Silje Merete Fjellbu (1993–2011)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Silje Merete Fjellbu, 17 år. Detalj av minnesmerket Lysningen ute på Utøya.
Foto: Eva Rogneflåten (2023).
22. juli-senterets bursdagsblomst til Silje Merete Fjellbu, 13. november 2022.
Foto: Skjermdump 22. juli-senterets Facebookside.

Silje Merete Fjellbu (født 13. november 1993 i Tinn kommune, død 22. juli 2011 på Utøya i Hole kommune) var med på å stifte Aust-Telemark AUF, og var den første lederen i organisasjonen.

ble drept i terrorangrepetAUFs sommerleir på Utøya 22. juli 2011. Hun var i Lillesalen i Kafébygget på Utøya.

Fjellbu gikk av som leder ved årsmøtet i 2011. Hun blir beskrevet som en ærlig og engasjert jente, med et stort hjerte. Hun hadde mange kallenavn, det siste var «Pink Panther», fordi hun hadde farga håret rosa. Hun var, bokstavelig talt, en fargeklatt.

22. juni 2011 flytta hun til kjæresten på Rødberg i Nore og Uvdal kommune, der hun fikk jobb på kafé. Hun var organisert i Handel og kontor.

Familie

Silje Merete var datter av Randi og Geir Fjellbu. Hun var mellomste barnet i en søskenflokk på tre, og var samboer med kjæresten Roy Joachim Svensson.

Minnegudstjeneste og begravelse

Det ble holdt minnegudstjeneste i Rjukan kirke 1. august 2011. Der var både ordføreren i Tinn kommune, Turid Opedal (Ap), og ordføreren i Notodden Lise Wiik (Ap) til stede.[1]

Under begravelsesseremonien i AdminiparkenRjukan torsdag 4. august 2011 var flere hundre til stede. Parken betydde mye for henne. Den var et sted hun ofte besøkte, og som hun likte seg godt i. Seremonien var delt i to: en privat del, der bare de nærmeste var med på jordpåkastelsen, og en offentlig, leda av gravferdstaler Erik Hofsten fra Humanetisk Forbund. I sin minnetale sa han blant annet at "Silje gjorde inntrykk og satte sitt merke på Tinn." Dessuten at "Sorgen er vakker i all sin grusomhet. Vi må våge å se det slik. Vi skylder henne å leve videre. Og Silje vil aldri bli glemt."

Det offentlige Norge var representert ved stortingsrepresentant Sigvald Oppebøen Hansen (Ap), fylkesmannen i Telemark, Kari Nordheim-Larsen og tidligere utenriksminister Bjørn Tore Godal (Ap). Fra fylket og kommunen deltok Tinns ordfører, Turid Opedal (Ap), leder i Tinn Arbeiderparti, Finn-Arild Bystrøm, og lederen i Telemark AUF, Tim Viskjer. Godal la i sin minnetale vekt på de unges kontante svar på terroren, som var kjærlighet og fellesskap, ikke vold og død. Han sa blant annet:

– Siljes klare lys sluknet brått. Hun var en regnbue med en stor skatt i enden. Minnet om henne kommer til å leve videre i generasjoner.

Ordfører Turid Opedal (Ap) sa i sin tale blant annet:

– Kjære Silje du var så full av liv. Du hadde planer for framtida du tenkte på utdanning jobb og du tenkte på familie, kjæreste og venner. Du tenkte på alle. Du engasjerte deg i politikk og du var med å starte AUF i Aust-Telemark. Du ville en bedre verden, men størst av alt du var så levende på stormen ut i livet ble du brutalt drept. Hvordan kan vi forstå det uforståelige? Hvordan finne mening i det meningsløse? Hvordan kan vi tåle det utålelige? Hvorfor? Vi har så mange spørsmål, men ingen svar.

Finn-Arild Bystrøm, leder i Tinn Arbeiderparti mintes henne som Rjukans vakreste blomst og sa i sin tale blant annet:

– Jeg så engasjement i deg, jeg så at du utviklet deg og vokste. Jeg var stolt av deg. I rollen som AUF-leder inspirerte du meg. Du skal inspirere Norge til å holde på det gode vi har sett etter 22. juli.

Det var også minnetale fra leder i Telemark AUF Tim Viskjer.

Alle reiste seg da seremoniens offisielle del ble avslutta med sangen ”Til ungdommen” av Nordahl Grieg. Kista ble båret av nærmeste familie og ført til Rjukan kirkegård for hennes siste hvilested.[2][3][4][5]

Minneord fra AUF og Arbeiderpartiet

(...) Silje Merete hadde så mye å bidra med. Hun startet Aust-Telemark AUF, hvor hun også var leder. Hun skapte ungdomsengasjement i sitt lokalsamfunn. Silje Merete brant for rettferdighet, og for at alle skulle få de samme mulighetene. Hun trodde på samarbeid og samhold. Ingen beskriver Silje Meretes bedre enn henne selv, slik hun gjorde på bloggen sin for om lag ett år siden:

Jeg elsker å danse, jeg elsker å synge og jeg elsker å tegne. Bare synd at jeg ikke er flink til noen av delene. Jeg har verdens beste venner, og verdens beste familie. I tillegg til det, så har jeg verdens beste kjæreste!

Hun var en jente med livsmot og en herlig innstilling.

Om politikk skrev hun at hun ikke var med i AUF ” fordi jeg mener at jeg er en super politiker, eller fordi jeg synes at politikk er det kuleste jeg kan gjøre.” Det hun skrev var at hun var lei av dem som «klager på alt som er galt her i samfunnet - uten å gjøre noe med det.»

Ordene viser en jente med selvironi, handlekraft og vilje. De gjør oss stolte.

Silje Merete hadde et stort hjerte, hun viste omsorg, og ga av seg selv. Hun viste oss alle litt av den hun var ved å blogge og ved å dele de mange bildene hun tok. (...)

Eskil Pedersen, Åsmund Aukrust, Tonje Brenna

Jens Stoltenberg, Helga Pedersen, Raymond Johansen

På vegne av AUF og Arbeiderpartiet. [6]

Minnesteder

Etter terrorangrepene 22. juli 2011, ble det reist en rekke likearta minnesmerker i de fleste kommunene der ofrene kom fra. Tinn kommunes 22. juli-monument er reist i AdminiparkenRjukan. Der finnes også flere minnesmerker som skal hedre samtlige 22. juli-ofrene; Et midlertidig nasjonalt minnesmerkeJohan Nygaardsvolds plass i Oslo (avduka 2018), Jernrosene ved Oslo domkirke (avduka 2019), Lysningen ute på Utøya, samt det nasjonale minnestedetUtøyakaia.

Minnebok på Utøya

Ute på Utøya har AUF laga en «minnebok», der familie og venner av terrorofrene har fått anledning til å skrive om og vise fram bilder av sine kjære. Nedenfor er Fjellbu sin minneboktekst avbildet.

Referanser

  1. Torgersen, Asbjørn: Ble minnet med sorg og sang. Minnegudstjeneste i Rjukan kirke. Telemarksavisa, mandag 1. august 2011, s. 8. Digital versjonNettbiblioteket.
  2. Ulvenes, Halvor: Gripende farvel. Laagendalsposten, fredag 5. august 2011, forsida og s. 6. Digital versjonNettbiblioteket.
  3. Stensrud, Egil og Audun Havik: «22. juli-generasjonen er våre helter og vårt håp.» Rjukan Arbeiderblad, fredag 5. august 2011, forsida og s. 3. Digital versjonNettbiblioteket.
  4. Torgersen, Asbjørn: Gripende farvel med Utøya-Silje. Telemarksavisa, fredag 5. august 2011, s. 6. Digital versjonNettbiblioteket.
  5. Øymo, Lars Erlend: – En uvanlig seremoni for en uvanlig jente. I dag ble Silje Merete Fjellbu (17) gravlagt på Rjukan. Minnestunden fant sted i en park som betød mye for henne. nrk.no, 04.08.2011 besøkt 18.09.2023.
  6. Minneord. AUF og Arbeiderpartiet: Slik minnes vi våre kjære. Ap og AUF har skrevet minneord om alle sine døde. Minneord på VG.no. 2011. Besøkt 16.09.2021.

Kilder og litteratur