Husmannsplasser på Tyristrand og Nakkerud

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Husmannsplassen Bratvold under Nordre Haug. Bilde fra 1970-tallet.
Plassen Petters under Kolkinn. Bilde fra 2022.

Husmannsplasser på Tyristrand og Nakkerud er en artikkelserie som tar sikte på å beskrive litt om de ulike husmannsplassene som har vært i området Tyristrand/Nakkerud i Ringerike kommune. I håp om å berge den kunnskapen som det fortsatt er mulig å hente fram, er det gjort et forsøk på å samle opplysninger om disse bostedene, i første rekke hvor de lå.

Definisjon

En husmann kan defineres som en person som leide en plass av en gårdbruker, med eller uten jord til. Betalinga skjedde ofte i form av pliktarbeid på gården. Men definisjonen av begrepet «husmann» kan variere. Noen ganger er nok begrepet også brukt om de som bare leide seg husrom.

Gruppa av husmenn var i sterk vekst fram til midten av 1800-tallet, da det i Norge fantes tusenvis av husmannsplasser. I dag er nesten alle plassene borte. Som kulturminne har husmannsplassene vært lavt prioritert. Ifølge organisasjonen Huseierne så finnes det i dag bare fire fredede husmannsplasser i landet. [1]

I folketellinga fra 1801 for Tyristrand og Nakkerud er omtrent 70 personer nevnt som husmann, med eller uten jord. Utover på 1800-tallet steg antallet og nådde en topp i folketellinga av 1865, da 96 personer er kategorisert som husmann. Seinere sank antallet, og i tellinga fra 1920 er det kun én husmann igjen på Tyristrand og Nakkerud.

Bakgrunn

Kunnskapen om plassene er i ferd med å gå tapt. Iblant er det problematisk bare det å finne stedet der husene var plassert. Er man heldig så finnes det kanskje spor etter en kjellerkulp eller rester av en grunnmur. Det er ikke så mye igjen som vitner om bostedet til folk som har levd og strevd der, ofte i fattigdom og nød.

Som utgangspunkt er folketellinga av1865 benyttet. Det er den første folketellinga i Norge som oppgir selve navnet på husmannsplassen, i tillegg til å navngi folkene som bodde der og andre opplysninger om dyrehold og utsæd. Folketellinga er tilgjengelig digitalt på Digitalarkivet sine sider. Historiske kart (tilgjengelige på Kartverkets sider) har også vært svært viktige i arbeidet.

Omtalte husmannsplasser:

Gård Gnr. Navn på plass Gård Gnr. Navn på plass
Skjærdalen 244 Bakken, Bakken (Fegribakken), Engen, Finnerud, Johannesplassen, Lurhøl, Moen, Slottet, Snaketangen, Støa, Støa (nordre), Støa (søndre), Støa ("Anne Støas plass"), Tangen (Skjærdalstangen) Nordre Haug 256 Øvre Bergom, Søndre Bratvold, Haugstangen, Lilleby, Mariby
Øvre Hovin 244 Bekk, Fossum, Grytingsvollen, Nyhus Midtre Haug 257 Nedre Krypinn, Øvre Krypinn, Sørli
Maurerud 245 (Det var ingen husmannsplasser under Maurerud) Søndre Haug 258 Purkebekk, Skredderstua, Nedre Tjernsli, Øvre Tjernsli, Åsen
Nedre Hovin 246 Hovinbråten, Nordby, Nordhagen, Ulleren Kolbjørnrud 259 Mitten, Steinstua, Thorslund
Heieren 247 Frågått, Hullet (Foss), Langerud, Lurhøl Bråten 260 Sprett (Bråtenåsen)
Gårud 247 Gårudenga, Lofthus Grefsrud 261 Elsrud, Kastet (og Langerud), Saksenga, Stryta
Pjåkerud 248 Bergom, Brenna, Granlia, Grinna (Ringstua), Grytingsvollen, Guttormen, Kauserud, Kvernvollen, Ringen, Veien, Vælertangen Nakkerud 262 Navnene på plassene legges inn her etter hvert som artiklene ferdigstilles og legges ut på lokalhistoriewiki.
Skaug 249 Nedre Skaug, Øvre Skaug, Skaugsgruva Bure 263
Opsal 250 Frydenlund, Grinna, Kleven, Nettopp, Opsalhagen, Slepa Solum 264
Solberg 251 Jobekk, Kindsåsen, Søndre Nettopp Kolkinn 265
Pjåka 252 Godokk, Myra, Nettopp Vesetrud 266
Skamarka 253 Nedre Bergom, Haugen, Svartbråten Berggården 267
Kind 254 Kindsplassen, Nedre Kindstangen, Øvre Kindstangen Stigsrud 268
Hollerud 255 Nordre Bratvold, Hagan, Hestehagen, Knuterud (Hollerudbråten), Pernillerud, Skarvhella, Skjæret, Solli, Vesle Solli, Steinrøysa Svensrud 269
Åsterud 270

Referanser