Mathilde Larsen (1869–1942)

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Mathilde Larsen (1869-1942)»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Barndomshjemmet Fredriksberg få år etter at familien flyttet derfra. Orangeri i forgrunnen og hovedbygningen bak.
Foto: Per Adolf Thorén/Oslo Museum (Ca 1895).

Mathilde «Tulla» Larsen (født 10. august 1869 i Kristiania, død 25. mai 1942 i Oslo) var en aktør innen bohemmiljøet i Kristiania på slutten av 1800-tallet.

Bakgrunn

Hun vokste opp på den tidligere løkkeeiendommen Fredriksberg, Drammensveien 111, som familien flyttet til like etter at hun ble født. Han var datter av vingrosserer Peter Andreas Larsen (1822–1875) og Mathilde Elisabeth Gløersen (1828–1906), og var nummer elleve av tolv barn.

Faren døde allerede da hun var seks år og hun ble da formuende. Vinhandelen ble i 1884 overtatt av den seks år eldre broren Alfred Larsen.

Hun gikk først på Nissens Pigeskole og deretter fra 1886 og i to år på Nikka Vonens Pigeinstitutt, en kostskole for unge piker, grunnlagt i 1871 på gården Steia i Dale i Sunnfjord av Nicoline (Nikka) Vonen. Hun studerte også tegning og radering i Berlin høsten 1899.

Fra 1891 bodde hun med moren og broren Gerhard i en ganske nybygget tredje etasje i Josefines gate 23 i Homansbyen, hjørnegården mot Hegdehaugsveien.

Forholdet til Edvard Munch

Munchs første bilde av Tulla Larsen
Foto: Edvard Munch/Munchmuseet (1898).

Utdypende artikkel: Edvard Munch

Hun er særlig kjent for sitt stormfulle forhold til Edvard Munch, hvor han maler henne rett etter at de ble introdusert for hverandre av Gunnar Heiberg høsten 1898. Forholdet var preget av sjalusi, kjærlighetssorg, paranoia, rastløshet, lange reisefravær og alkoholmisbruk, og virket destruktivt på begge.

Munch følte seg forfulgt av den viljesterke Tulla og søkte avstand. Han opplevde at deres destruktive forhold ødela dem begge og at hun kom mellom ham og kunsten. Etter at Tulla Larsen skal ha gjort et selvmordforsøk med morfin møttes de i Munchs hus i Åsgårdstrand i september 1902. Her vraket Munch henne under dramatiske omstendigheter hvor Munch ble skadet i venstre hånd av et vådeskudd som gikk av under uklare omstendigheter. Munch tolket disse hendelsene som et arrangert spill som en hevn fra Tulla Larsens side, assistert av sine venner som mislikte og motarbeidet Munch, fordi han ikke ville gifte seg med henne.

Det ble etter dette svært få salg i Norge, noe Munch mente dette skyldtes bakvaskelser fra den innflytelsesrike Tulla Larsens side.

Munch laget fra høsten 1905 til 1907 flere versjoner av bildet først kalt «Stilleben/Mordersken», senere «Marats død», en henvisning til drapet på den franske revolusjonslederen Marat som ble drept med kniv mens han satt i badekaret av den 25 år gamle Charlotte Corday. I Munchs bilde ligger en blodig og tilintetgjort mann med Munchs trekk i sengen, mens en naken, rødhåret kvinne kvinne med Tulla Larsens trekk, står ved siden av, vendt med betrakteren.

Etter Munch

Hun flyttet 61 år gammel inn i toppetasjen i den nybygde Niels Juels gate 70 og bodde her til hun døde tolv år senere.
Foto: Jan-Tore Egge (2015).

Allerede året etter, i Paris 10. oktober 1903, giftet hun seg med den ni år yngre kunstmaleren Arne Kavli (1878–1970), og de bodde først i Frankrike og Belgia, men flyttet i høst 1904 til en fire roms loftsleilighet på Tordenskiolds plass 4 med en tjenestepike.

Ekteskapet med Kavli ble oppløst i 1910, og 17. februar 1911 giftet hun seg med skipsmegleren Hans Brecke Blehr (1875-1945), etter at Blehr i 1909 hadde blitt skilt fra skuespillerinnen Agnes Mowinckel. Blehr var fetter av Dagny Juel og svoger av teaterkritiker Sigurd Bødtker (1866–1928) og dramatikeren Gunnar Heiberg (1857–1929).

De bodde først i et år i første etasje i Eckersbergs gate 24, deretter i 2 ½ år i tredje etasje i Gyldenløves gate 39. I 1914 bygget de en murvilla i Tidemands gate 28, finansiert og eid av henne på særeie hvor de flyttet inn i oktober. Hun hadde her et eget atelier.

Hun ble skilt fra Blehr i 1920 og flyttet da til en toetasjes villa i Kirkeveien 42 sammen med en tjenestepike. For å supplere inntektene fra familieformuen, åpnet hun snart en kiosk i hagen, som hun ikke selv betjente, særlig rettet mot besøkende til Frogner stadion og etter hvert også Vigelandsparken, og fra 1927 leide ut andre etasje til byråsjef Waldemar Foss i utenriksdepartementet.

Før denne bebyggelsen i Kirkeveien skulle rives til fordel for dagens boligblokker, flyttet hun i oktober 1930 til en leilighet i toppetasjen i den nyoppførte femetasjes hjørnegården Niels Juels gate 70 mot Briskebyveien, ved Riddervolds plass. Hun fikk hjelp av sin bror Alfred med denne leiligheten. Her ble hun boende til hun døde tolv år senere. Hun er gravlagt på familiegravstedet i Vår Frelsers gravlund.

Foruten å være modell for Edvard Munch, er hun også malt av Oda Krohg i bildet «Fortvilelse» fra 1902 og dette bildet hang på Høstutstillingen samme år. Også ektemannen Arne Kavli malte henne flere ganger, hans første bilde av henne ble malt samme år de giftet seg.

Kilder