Fredrik Oluf Knudsen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Fredrik Oluf Knudsen (født 1868Kvernes, død 1960 i Kristiansund) var fotograf i Kristiansund og andre steder.

Han ble penset inn på fotografyrket under et opphold i Amerika 1890–1896. Virket som fotograf både i Kristiansund og på Sunndalsøra fra 1895. Reiste siden til Ålesund og fotograferte brakkene som ble satt opp umiddelbart etter bybrannen i 1904. Allerede ved nyttår 1904-05 hadde han klar prospektkort fra gjenreisingen av Ålesund. Her står påtrykt fotografens navn, men med de feilaktige initialene E.O. Man vet at Knudsen hadde et atelier i Ålesund og det er bevart bilder fra dette som viser at han drev profesjonell virksomhet. De mest kjente bildene han tok under sitt opphold i Ålesund er forretningsinteriøret i Berset og Hølsbøs kolonialforretning i Kirkegata. Etter oppholdet i Ålesund skal Knudsen ha vært på Åndalsnes og i 1909 fotograferte han i Surnadal. Trolig har han vært aktiv der noe lenger, for i folketellinga 1900 finner vi ham bosatt på Trongstien i Surnadal, som ugift fotograf.

Ved folketellinga 1910 var han i Kristiania, der han ble registrert på adressen Møllergata 16 som fraværende. Antatt oppholdssted ved tellinga var Rikshospitalet. Han var også på Sunndalsøra, trolig flyttet han dit i anleggstiden omkring 1912 . Til slutt havnet han i Kristiansund, hvor han levde lengste tiden av sitt liv, og slo seg til i Ole Olsen Ranheimsæters tidligere atelier.

Kilder

Eksterne lenker


Annonse fra Fotograf Behrends i Indtrøndelagen 17.1. 1913.jpg Fredrik Oluf Knudsen er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.