Silje Merete Fjellbu (1993–2011)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Silje Merete Fjellbu, 17 år. Detalj av minnesmerket Lysningen ute på Utøya.
Foto: Eva Rogneflåten (2023).
Nasjonalt minnesmerke på Utøyakaia. Folk oppfordres til å ta på de inngraverte navnene, slik at de blir blankere og blankere med årene.
Foto: Skjermdump NRK (2022)
22.juli-senterets bursdagsblomst til Silje Merete Fjellbu, 13. november 2022.
Foto: Skjermdump 22. juli-senterets Facebookside.


Silje Merete Fjellbu (født 13. november 1993, død 22. juli 2011 på Utøya i Hole kommune) fra Tinn kommune var ei av 69 som ble drept i terrorangrepetAUFs sommerleir på Utøya 22. juli 2011. Det verste terrorangrepet i Norge etter andre verdenskrig var planlagt og utført av den høyreekstreme Anders Behring Breivik. Hun var i Lillesalen i Kafébygget på Utøya.

Fjellbu var med på å stifte Aust-Telemark AUF, og var den første lederen i organisasjonen. Hun gikk av som leder ved årsmøtet i 2011. Hun blir beskrevet som en ærlig og engasjert jente, med et stort hjerte. Hun hadde mange kallenavn, det siste var «Pink Panther», fordi hun hadde farga håret rosa. Hun var, bokstavelig talt, en fargeklatt. 22. juni 2011 flytta hun til kjæresten på Rødberg i Nore og Uvdal kommune, der hun fikk jobb på kafé. Hun var organisert i Handel og kontor.

Det ble holdt minnegudstjeneste i Rjukan kirke 1. august 2011. Der var både ordføreren i Tinn kommune, Turid Opedal (Ap), og ordføreren i Notodden Lise Wiik (Ap) til stede.[1]

Familie

Datter av Randi og Geir Fjellbu. Hun var mellomste barnet i en søskenflokk på tre, og var samboer med kjæresten Roy Joachim Svensson.

Begravelsen

Hun fikk en stor og verdig begravelsesseremoni i AdminiparkenRjukan torsdag 4. august 2011, med flere hundre til sted. Parken betydde mye for henne, den var et sted hun ofte besøkte og som hun likte seg godt i. Seremonien var delt i to deler; en offentlig del leda av gravferdstaler Erik Hofsten fra Humanetisk Forbund, og en privat der bare de nærmeste var med på jordpåkastelsen.

En rekke prominente gjester var til stede, blant andre stortingsrepresentant Sigvald Oppebøen Hansen (Ap) og fylkesmannen i Telemark, Kari Nordheim-Larsen.

I sin minnetale sa Erik Hofsten blant annet:

– Silje gjorde inntrykk og satte sitt merke på Tinn.

Tidligere utenriksminister Bjørn Tore Godal (Ap) la i sin minnetale vekt på de unges kontante svar på terroren, som var kjærlighet og fellesskap, ikke vold og død. Han sa videre blant annet:

– Fra en hel verden strømmer det en avsky for handlingen og en uendelig medfølelse med ofrene. Statsministeren sa i sin tale under minnemarkeringen i Stortinget: «Størst blant folket er de unge. AUF ble skutt på, men en hel generasjon reiser seg i en tårevåt protest.» 22. juli-generasjonen er våre helter og vårt håp.

– Siljes klare lys sluknet brått. Hun var en regnbue med en stor skatt i enden. Minnet om henne kommer til å leve videre i generasjoner.

Ordfører Turid Opedal (Ap) sa i sin tale blant annet:

– Silje døde når hun var i ferd med å ta fatt på Norges framtid. Dette er en tragedie for Tinn. Samfunnet er så lite og står så godt sammen.

– Kjære Silje du var så full av liv. Du hadde planer for framtida du tenkte på utdanning jobb og du tenkte på familie, kjæreste og venner. Du tenkte på alle. Du engasjerte deg i politikk og du var med å starte AUF i Aust-Telemark. Du ville en bedre verden, men størst av alt du var så levende på stormen ut i livet ble du brutalt drept. Hvordan kan vi forstå det uforståelige? Hvordan finne mening i det meningsløse? Hvordan kan vi tåle det utålelige? Hvorfor? Vi har så mange spørsmål, men ingen svar.

– Vi skal arbeide oss gjennom sorgen og bli sterke.

– Men 22. juli skal vi aldri glemme, den står skrevet med blod!

Finn-Arild Bystrøm, leder i Tinn Arbeiderparti mintes henne som Rjukans vakreste blomst og sa i sin tale blant annet:

– Jeg så engasjement i deg, jeg så at du utviklet deg og vokste. Jeg var stolt av deg. I rollen som AUF-leder inspirerte du meg. Du skal inspirere Norge til å holde på det gode vi har sett etter 22. juli.

– Dette er en uvanlig seremoni for en uvanlig jente. Adminiparken betød mye for Silje.

Det var også minnetale fra leder i AUF Tim Viskjer.

Gravferdstaler Hofsten asvlutta med ordene:

– Sorgen er vakker i all sin grusomhet. Vi må våge å se det slik. Vi skylder henne å leve videre. Og Silje vil aldri bli glemt.

Alle reiste seg da seremoniens offisielle del ble avslutta med sangen ”Til ungdommen” av Nordahl Grieg. Kista ble båret av nærmeste familie og ført til Rjukan kirkegård for hennes siste hvilested.[2] [3] [4] [5]

Minneord fra AUF og Arbeiderpartiet

Silje Merete Fjellbu til minne

Silje Merete Fjellbu er brutalt revet fra oss. Ord blir fattige. Helst skulle vi malt et bilde som kunne vist hvor fargerik Silje Merete var. Hun blir beskrevet som både en regnbue og skatten der regnbuen ender. Som et spekter av farger, meninger og uttrykk. Et fargerikt menneske, som svært mange var glad i. Hun vil bli dypt savnet.

Silje Merete hadde så mye å bidra med. Hun startet Aust-Telemark AUF, hvor hun også var leder. Hun skapte ungdomsengasjement i sitt lokalsamfunn. Silje Merete brant for rettferdighet, og for at alle skulle få de samme mulighetene. Hun trodde på samarbeid og samhold. Ingen beskriver Silje Meretes bedre enn henne selv, slik hun gjorde på bloggen sin for om lag ett år siden:

Jeg elsker å danse, jeg elsker å synge og jeg elsker å tegne. Bare synd at jeg ikke er flink til noen av delene. Jeg har verdens beste venner, og verdens beste familie. I tillegg til det, så har jeg verdens beste kjæreste!

Hun var en jente med livsmot og en herlig innstilling.

Om politikk skrev hun at hun ikke var med i AUF ” fordi jeg mener at jeg er en super politiker, eller fordi jeg synes at politikk er det kuleste jeg kan gjøre.” Det hun skrev var at hun var lei av dem som «klager på alt som er galt her i samfunnet.- uten å gjøre noe med det.»

Ordene viser en jente med selvironi, handlekraft og vilje. De gjør oss stolte.

Silje Merete hadde et stort hjerte, hun viste omsorg, og ga av seg selv. Hun viste oss alle litt av den hun var ved å blogge og ved å dele de mange bildene hun tok. Det som hendte på Utøya er meningsløst. Det at Silje Merete er borte, er ufattelig. Det er så mange følelser; sorg, tomhet og fortvilelse. Midt i alt dette kan vi likevel finne trøst i minnene, i det fargerike, og i bildene som hun tok av menneskene hun var glad i, av verden rundt seg, og i selvportrettene. Vi vil fortsette å kjempe for det hun trodde på.


Vi lyser fred over Silje Merete Fjellbu sitt minne.


Eskil Pedersen, Åsmund Aukrust, Tonje Brenna

Jens Stoltenberg, Helga Pedersen, Raymond Johansen

På vegne av AUF og Arbeiderpartiet. [6]

Minnesteder

Etter terrorangrepene 22. juli 2011, ble det reist en rekke likearta minnesmerker i de fleste kommunene der ofrene kom fra. Minnesmerkene er utforma av kunstneren Nico Widerberg, og er laga i Iddefjord-granitt. De er produsert av Skjeberg-bedriften Johansen Monumenthuggeri i Sarpsborg, og er donert av en anonym giver. Minnesmerkene er påført datoen 2207 2011 og deler av et nyskrevet dikt av Lars Saabye-Christensen.

Tinn kommunes 22. juli-monument er reist i AdminiparkenRjukan (avduka 4. august 2012).

Der finnes også flere minnesmerker som skal hedre samtlige 22.juli-ofrene; Et midlertidig nasjonalt minnesmerkeJohan Nygaardsvolds plass i Oslo (avduka 2018), Jernrosene ved Oslo domkirke (avduka 2019), Lysningen ute på Utøya, samt det nasjonale minnestedetUtøyakaia.

Minnebok på Utøya

Ute på Utøya har AUF laga en «minnebok», der familie og venner av terrorofrene har fått anledning til å skrive om og vise fram bilder av sine kjære. Boka består av kryssfinerplater som er satt opp på en stang og som kan blas i. Den kom på plass i Hegnhuset i 2022, men er ikke komplett ennå. Alle ofrene har fått sin plass i «boka», så når tekstene og bildene er klare, vil de settes opp på riktig plass. Alle har minimum med navn, fødselsdato, hvilken kommune de kom fra og alderen de var i den 22. juli 2011.

Fjellbu sin minneboktekst lyder:

Silje var en fargerik syttenåring som var full av kjærlighet til alle. Hun var distré, rettferdig, rotete, forelska, uforutsigbar, forutsigbar og en voldsom pappajente. Hun kunne gå fra å være uskyldig forelsket i det ene øyeblikket, til å være opptatt av heavy metal i det andre. Hårfarger og frisyrer var en stor lidenskap, sammen med forkjærligheten for fotografering.

Silje hadde en storebror, Kim-André, og en lillesøster, Linn Marika, mor og far, kjæresten Roy, bestevenner, storfamilie, søskenbarn, mormor, farmor og oldemor.


Referanser

 1. Torgersen, Asbjørn: Ble minnet med sorg og sang. Minnegudstjeneste i Rjukan kirke. Telemarksavisa, mandag 1. august 2011, s. 8. Digital versjonNettbiblioteket.
 2. Ulvenes, Halvor: Gripende farvel. Laagendalsposten, fredag 5. august 2011, forsida og s. 6. Digital versjonNettbiblioteket.
 3. Stensrud, Egil og Audun Havik: «22. juli-generasjonen er våre helter og vårt håp.» Rjukan Arbeiderblad, fredag 5. august 2011, forsida og s. 3. Digital versjonNettbiblioteket.
 4. Torgersen, Asbjørn: Gripende farvel med Utøya-Silje. Telemarksavisa, fredag 5. august 2011, s. 6. Digital versjonNettbiblioteket.
 5. Øymo, Lars Erlend: – En uvanlig seremoni for en uvanlig jente. I dag ble Silje Merete Fjellbu (17) gravlagt på Rjukan. Minnestunden fant sted i en park som betød mye for henne. nrk.no, 04.08.2011 besøkt 18.09.2023.
 6. Minneord. AUF og Arbeiderpartiet: Slik minnes vi våre kjære. Ap og AUF har skrevet minneord om alle sine døde. Minneord på VG.no. 2011. Besøkt 16.09.2021.

Kilder og litteratur

 • Skjervø, Gaute Børstad, Eirin Kristin Kjær og Astrid Huitfeldt (red.): Aldri tie aldri glemme. En bok fra AUF, ti år etter terroren. AUF, 2021. Digital versjonNettbiblioteket.
 • Slik minnes vi våre kjære. Familier, pårørende, venner og kolleger om ofrene fra 22. juli. VG, torsdag 22. juli 2021, s. 12-29. Digital versjonNettbiblioteket.
 • Solvoll, Einar: Tragedien som samlet Norge : 22.07.2011: da terroren rammet Oslo og AUFs sommerleir på Utøya : dokumentar. Historie & kultur, 2011. ISBN 9788292870563. Digital versjonNettbiblioteket.
 • Stensrud, Egil og Audun Havik: «22. juli-generasjonen er våre helter og vårt håp.» Rjukan Arbeiderblad, fredag 5. august 2011, forsida og s. 3. Digital versjonNettbiblioteket.
 • Stormark, Kjetil: Da terroren rammet Norge, Kagge Forlag, Oslo 2011. Digital versjonNettbiblioteket
 • Torgersen, Asbjørn: Ble minnet med sorg og sang. Minnegudstjeneste i Rjukan kirke. Telemarksavisa, mandag 1. august 2011, s. 8. Digital versjonNettbiblioteket.