man skal være forsiktig med sensitiv informasjon), mens for nålevende personer som ikke lever sine liv i offentlighetens lys må vi noen ganger si nei. I og med at vår kontekst er lokalhistorie kan dette med offentlig person strekkes nokså langt; for eksempel er det ikke urimelig at ledere i historielag, lokalpolitikere og andre som er lokalt kjent får artikler, men dersom det kommer krav fra personen selv om sletting kan det hende at vi må fjerne dem. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukerdiskusjon:Cnyborg|diskusjon]]) 25. apr. 2018 kl. 09:33 (CEST)
+
:Jeg er ikke så sikker på at de egentlig er motstridende. Slik jeg oppfatter St. Hallvard-artikkelen, var han på studiereise da han i 1855 så stykket i København. NBL nevner det samme stykket som "vekkelsen", men sier egentlig ikke noe om hvorvidt dette skjedde i forbindelse med en allerede igangsatt studiereise - han nevner det bare som to ting, uten å si om de er knytta sammen eller ikke. Jeg mener at en rimelig tolkning er at han dro på studiereise for å se på sykehusforhold, så stykket og ble beveget av det, og så utnytta sjansen til å besøke blindeskoler under denne studiereisa. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukersamtale:Cnyborg|diskusjon]]) 30. apr. 2021 kl. 06:41 (UTC)
  
== Fotografdugnaden i mål! ==
+
== Bygdebok ==
 +
Når det står br.nr. 2 i artikkelen om gården Kjær, betyr vel det at dette er bruk nr. 2 under gården Kjær? På forhånd takk! Mvh. [[Bruker:Mbakkel2|Mbakkel2]] ([[Brukersamtale:Mbakkel2|diskusjon]]) 14. mai 2021 kl. 11:33 (UTC)
  
Jippi! :) Den 6. juni ble [[Forside:Fotografer/Siste_endringer|de siste fotografene]] fra [[:Kategori:Preus_museums_fotografregister|Preus museums fotografregister]] ferdig formatert, slik at alle de godt over 5000 artiklene som i 2014 ble masseopplastet via Nasjonalbiblioteket, i dag er tilpasset Lokalhistoriewiki. Stor takk til både eksterne og interne brukere for utrettelig og etteretterlig innsats med å omskrive, wikifisere, lenke, kategorisere, legge inn bilder og sjekke opplysninger mot folketellinger og andre kilder! Gjennom dugnaden har dere også hevet kvaliteten på artiklene. Mange av dem er betraktelig utvidet, og lenkingen har avdekket nettverk og samarbeid som ikke kom fram i den opprinnelig databasen. En god del feil er også blitt rettet opp og dubletter fjernet. Kort sagt: Dere har gjort en formidabel innsats gjennom disse fire årene! :) Her i wikien har vi likevel ikke for vane å hvile på laurbærene. Allerede samme dag opprettet Chris en [[Forside:Fotografer/Arbeidsoppgaver|ny arbeidsoppgaveliste]]. Den inneholder spirer og artikler uten bilde. Dessuten fotografene vi mangler dødsår på. Det er altså fortsatt noe å henge fingrene i for alle med interesse for fotografer! --[[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 8. jun. 2018 kl. 16:59 (CEST)
+
==Marka som navn på bydel==
 +
I artikkelen "Gårder i Oslo kommune" blir Marka ofte brukt som bydelsbetegnelse i forbindelse med gårder i Maridalen og Sørkedalen. Etter siste bydelsreform hører disse områdene strengt tatt til hhv bydel Nordre Aker og Vestre Aker. I nettutgaven av Oslo Byleksikon åpner riktignok Knut Tvedt for en viss bruk av Marka som et slags bydelsbegrep, og personlig har jeg ingen sterke følelser i hverken den ene eller andre retningen. Men vi bør vel være konsekvente? Mvh. [[Bruker:Leharu|Leharu]] ([[Brukersamtale:Leharu|diskusjon]]) 30. mai 2021 kl. 19:37 (UTC)
  
== 50.000! ==
+
:Maridalen er ikke i bydel Nordre Aker; den stopper sør for Maridalsvannet (se [https://bydelsfakta.oslo.kommune.no/bydel/nordreaker/ kommunens nettsider med kart]). Tilknytninga til Nordre Aker er at folk som bor i Maridalen får utført kommunale tjenester der, på samme måte som de som bor i Oslo sentrum får utført tjenester i bydel St. Hanshaugen. Vestre Aker har også grenser som ikke får med det aller meste av Sørkedalen ([https://bydelsfakta.oslo.kommune.no/bydel/vestreaker kart]), og tilsvarende ordning for innbyggerne. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukersamtale:Cnyborg|diskusjon]]) 31. mai 2021 kl. 06:12 (UTC)
  
Akkurat da sommervarmen var sitt mest intense, runda vi 50.000 artikler! Gratulerer til blant annet brukerne [[Bruker:PaulVIF|PaulVIF]], [[Bruker:Andreas Mar-Nor|Andreas Mar-Nor]] og [[Bruker:Rool|Rool]], som bidro sterkt til målgangen 29. juli.--[[Bruker:Kallrustad|Kallrustad]] ([[Brukerdiskusjon:Kallrustad|diskusjon]]) 31. jul. 2018 kl. 14:02 (CEST)
+
== Wikidata som innfallsvinkel til Wikipedia ==
 +
En venn Wikipedia har bedt meg om å viderebringe dette innlegget om Wikipedias database Wikidata
 +
:''Denne henvendelsen er rettet til deg som har jobb hos Nasjonalmuseet, Direktoratet for naturforvaltning, Kartverket, Sentralt stedsnavnregister, Brønnøysundregistrene, Riksantikvaren, Krigsseilerregisteret, Skipsregisteret med flere. Den gjelder også deg som jobber med Lokalhistoriewiki, med Store norske leksikon, Norsk biografisk leksikon, Store medisinske leksikon, Norsk pop- og rockleksikon eller Rockipedia.
 +
:''Mange av dere ønsker nok mer suksess for egne nettsider. Noen bruker nok også arbeidstimer og penger for å oppnå økt trafikk på sidene sine. Nå kan dere løse det enkelt og billig - ''Wikipedia reklamerer for dere - GRATIS!''
 +
:''Dersom du ikke jobber med nettsidene selv, kan du tipse sjefen din eller dataavdelingen om muligheten!
 +
:''Alt dere trenger å gjøre er å legge inn egne ID-er på Wikidata.
 +
:''Se for eksempel Wikidatas registrering av maleriet [https://www.wikidata.org/wiki/Q2841473 ''Brudeferd i Hardanger''] (scroll ned til ''Identifikatorer'', der både Nasjonalmuseet kunstverk-ID og Store norske leksikon-ID er registrert). Med ID-ene på plass får maleriets [https://no.wikipedia.org/wiki/Brudeferd_i_Hardanger artikkel på Wikipedia] lenker nederst med henvisning rett til presentasjonen både hos Nasjonalmuseet og SNL.
 +
:''Billigere og bedre reklame får dere ikke!
  
: Gratulerer. Ja, man kan bli døsig i denne varmen. Jeg må nok gjennomgå mine juliartikler når været blir kjøligere. Vet du hvilken artikkel som ble nr. 50.000? Mvh. oppretter av artikkel nr. 30.000 i 2015: [[Bruker:Andreas Mar-Nor|Andreas N.]] 31. jul. 2018 kl. 14:35 (CEST)
+
Mvh [[Bruker:Morten Haugen|Morten O. Haugen]] ([[Brukersamtale:Morten Haugen|diskusjon]]) 16. jul. 2021 kl. 10:58 (UTC)
 +
::Det kan godt være at dette er en god ide, reagerer bare litt på telefonselgerspråket i henvendelsen. Dette gjøres tydeligvis kun ut fra deres hjertes godhet ... [[Bruker:PaulVIF|PaulVIF]] ([[Brukerdiskusjon:PaulVIF|diskusjon]]) 16. jul. 2021 kl. 13:21 (UTC)
  
::Gratulerer fra meg også til dere tre og til alle wikibrukere som har bidratt jevnt og trutt! Vi landet på delt seier denne gangen, siden det bare var piksler som skilte dere. :) Vil også benytte anledningen til å takke for strålende innsats med organiseringen av bildugnaden i juli, Andreas! Den har resultert i mange fine artikler, bilder og en omfattende bibliografi. --[[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 31. jul. 2018 kl. 14:51 (CEST)
+
== Dronebilder ==
 +
Skal bilder tatt med droner kategoriseres i dronebilder eller i [[:Kategori:Flyfoto]]? Selv heller jeg til det siste.[[Bruker:PaulVIF|PaulVIF]] ([[Brukerdiskusjon:PaulVIF|diskusjon]]) 28. sep. 2021 kl. 11:53 (UTC)

Nåværende revisjon fra 3. des. 2021 kl. 13:56

I diskusjonsforumet kan du lufte idéer og ta opp saker av interesse for deg selv og andre brukere på wikien. Det hender at administratorene flytter diskusjoner herfra til andre diskusjonssider eller arkiverer gamle innlegg.

Andre diskusjonssider på wikien:

 • De nyeste innleggene på diskusjonssider knyttet til artikler og bilder
 • Enkeltbrukeres samtalesider: Når du vil kommunisere med en bestemt bruker.
 • Enkeltartiklers samtalesider: Når du vil legge igjen en bemerkning om eller diskutere en bestemt artikkel.
 • Diskusjonsforumarkiv.


 • Vi starter nye tråder øverst, slik at det nyeste vises først. Trykk på lenka over, og plasser pekeren rett under dette avsnittet for å komme i gang.
 • Lag en overskrift som beskriver temaet - merk den og velg «Overskrift »i menyen «Avsnitt» – eller skriv == for å sette i gang formatering av overskrift.
 • Skriv innlegget, og velg «Din signatur» i menyen «Sett inn» til slutt. Trykk lagre endringer (øverst til høyre og i dialogboks).


Autogenerert eiendomsliste

Jeg tror vi har tangert dette før, men nå finner jeg ikke den tråden....

For kategorien Gamle tomter i Grimstad har jeg en autogenerering av fil/eiendomsliste. Men nå har det dukket opp en bugg i denne malen. Kan noen se om dette er enkelt å fikse??

Eiendomsliste gamle Grimstad

Jarl V. Erichsen (diskusjon) 3. des. 2021 kl. 12:00 (UTC)

Da har jeg retta den. Chris Nyborg (diskusjon) 3. des. 2021 kl. 12:16 (UTC)
Takk!! Jarl V. Erichsen (diskusjon) 3. des. 2021 kl. 13:56 (UTC)

Ikke egennavn

Jeg trodde at Folketellingen 1910 var et egennavn (på samme måte som Folketellingen 1900, Folketellingen 1920) og har brukt stor forbokstav. Det er kanskje feil, eller kan denne bruken på et vis forsvares? Takker for innspill.

Mvh. Morten Bakkeli (Mbakkel2) (diskusjon), 27. september 2021, kl. 20:24 (CEST)

Det er ikke et egennavn, og skal skrives med liten forbokstav. Det gjelder alle folketellinger. Mange skrev det rett nok med stor forbokstav i samtida, men det var fordi alle substantiv ble skrevet med stor forbokstav. Chris Nyborg (diskusjon) 28. sep. 2021 kl. 07:11 (UTC)

Artikkelnavn med flere betydninger

Det står kanskje noe om dette på hjelpesidene? Men det slo meg da jeg nettopp fant artikkelen Dobbelt bokholderi og tidligere Storm & Monsen at her må man holde tunga rett i munnen. Dette er og kan bli verdifulle artikler. Men de refererer til revyviser. Dersom en humørspreder lager en revyvise og kaller den "Erna Solberg", synes jeg fortsatt at statsministerens navn skal forbeholdes en artikkel om henne, ikke revyvisa. Revyvisa bør, slik jeg tenker, få et tillegg i tittelen som viser at det er noe annet enn omtale av en person, et regnskapsbegrep e.l. Revyvisa bør vel rett og slett vike prioritet til fordel for det egentlige begrep/navn...?

En annen ting er jo stedsnavn og personnavn som er i bruk flere steder. Der lager man vel også tillegg i parentes i tittelen (leveår, kommune ....), og/eller lager en felles henvisningsside? Jarl V. Erichsen (diskusjon) 13. nov. 2020 kl. 13:47 (CET)

"Riv statuene" - Effekt på Lokalhistoriewiki?

Dette er kanskje en litt filosofisk refleksjon..... Det raser en bølge av dyp skepsis til tidligere tiders markering av respekt for markerte kvinner og menn. Flere tar til orde for å rive statuer, eksempelvis av Churchill fordi han også kan kritiseres for standpunkt og handlinger gjennom livet. Personlig er jeg skeptisk til denne måten å håndtere at mennesker har mange sider. Men dette er jo en prosess som også kan skape bølger og forventninger inn mot skriftlige fremstillinger. Hva kan vi forvente - og hvordan kan vi agere?

Selv tenker jeg at vi må fortelle hele historier, med rom for fakta som rommer både opp og nedsider. Faktisk har wikiløsningen særlige fordeler i møte med slike komplekse personer fra historien. Kanskje kan vi også være et bidrag til å løfte fram innsikt i disse omstridte statuer?

Hadde vært interessant å høre noen refleksjoner omkring dette! Jarl V. Erichsen (diskusjon) 14. jun. 2020 kl. 22:21 (CEST)

Hei. Fint med noen slike refleksjoner, Jarl. Det kan godt hende at også vi på wikien vil påvirkes av de pågående begivenhetene. Det kan uansett ikke skade å fortelle mer inngående om minnesmerkene og personene bak dem; vi kan jo håpe at mer kunnskap vil på sikt vil "vaksinere" mot de følelsesstyrte utbruddene vi ser nå.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 15. jun. 2020 kl. 08:55 (CEST)
"Enig med siste taler". Ett lokalt eksempel i Harstad er statuen av generalmajor Carl Gustav Fleischer, som i sin tidlige offiserskarriere var blant de som gikk inn for å forby arbeiderpartiene, DNA, NSA og NKP.--Gunnar E. Kristiansen (diskusjon) 15. jun. 2020 kl. 14:58 (CEST)
I tillegg til det Kallrustad skriver, mener jeg at du har rett i at wikiløsningen har noen særlige fordeler her. Det at en artikkel aldri er helt ferdig, men alltid har rom for utvidelse og omskriving, gjør det mye enklere å få fram flere sider ved en person eller organisasjon. ter det også en viktig forskjell mellom artikler i et leksikon og statuer - artikkelen er det for å formidle historie, mens statuens hovedfunksjon er å hedre personen; formidlingsbiten er sekundær, og med unntak av korte tekster på plaketter må man gå til et leksikon. Da hviler det et visst ansvar, i hvert fall et moralsk ansvar, på oss som skal stå for presentasjon av personene som hedres rundt omkring. Det er viktig at vi ikke bare gjengir hyllingstalene, men også får fram kritiske kommentarer. Så tenker jeg også at statuer har forskjellig på oss avhengig av hvor de står. En statue av Churchill i Oslo er så åpenbart en takk for hjelp under krigen. Den tar ikke stilling til hele hans politiske virke. En statue av Churchill i en tidligere britisk koloni ville hatt en helt annen innvirkning, det ville vært en påminnelse om en ugrei fortid. Dette gjelder forøvrig også vei- og plassnavn - jamfør diskusjonene som har vært flere steder om å kalle opp en vei etter forfatteren Knut Hamsun uten å samtidig hedre nazisten Knut Hamsun. Chris Nyborg (diskusjon) 16. jun. 2020 kl. 08:55 (CEST)
Og med utmerket sans for timing har Ola Teige og Nik Brandal skrevet kronikken Statuer er ikke historie i VG. Veldig lesverdig, etter min mening. Chris Nyborg (diskusjon) 16. jun. 2020 kl. 11:23 (CEST)

Kulturtilbud under koronakrisen

Fortell om din hverdag under koronakrisen - minneinnsamling i regi av minner.no

Norsk Folkemuseum har satt i gang en aksjon for å ta vare på folks erfaringer og reaksjoner fra denne rare og vanskelige tiden: Hvordan påvirker koronaepidemien hverdagen? Hvordan oppfører vi oss? Hva tenker vi om fremtiden? Noe av dette kommer vi til å huske lenge, men mye vil også bli glemt hvis vi ikke sørger for å samle det inn. Alle kan delta. Hvert enkelt bidrag blir et tidsdokument, som havner i museets samlinger. Aksjonen foregår på minner.no.

De har også laget en minneinnsamling om 17. mai 2020, så tenk gjerne litt over hva som blir spesielt dette året og del det med minner.no etter nasjonaldagen: 17. mai 2020 minner.no.

Nasjonalbiblioteket lagrer koronarelaterte nettsider

Nasjonalbiblioteket høster alle koronarelaterte sider på nettet, for å sikre dette materialet for framtidige forskere, journalister og andre interesserte.

Utvidet tilgang til Nettbiblioteket

Siden alle landets biblioteker er stengt, har Nasjonalbiblioteket fått i oppgave å gi full tilgang til pliktavleverte bøker, aviser og tidsskrift til alle gjennom Nettbiblioteket. Til vanlig gis slik tilgang kun til dokumentasjons- og forskningsformål. Les mer om hvordan du søke om tilgang via Nasjonalbiblioteket. Tilgangen gis i tida kl. 9.00-19.00 på hverdager og kl. 9.00-14.00 på lørdager og gjelder for 8 timer.

Spør Nasjonalbiblioteket om nesten hva som helst

Spør Nasjonalbiblioteket hjelper deg som lurer på noe som kan besvares med utgangspunkt i Nasjonalbibliotekets store samling av norsk litteratur, musikk, film, foto, kataloger, plakater, kringkasting og mye mer. Fant man virkelig et vikingsverd på Vålerenga i Oslo? Hva skrev avisene om spanskesyken i 1918 og 1919? Du kan sende spørsmål via kontaktskjemaet på nb.no eller via Nasjonalbibliotekets Facebook-side. Henvendelser besvares i tida kl. 9.00-19.00 på hverdager og kl. 9.00-14.00 på lørdager.

Utvidet tilgang til tidsskriftartikler i Idunn


Universitetsforlaget har gjort alt innhold på Idunn åpent tilgjengelig for alle til bibliotekene åpner igjen. Idunn inneholder over 36 000 artikler og kapitler, over 70 tidsskrifter og en rekke vitenskapelige bøker.

Digital fargelegging av svart/hvitt-bilder

I den seinere tid har det dukket opp digitale verktøyer for fargelegging av svart/hvitt-bilder på nettet, og en økende mengde slike fargelagte bilder legges ut på diverse fora, ikke minst på Facebook. Jeg ser disse programmene også er brukt av folk som befatter seg med lokalhistorie. Som kilder mener jeg at slike bilder har sterkt redusert verdi, for fargene på bygninger og annet vil jo bli mer eller mindre tilfeldige og dermed historisk ukorrekt. Siden denne type bilder ser ut til å spre seg , spør jeg: Er bruk av denslags bilder på wikien et mulig problem som er blitt diskutert? Roy Olsen (Rool) (diskusjon) 20. feb. 2020 kl. 12:22 (CET)

Jeg vil i den anledning nevne at jeg synes det er greit å bruke fargelagte postkort, fordi fargeleggerne på den tiden hadde bygningenes farger å forholde seg til. Jeg synes ikke noe om moderne digital fargelegging. Fargene blir bare gjetninger og dermed uautentiske. Et problem er også at datidens filmbase var "ortokromatisk", noe som gjorde at blått ble gjengitt som hvitt, mens gult og rødt ble gjengitt som svart. Hus med angivelig lyse gråtoner kunne altså ha blitt malt med mørkere farger enn det som framtrer på fotografier, mens hus med tilsynelatende mørke gråtoner kunne ha blitt malt med lysere farger. Mvh. --Morten Bakkeli 20. feb. 2020 kl. 13:55 (CET)
Jeg er også skeptisk til digital fargelegging. Det er interessant til privat bruk, men som illustrasjoner her mener jeg det bare må være helt unntaksvis at det er greit - og det må ikke erstatte originalene, men da heller komme som et supplement. Dersom det blir lasta opp slike bilder hit mener jeg også at det er svært viktig at de er tydelig merka i bildeinformasjonen, slik at man vet at det er moderne og ikke samtidig fargelegging. Det samme må komme fram i artikler dersom slike bilder legges inn - det er viktig at leserne får vite at dette ikke er samtidig kildeinformasjon, men en nyere tolkning/gjetning. Mortens kommentarer om ortokromatisk film er også viktig; det er stor forskjell på å kjøre gamle bilder gjennom et slikt program og det å kjøre et nyere svart/hvitt-bilde gjennom dem. At man er heldig med ett bilde betyr ikke at en annet er godt gjengitt. Chris Nyborg (diskusjon) 26. feb. 2020 kl. 13:13 (CET)
Rent praktisk må administratorene være ekstra oppmerksomme på opplastede bilder av denne typen og merke dem, gjerne med lenke til originalen, om ikke brukeren selv har gjort det. Det samme gjelder bildetekster. Vi har en del fotografier på wikien med informasjon om at de er håndkolorert, retusjert o.l. Tilsvarende må vi få inn digital automatisk fargelegging gjort da og da. Vi skal ta det opp på NLI, så alle her er obs på dette. --Marianne Wiig 27. feb. 2020 kl. 10:58 (CET)
Men går det ikke an å oppfordre til å ikke fargelegge svart/hvitt-bilder som skal brukes som illustrasjoner på wikien? En ting er om noen andre har gjort det først og originalfilen ikke er tilgjengelig, men det vil i alle fall kunne begrense dette noe. Jeg synes dette blir litt i samme gate som «fake news» og «deepfake». Roy Olsen (Rool) (diskusjon) 30. mar. 2020 kl. 21:42 (CEST)
Problemet med "fake news" og "deepfake" er vel at en manipulert virkelighet utgis for å være sannheten. Det vil ikke være tilfellet om brukeren opplyser at bildet er fargelagt digitalt, og om at kilden, originalen - med lenke - er i svart hvitt. Kolorering kan ha gode sider. Det kan bidra til å levendegjøre fortiden, til å få fram detaljer som ikke var tydelige i sv-hv osv. I beste fall kan fargetolkningene berike originalene. Så lenge ingen påstår at "sånn var det", mener jeg vi bør være åpne for positiv bruk av ny teknologi. Kanskje blir den også mer treffsikker etter hvert. Forskere må alltid være kritiske til tolkninger. Det gjelder også tekst, f.eks. transkripsjoner. Når det er sagt, kommer vi til å supplerer hjelpesidene våre med et avsnitt om digital fargelegging: Utfordringene ved slik kolorering, anbefalinger for beskrivelser, oppfordring til å laste opp originalen og til å sette inn begge i artikler. Om det skulle renne inn dårlige digitalkoloreringer, får vi heller ta en ny vurdering på dette. --Marianne Wiig 7. apr. 2020 kl. 11:14 (CEST)

Kommunereformen

Den 1. januar 2020 skjer det store endringer i kommune- og fylkesstrukturen. Det påvirker også Lokalhistoriewiki, og som bruker vil du sikkert merke det omfattende arbeidet med omkategorisering, som NLIs administratorer vil gjøre fra første uken i januar. I kategoriene kan det bli store endringer på kort tid, siden arbeidet vil bli gjort med et søk/erstatt-verktøy. Vi velger å ikke stenge ned wikien, men for at omleggingsprosessen skal gå så smertefritt som mulig, ber vi våre bidragsytere om å:

 • Ikke endre kommune- og fylkeskategorier manuelt mens prosessen pågår.
 • Ha forståelse for at det kan bli komplisert å manøvrere i kategoriene under prosessen.
 • Melde fra til oss om feil etter at prosessen er ferdig.

Vi vil oppdatere meldingen helt øverst i Lokalhistoriewiki («sitenotice») når omleggingsprosessen er over.

Alle artikler og bilder i de berørte kommunene og fylkene vil bli flyttet til riktig sted. Bare eksisterende kommuner gis formen «X kommune», men de gamle kommunekategoriene beholdes med nye navn. Det vil altså bli mulig for bidragsytere og lesere å forholde seg også til tidligere kommuner i kategorisystemet.

Neste fase

 • Når kategoriendringene er på plass, begynner arbeidet med tilpassinger i artiklene. Det vil skje manuelt, og alle er hjertelig velkomne til å bidra.
 • NLIs administratorer vil også tilpasse navigasjonsmalene på forsidene og bibliografiene til ny struktur. Det samme gjelder infobokser.
 • I denne perioden kan du komme til å oppleve redigeringskonflikter noe oftere enn vanlig.

Vi ber om forståelse for at det kan ta tid før alle finjusteringer er på plass. Kommuneartiklene vil bli prioritert i første omgang, siden de er mest kritiske for strukturen i wikien. På sikt må også andre artikler justeres (f.eks. alle tettsteder og bygder som ikke lenger ligger i X kommune, men i Y kommune).

--Marianne Wiig 11. des. 2019 kl. 17:18 (CET)

Wikiverksted i Oslo våren 2020

Alle fysiske arrangementer ved NB i Oslo er avlyst denne våren. Det gjelder også wikiverkstedene. I stedet arrangerer vi digitale wikiverksteder eller webinarer. Først ut er et grunnkurs i wikiredigering 14. mai. Neste webinar blir 11. juni kl. 14. Det vil ha fokus på bilder. Lenke til arrangementet vil bli lagt ut på nb.no samme dag. --Marianne Wiig 22. mai 2020 kl. 13:40 (CEST)

Takk for digital deling av wikiverksted 14/5! Selv om mye var kjent, var dette nyttig! Og så var det jo velsigna å møte ekte ansikter da! :) Jarl V. Erichsen (diskusjon) 22. mai 2020 kl. 13:28 (CEST)
Så hyggelig å høre at det var nyttig! :) Det blir et nytt digitalt verksted 11. juni kl. 14 med fokus på bilder, som vil bli organisert på samme måte. Håper du kan ha nytte av det også! --Marianne Wiig 22. mai 2020 kl. 13:35 (CEST)
Ja dette samler jo også riket slik at ikke bare de som bor i gangavstand til Solli plass kan delta..... :) Håper strategien fortsetter også etter CoVid-19. Jarl V. Erichsen (diskusjon) 22. mai 2020 kl. 13:56 (CEST)
Det er et veldig viktig poeng, og vi har absolutt tenkt å videreføre strategien også etter at det blir mulig å samles fysisk igjen. --Marianne Wiig 22. mai 2020 kl. 13:59 (CEST)

Folketelllinga 1920

Når blir opplysningene om Larvik kjøpstad og Tjølling herred tilgjengelige? Mvh. --Morten Bakkeli 8. jan. 2021 kl. 06:14 (CET)

Hei Morten. Det er nok Arkivverket som kan svare best på dette. Tidligere har vi fått beskjed om at 1920-tellinga skal være ferdigpublisert før påske. Her ser du de sist publiserte: https://www.digitalarkivet.no/newest/?format=tab_ftr&jt%5B%5D=18 Av lista går det fram at at tellinga for fire kommuner ble publisert den 4., så det er tydelig at dette arbeidet går framover. Helsing fra --Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 8. jan. 2021 kl. 08:48 (CET)
Hei! Takk skal du ha og godt nytt år! Mvh. --Morten Bakkeli 8. jan. 2021 kl. 11:41 (CET)
Blir det ferdig til jul, mon tro? Vidar Iversen (Vidariv) (diskusjon) 2. des. 2021 kl. 10:33 (UTC)
Jeg tviler sterkt. Jeg tror en stor del, muligens alle, av landkommunene vil være klare til jul, men byene er det verre med. Chris Nyborg (diskusjon) 3. des. 2021 kl. 09:07 (UTC)

Gårdens nummer og adresse

[1] Her står det Bredochs gate og at gårdens nummer er 4. Betyr det at adressen er Bredochs gate 4? På forhånd takk! Mvh. --Morten Bakkeli 11. jan. 2021 kl. 09:34 (CET)

Sannsynligvis betyrdet Bredochs gate 4, ja. I seg selv er ikke opplysningen så sikker, for det kunne også vært husnummer 4 i bymatrikkelen, og et ikke oppgitt nummer i gata. Men jeg så på andre hus i FT 1891 fra Larvik, og fant hus nr. 4 også i Jernbanegata og Bjerggata. Det tyder på at det dreier seg om vanlige gatenumre, men om det var faste numre allerede den gang eller om det er provisoriske numre for tellinga vet jeg ikke. Chris Nyborg (diskusjon) 11. jan. 2021 kl. 10:26 (CET)
Forresten, en måte å finne ut om det var faste numre er å finne en bygning i Larvik hvor vi vet hvem det var som bodde der i 1891, og så sjekke den opp mot folketellinga. Hvis det stemmer, og helst hvis det stemmer med mer enn ett tilfelle i forskjellige gater, er det rimelig sikkert at numrene faktisk var i bruk. Chris Nyborg (diskusjon) 11. jan. 2021 kl. 10:27 (CET)
Det som gjorde at jeg kom i tvil, Cnyborg, var at en viss person stod som huseier. Ifølge panteregistret eide han ikke Bredochs gate 4. Mvh. --Morten Bakkeli 11. jan. 2021 kl. 16:02 (CET)
Det er en klar indikasjon på at det ikke er reelt husnummer, men at dette under tellinga ble kalt nr. 4 i Bredochs gate, for å kunne holde orden på skjemaene. Man kan ikke helt utelate muligheten for at det er en feil, og at sorenskriveren var leietaker. En sånn feil kan både skyldes en unøyaktig listefører eller uklare opplysninger fra de som ble spurt om informasjon, og det er en del av det i alle tellinger. Chris Nyborg (diskusjon) 12. jan. 2021 kl. 08:46 (CET)
En tredje mulighet: Jeg så litt nærmere på det, og det står at de bodde i forhuset, andre etasje. Kan det være slik at sorenskriveren eide en leilighet, men ikke hele bygget? Det er ikke oppført andre leiligheter der, men det kan ha vært ubebodde leiligheter på tellingstidspunktet, eller næringsdrift i resten av bygget. En annen ting: Hvor bor den som er oppført som eier i panteregisteret? Og er den personen oppført som eier av noen av de andre eiendommene i Bredochs gate? Chris Nyborg (diskusjon) 12. jan. 2021 kl. 08:53 (CET)
Sorenskriver Johnsen hadde adresse Bredochs gate 4. Jeg vet ikke om det var næringsvirksomhet i 1891, men Norges Bank kjøpte siden eiendommen. Mvh. --Morten Bakkeli 13. jan. 2021 kl. 01:56 (CET)
Har du navnet på den som står som eier i pantebøkene i 1891 - eller lenke til rett side i pantebøkene? Det kan gjøre det litt lettere å finne sikre holdepunkter. Chris Nyborg (diskusjon) 14. jan. 2021 kl. 08:53 (CET)
Beklager. Mvh. --Morten Bakkeli 25. jan. 2021 kl. 16:05 (CET)

Forkortelse

Kan noen hjelpe meg med hva denne forkortelsen står for (etter blikkenslager)? Armand Westby Larsen Mvh. --Morten Bakkeli 25. jan. 2021 kl. 16:04 (CET)

«for egen regning», altså en slags selvstendig næringsdrivende? --Vidar Iversen (Vidariv) (diskusjon) 25. jan. 2021 kl. 16:23 (CET)
Takk skal du ha. Mvh. --Morten Bakkeli 25. jan. 2021 kl. 16:56 (CET)

Møller

Kan noen hjelpe meg med yrkesbetegnelsen til Kristian Oskar Møller? Rolf Møller. Kona het vel Mathea Regine? Hva var navnet på deres bosted? Gull.....? På forhånd takk! Mvh. --Morten Bakkeli 2. feb. 2021 kl. 07:34 (CET)

"Arbeid som kullkjører" og "Gullsmedeng". Chris Nyborg (diskusjon) 2. feb. 2021 kl. 09:40 (CET)
Og ja, mor het Mathea Regine. Chris Nyborg (diskusjon) 2. feb. 2021 kl. 09:42 (CET)
Tusen takk! Mvh. --Morten Bakkeli 2. feb. 2021 kl. 10:12 (CET)

Samme bygning

Dreier dette seg om samme bygning, altså Eidgata 5 på Langestrand? [2][3] Bostedsnumrene er henholdsvis 0026 og 0046, men gårdens nummer er identisk: 26. Takknemlig for hjelp. Mvh. --Morten Bakkeli 14. mar. 2021 kl. 19:06 (CET)

Nei, det er ikke samme bygning. 0026 ligger i tellingskrets 1, mens 0046 ligger i tellingskrets 7, så det er forskjellige deler av prestegjeldet. En kikke på hovedlista viser at 0026 ligger i Storgaden (https://www.digitalarkivet.no/ft10311609280922), mens 0046 ligger i Langestrand uten nærmere angitt adresse (https://www.digitalarkivet.no/ft10311609280928). Chris Nyborg (diskusjon) 15. mar. 2021 kl. 09:27 (CET)

Tusen takk for oppklaringen. Det var nr. 40. Mvh. --Morten Bakkeli 15. mar. 2021 kl. 10:01 (CET)

Engelskspråklige ord

Hei! Jeg vurderer å skrive en artikkel om en norsk-amerikaner som var «general foreman» og «piping superintendent for large construction projects». Han var også «steamfitter». Er det noen som kan hjelpe meg med en norsk oversettelse av disse engelske ordene? Er «pipefitter» det samme som «rørlegger»? Hva er forskjellen på en «pipefitter» og en «plumber»? Mvh. --Morten Bakkeli 19. mar. 2021 kl. 16:45 (CET)

«Pipefitter»/«steamfitter» og «plumber» er nok ikke det samme. Slik jeg oppfatter det, så er førstnevnte en som holder på med store rørsystemer, olje- og gassrørledninger, gjerne under høyt trykk og som krever egnet materialer og løsninger, mens en sistnevnte er mer det vi på norsk sier rørlegger, altså som oftest vann/avløp, varmt og/eller kaldt, eller andre væsker som oppfører seg likedan og som ikke er høytrykk. Se også wikipedia som jeg ofte kan gi en mer uttdypende forklaringer på slike faguttrykk som en ofte ikke finner i vanlige ordbøker.--Pål Giørtz (PaulVIF) (diskusjon) 2. apr. 2021 kl. 17:56 (CEST)
Hei og takk! Ja, jeg tror steamfitter er det som på norsk kalles for en rørmontør. Mvh. --Morten Bakkeli 2. apr. 2021 kl. 19:16 (CEST)

Nedetid tirsdag 30. mars

Vi beklager gårsdagens nedetid for alle som hadde planlagt å bruke wikien i går. Nedetiden skyldtes problemer med kjølelagrene for Nasjonalbibliotekets serverpark i Rana. Dessverre fins det ingen backup for wikien mellom kl. 17.52 den 29. mars og kl. 3.10 den 30. mars, da wikien gikk ned, noe som betyr at innhold lagret i dette tidsrommet må anses for tapt... Dette beklager vi sterkt! --Marianne Wiig 31. mar. 2021 kl. 10:05 (CEST)

Moren til Arne Kristian

Faren til Arne Kristian Karlsen heter Karl Henrik Karlsen. Moren heter Margit, men etternavnet? Takknemlig for hjelp! [4] God påske! Mvh. --Morten Bakkeli 1. apr. 2021 kl. 13:22 (CEST)

Denne gikk jeg glipp av i påska, men så den endelig nå. Det står bare Margit Alvilde, altså Karlsen er forutsatt som felles etternavn. Men det står også at de ble via i Larvik i 1925. Jeg fant dem i lysningsprotokollen (SAKO, Larvik kirkebøker, H/Ha/L0005: Lysningsprotokoll nr. 5, 1920-1933, s. 43 i Digitalarkivet) og der ser det ut til å stå Margit Alvilde Hansen. Ut fra fødselsdatoen som står der kunne jeg identifisere henne i HBR (Margit Alvilde Hansen i Historisk befolkningsregister som datter av Nils Hansen og Klara Nikoline f. Andersen fra Styrvold i Lardal, ved konfirmasjonen i 1918 bosatt på Nanset i Hedrum. Chris Nyborg (diskusjon) 13. apr. 2021 kl. 07:24 (UTC)
Tusen takk. Du er dyktig. Mvh. Morten Bakkeli 13. apr. 2021 kl. 16:34 (UTC)

Motstridende kilder

Jeg holder på å utvide artikkelen om blindesaksmannen Jochum Johansen. Problemet er at kildene er motstridende. Den ene kilden er Arne Husvegs artikkel i Norsk biografisk leksikon. Den andre er St. Hallvard : illustrert tidsskrift for byhistorie, miljø og debatt. 1968 Vol. 46.

Husveg skrev at Johansen så forestillingen Kong Renés datter i København og at han som inspektør ved Rikshospitalet i 1855 fikk et reisestipend for å gjøre seg kjent med hospitaler i andre land, noe som ga ham mulighet til å besøke blindeskolene i Paris, Berlin, Dresden og Wien. St. Hallvard imidlertid skrev at Rikshospitalet i 1855 hadde sendt ham på studiereise blant annet til København for å studere sykehusopphold og administrasjon og at det var da han så Kong Renés datter. Er det her snakk om to forskjellige reiser? Hvis ikke, hvilken kilde skal jeg stole på? Det later ikke til at det finnes andre kilder som kan underbygge eller bekrefte de to andre. Jeg er meget takknemlig for råd og innspill i denne saken. Jeg er svært opptatt av at artiklene skal være pålitelige og være uten feilaktige opplysninger. Mvh. Morten Bakkeli, 29. april 2021, 11:19 (CET)

Jeg er ikke så sikker på at de egentlig er motstridende. Slik jeg oppfatter St. Hallvard-artikkelen, var han på studiereise da han i 1855 så stykket i København. NBL nevner det samme stykket som "vekkelsen", men sier egentlig ikke noe om hvorvidt dette skjedde i forbindelse med en allerede igangsatt studiereise - han nevner det bare som to ting, uten å si om de er knytta sammen eller ikke. Jeg mener at en rimelig tolkning er at han dro på studiereise for å se på sykehusforhold, så stykket og ble beveget av det, og så utnytta sjansen til å besøke blindeskoler under denne studiereisa. Chris Nyborg (diskusjon) 30. apr. 2021 kl. 06:41 (UTC)

Bygdebok

Når det står br.nr. 2 i artikkelen om gården Kjær, betyr vel det at dette er bruk nr. 2 under gården Kjær? På forhånd takk! Mvh. Morten Bakkeli (Mbakkel2) (diskusjon) 14. mai 2021 kl. 11:33 (UTC)

Marka som navn på bydel

I artikkelen "Gårder i Oslo kommune" blir Marka ofte brukt som bydelsbetegnelse i forbindelse med gårder i Maridalen og Sørkedalen. Etter siste bydelsreform hører disse områdene strengt tatt til hhv bydel Nordre Aker og Vestre Aker. I nettutgaven av Oslo Byleksikon åpner riktignok Knut Tvedt for en viss bruk av Marka som et slags bydelsbegrep, og personlig har jeg ingen sterke følelser i hverken den ene eller andre retningen. Men vi bør vel være konsekvente? Mvh. Leif-Harald Ruud (Leharu) (diskusjon) 30. mai 2021 kl. 19:37 (UTC)

Maridalen er ikke i bydel Nordre Aker; den stopper sør for Maridalsvannet (se kommunens nettsider med kart). Tilknytninga til Nordre Aker er at folk som bor i Maridalen får utført kommunale tjenester der, på samme måte som de som bor i Oslo sentrum får utført tjenester i bydel St. Hanshaugen. Vestre Aker har også grenser som ikke får med det aller meste av Sørkedalen (kart), og tilsvarende ordning for innbyggerne. Chris Nyborg (diskusjon) 31. mai 2021 kl. 06:12 (UTC)

Wikidata som innfallsvinkel til Wikipedia

En venn på Wikipedia har bedt meg om å viderebringe dette innlegget om Wikipedias database Wikidata

Denne henvendelsen er rettet til deg som har jobb hos Nasjonalmuseet, Direktoratet for naturforvaltning, Kartverket, Sentralt stedsnavnregister, Brønnøysundregistrene, Riksantikvaren, Krigsseilerregisteret, Skipsregisteret med flere. Den gjelder også deg som jobber med Lokalhistoriewiki, med Store norske leksikon, Norsk biografisk leksikon, Store medisinske leksikon, Norsk pop- og rockleksikon eller Rockipedia.
Mange av dere ønsker nok mer suksess for egne nettsider. Noen bruker nok også arbeidstimer og penger for å oppnå økt trafikk på sidene sine. Nå kan dere løse det enkelt og billig - Wikipedia reklamerer for dere - GRATIS!
Dersom du ikke jobber med nettsidene selv, kan du tipse sjefen din eller dataavdelingen om muligheten!
Alt dere trenger å gjøre er å legge inn egne ID-er på Wikidata.
Se for eksempel Wikidatas registrering av maleriet Brudeferd i Hardanger (scroll ned til Identifikatorer, der både Nasjonalmuseet kunstverk-ID og Store norske leksikon-ID er registrert). Med ID-ene på plass får maleriets artikkel på Wikipedia lenker nederst med henvisning rett til presentasjonen både hos Nasjonalmuseet og SNL.
Billigere og bedre reklame får dere ikke!

Mvh Morten O. Haugen (diskusjon) 16. jul. 2021 kl. 10:58 (UTC)

Det kan godt være at dette er en god ide, reagerer bare litt på telefonselgerspråket i henvendelsen. Dette gjøres tydeligvis kun ut fra deres hjertes godhet ... Pål Giørtz (PaulVIF) (diskusjon) 16. jul. 2021 kl. 13:21 (UTC)

Dronebilder

Skal bilder tatt med droner kategoriseres i dronebilder eller i Kategori:Flyfoto? Selv heller jeg til det siste.Pål Giørtz (PaulVIF) (diskusjon) 28. sep. 2021 kl. 11:53 (UTC)