SS-Politikompani

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Arbeid pågår: Vennligst ikke rediger artikkelen mens arbeidet pågår. Se redigeringshistorikken for detaljer.

SS-Politikompani var tre kompanier i Waffen-SS med frontkjempere som hver besto av rundt 200 tjenestemenn fra norsk politi. De var operative på ulike tidsrom under krigen, og inngikk i ulike overordnede enheter. Ved frigjøringen i 1945 var et fjerde kompani under oppsetning.

Bakgrunn

Under den tyske okkupasjonen av Norge hadde Nasjonal Samling som målsetting å nazifisere politiet, og politiminister Jonas Lie var sentral og en drivkraft i dette arbeidet.

Et betydelig antall polititjenestemenn og lensmenn meldte seg inn i NS, noen av ideologiske grunner og andre for å beholde jobben. Det var også noen som gikk inn for å kunne virke som agenter for Hjemmefronten innenfor politiet. Høsten 1943 ble kravet om NS-medlemskap skjerpet, og den 16. august 1943 ble mer enn 400 polititjenestemenn og lensmenn arrestert.

Jonas Lie presset også på for å få en egen fronttjeneste for politiet, både av ideologiske grunner, og en forestilling om at polititjenestemennene hadde godt av å bli herdet i strid. Lie ledet selv det første kompaniet.

Kompaniene

1. kompani ble ledet av Jonas Lie selv, med graden Legion-Hauptsturmführer. Kompaniet inngikk i Den norske legion og var på Leningrad-fronten vinteren 1942/1943. Kom tilbake til Norge tidlig på våren 1943 og dimmitert.

2. kompani skulle bli satt opp under Egil Hoel, men han ble satt til andre oppgaver innen Waffen-SS, og kompanisjefen ble i stedet Othar Eyvind Lislegaard med graden SS-Hauptsturmführer. Kompaniet ble sendt til fronten i Finland høsten 1943, underlagt 6. SS-Gebirgs-Division «Nord». Kompaniet kom tilbake til Norge og dimmitert i mai 1944.

3. kompani ble ledet av SS-Hauptsturmführer Aage Henry Berg ble sendt til opplæring i Tyskland i april 1944. De ble sendt til fronten i Finland sommeren 1944 og avløste 2. kompani. Men like etter at de kom til Finland, trakk Finland seg ut av krigen, og kompaniet trakk seg ut av Finland sammen med SS-Skijegerbataljon Norge og den tyske Lapplandsarmeen på rundt 200 000 mann gjennom Nord-Finland over Kuusamo og Rovaniemi til Norge og videre til Skibotn og Narvik, totalt rundt 700 kilometer. Her ble 3. kompani fordelt på 12 støtttepunkter melom Tysfjord og Porsangerfjorden og skulle primært sikre den tyske tilbaketrekningen og bevokte grensen med hensyn til flyktninger. 23. april 1945 ble kompaniet sendt til Oslo på tre ukers perisjon.

4. kompani ble satt opp under ledelse av 3. kompanis nestkommanderende SS-Obersturmführer Oscar Olsen Rustand. Mannskapene skulle møte i begynnelsen av mai, og omtrent halvparten hadde møtt opp på Gardekasernen i Slemdalsveien 5 i Oslo ved frigjøringen 8. mai 1945.

Kilder og litteratur