Heinrich Ernst Schirmer

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Heinrich Schirmer»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Faksimile fra Aftenposten 27. august 1914: Utsnitt av omtale av arkitekt Heinrich Ernst Schirmer ifm. 100-årsdagen for hans fødsel.

Heinrich Ernst Schirmer (født 1814 i Leipzig, død 1887 i Giessen i Hessen) var en tyskfødt arkitekt som på 1800-tallet alene og sammen med Wilhelm von Hanno sto bak en rekke prosjekter i Norge. Blant hans arbeider her er Slottet i Christiania (som assistent), et betydelig antall kirker, flere bygninger på Akershus slott og festning og restaurering av Nidarosdomen.

Schirmer studerte ved kunstakademiet i Dresden 18311834 og deretter ved kunstakademiet i München 1834–1837. Han var så på en studiereise i Italia i 1837, før han kom til Norge etter å ha blitt invitert av professor J.C. Dahl. Slottsarkitekt Hans Ditlev Franciscus von Linstow ansatte ham i 1838 som assistent, og innredning og utsmykning på Slottet ble Schirmers første prosjekt i Norge. I 1841 ble han hyret inn for å utføre restaurering av Nidarosdomen. Dette var en stor tillitserklæring, da han bare var 27 år gammel og hadde kort erfaring.

Hans arbeider er lett synlige i bybildet i Oslo. De omfatter blant annet Botsfengselet, Gaustad sykehus, St. Olav katolske domkirke, Tangen kirke, Vestre Aker kirke, Østre Aker kirke, Rikshospitalet og hovedbygningen til Nasjonalgalleriet. Sistnevnte tegnet han sammen med sønnen Adolf Schirmer. Blindeinstituttet oppført i 1867 ved det som senere ble hjørnet av Bygdøy allé og Frederik Stangs gate ble revet i forbindelse med at dagens gård i sistnevnte nr. 35 med Gimle kino ble oppført i 1939-1940.

Schirmer fikk oppført flere sveitservillaer i Norge, og bidro slik sterkt til å utbre denne stilen i Norge. Den første ved Oslofjorden var landstedet for hans venn, regjeringsadvokat Bernhard Dunker i SkinnerbuktaMalmøya i årene 1848 til 1851. Landstedet var anlagt slik at bukten og naturen rundt ble en del av hageanlegget. Bygningen brant i 1906.

Samarbeidet med von Hanno resulterte i en rekke bygninger, blant annet de tidligere nevnt på Akershus festning og de første jernbanestasjonene langs Hovedbanen og Kongsvingerbanen. De tegnet også Trefoldighetskirken, Den norske Creditbanks bygning i Kirkegata 24 og et hotell i Droningens gate 13. I 1864 vant von Hanno alene arkitektkonkurransen om Grønland kirke, og med det var samarbeidet over. Blant arbeider Schirmer sto bak etter dette var Hamar domkirke og Ullevål sykehus. Sistnevnte bygg ble fullført etter Schirmers død etter hans anvisninger.

Schirmer var far til arkitekt Adolf Schirmer, som var gift med kvinnesakskvinna Hildur Schirmer (født Koch), og til landets første riksantikvar, Herman Major Schirmer (1845–1913).

Galleri

Litteratur

Eksterne lenker