Knut Fiane

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Knut Knutson Fiane (født 13. april 1895 i Tvedestrand, død 21. september 1944) var jurist og NS-politiker. I 1941 ble han trafikksjef i Oslo. Han var også medlem av Granskningskommisjonen av 1943, også kalt Aall-kommisjonen, som gikk gjennom Norges forhold før 9. april 1940.

I sin ungdom var Fiane styremedlem i Noregs Mållag og formann i Bondeungdomslaget. Etterhvert vendte han seg mot nasjonalsosialismen, og han ble særlig interessert i Alfred Rosenbergs pangermanske tanker. Fiane var en av få i Norge som aktivt fremmet Rosenbergs tanker.

Den illegale presse identifiserte ham som en farlig angiver, og den 21. september 1944 ble han likvidert av to mann fra MilorgMajorstuen. Man kunne ikke i ettertid dokumentere at han hadde vært angiver. Fra NS’ side ble drapet forklart med at Milorg ville ha tak i dokumentmappen hans, som skal ha inneholdt kompromitterende materiale om kongefamilien. Fiane skal ha hatt dette i egenskap av å være medlem av Aall-kommisjonen. Svein Blindheim, som var tilknyttet Milorg i Oslo, har styrket denne teorien. [1]

Etter krigen forklarte Jens Christian Hauge at Fiane ble likvidert fordi han var i ferd med å avdekke Milorgs Sikringstjenestes avlytting av Gestapos og Statspolitiets telefoner. Hauge mente også at det var uklart om likvidasjonen var godkjent av Sentralledelsen på forhånd, eller om det var sikringstjenesten som handlet på egen hånd.

Referanser

  1. Holm, Per Annar: Har levd med rykter, Aftenposten 14. oktober 2004, hentet 9. februar 2009

Litteratur og kilder