Skulpturer og minnesmerker i Harstad

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Harstad har flere skulpturer, statuer og minnesmerker. Ikke alle er like godt kjent for kommunens innbyggere. De fleste er kommet i stand på privat initiativ. Det er derfor heller tilfeldig hvem eller hva som blir hedret i det offentlige rom. Det samme gjelder den kunstneriske kvaliteten på skulpturene og minnesmerkene. Tross dette representerer de lokalsamfunnets kollektive minne og tar vare på installasjoner i et bybilde som stadig forandrer seg. Hva man enn måtte mene om disse markeringene i bybildet, så er de med på å skape viktige følelser for identitet til lokalsamfunnet – akkurat som all annen lokalhistorie.

Skulpturer og minnesmerker

# Bilde Merknader
1 Hans Egede.jpg HANS EGEDE. Statuen er laget av Nicolai Marius Schiøll (1901-1984). En betongstatue ble i 1963 reist i Parken nedenfor Harstad kirke. Senere ble det laget en bronseavstøpning som ble plassert nær inngangen til kirka, ikke langt fra stedet han vokste opp. Hans Egede er kjent som «Grønlands apostel» på grunn av sin misjonsgjerning der.
2 Byste Rikard Kaarbø .jpg RIKARD KAARBØ. Bysten er laget av Trygve Thoresen (1892-1965) og ble avduket på 100 års dagen etter Kaarbøs fødsel den 22. mai 1850. Rikard Kaarbø regnes som Harstad bys grunnlegger etter sin store samfunnsbyggende innsats som dominerende forretningsmann og ordfører i Trondenes kommune i 18 år. Bysten har vært plassert på to steder i byens sentrum før den ble satt opp på Rikard Kaarbøs plass.
3 Tore Hund bauta.jpg TORE HUND. Bautaen ble reist på Bjarkøy 1980. Det er et bronserelieff av kunstneren Svein Haavardsholm. Bautaen er til minne om Tore Hund og hans ætt. (Foto: Einar Furu).

Tore Hund var fra Bjarkøy, som ble innlemmet i Harstad kommune, er mest kjent i historien som den som drepte Olav Haraldsson (etter sin død ble han erklært helgen og kalt Olav den hellige). Forholdet mellom kongen og Tore Hund ble svært dårlig etter at kongen hadde latt Tore Hunds brorsønn Asbjørn Selsbane drepe. I slaget på Stiklestad i 1030 var Tore Hund en av lederne for bondehæren og tok hevn over kongen med det samme spydet som Asbjørn hadde blitt drept med. Senere dro Tore Hund på pilegrimsferd, og hva som skjedde med ham etter det, vet ingen.

4 Los Holtes bauta.jpg LOS ANDERS HOLTE. Bysten av Anders Holte er laget av Johan B. Hygen (1911-2002) og ble reist 28. mai 1980Ottar Håløygs plass. Holte regnes som en av de store pionerene innen norsk kystfart.

Holte var den som fant opp «hemmeligheten ved å kunne seile i mørke». Dette var av avgjørende betydning for at Hurtigruta kom skikkelig i gang på kysten.

5 Statue Fleischer.jpg.jpg CARL GUSTAV FLEISCHER. Statuen er laget av Finn Eriksen (1909-1970) og ble avduket i Generalhagen sommeren 1950. Carl Gustav Fleischer var generalmajor og sjef for den norske 6. divisjon og ble kjent i forbindelse med divisjonens deltakelse i krigen mot tyske styrker på Narvik fronten våren 1940.

Forslaget om å reise et minnesmerke over generalmajor Fleischer kom opprinnelig fra gymnassamfunnet i Tromsø som sammen med tilsvarende organisasjoner i Narvik og Svolvær, hadde gått i gang med innsamling av midler. Harstad Gymnasiesamfund (Palæstra) slo følge. Det var sterk uenighet om hvor minnesmerket skulle plasseres: Narvik, Harstad, Lapphaugen og Soløy i Lavangen ble foreslått.

6 Fredsminnesmerket 17. mai. 08.jpg FREDSMONUMENTET er en gave til Harstad kommune fra Harstad og omegns FN-veteranforening og er plassert i Generalhagen. Skulpturen forestiller jordkloden som hviler på fire mindre kuler som representerer de fire verdenshjørnene. Symbolikken er at mennesker over hele verden er avhengig av hverandre. Det er tegnet av arkitekt Harald Jørgensen og utført av Nerland Granittindustri, Eide på Møre og ble avduket 21. oktober 2000 av Harstads ordfører Halvar Hansen. I påskriften står det: Takker alle fra distriktet som har deltatt i internasjonale fredsoperasjoner.
7 Skulptur To rom, Harstad.jpg TO ROM. Skulpturen er laget av Harald Oredam (f. 1941) og er en del av utsmykkingen av Høgskolen i Harstad (nå UiT Harstad). Symboliserer høgskolens to linjer den gangen, Helse/sosial og Økonomi/samfunnsfag. Den er plassert utenfor studentkroa Ludo. Initiativet ble tatt av daværende rektor Olav Daae, og finansiert av høgskolen. Skulpturen ble avduket den 9. juni 2003 – samme dag som Harstad feiret sitt 100-årsjubileum. Den er 3,5 meter høy og tredelt: En trekantformet sokkel i lys larvikitt; en kube i flettet stål over der; og en iøynefallende konstruksjon på toppen i mørk larvikitt. Kunstner karakteriserte selv skulpturen som relativt frekk og dristig. Øverst står den «omsorgsfulle» steinen, utformet i myke linjer - nærmest med et erotisk uttrykk. Den store kolossen er dessuten forsøkt gitt en illusjon av vektløshet. Toppsteinen hviler på en stålkube, som kan symbolisere samfunnets nettverk som omslutter det meste. Den kompakte sokkelen nederst kan stå som symbol på det som kan gi liv til nye virksomheter.
8 Skulptur av barn.jpg BARN SOM STREKKER SEG MOT LYSET. Skulpturen er laget av Solveyg Schafferer og ble gitt som gave til Harstad kommune fra Harstad Sparebank i anledning bankens 60 års jubileum. Den ble reist i 1986 i Generalhagen.

Solveyg W. Schafferer-Sigerus er skulptør, født i Innsbruck 1928 med norsk mor og østerrisk far. Senere var hun bosatt i Norge og debuterte med tegning og skulptur i Trondheim Kunstforening i 1950. Som godt voksen tok hun doktorgrad i religionshistorie.

9 Minnestein Sandtorg.jpg KONG OSCAR II. Bauta til minne om kongens besøk på Sandtorg i Trondenes kommune 25. juni 1873 med påskriften: «Almuen på 4000 hilser unionskongen velkommen». Reist 1996 av Sandtorgholmens venner.

Da kong Oscar steg i land på Sandtorg, hadde det samlet seg ca. 4000 mennesker fra fjern og nær. En æresport var reist, og kongen ble mottatt med hurrarop og norske og svenske flagg. Like nord for Gotaas' gård var det arrangert en sameleir og samlet 500 reinsdyr. Der ble kongen bl.a. tilbudt å smake reinsdyrmelk. Før han reiste videre til Hamnvik i Ibestad, ble det utbrakt skål for kongen og for Sverige, heter det i en bok utgitt om kongebesøket.

10 Bauta Holmboe.jpg JENS HOLMBOE. Minnesteinen står i veikrysset ved Ervik-brua med denne påskriften: «Jens Holmboe 1751-1804. Bondelagene i Troms har reist ham dette minne. Han viste veg til varige verdier for vårt samfunn og vårt yrke.»

Fogd Jens Holmboes gravsted har fått hedersplassen rett foran inngangsdøren til Trondenes kirke.

11 Kongestotta.jpg KONGESTØTTA. Kongestøtta i Harstadgården bærer signaturen til tre norske konger og stammer fra kong Haakon VIIs første besøk i byen i 1907, og har også påskrift fra kong Olav V og kong Harald V.
12 Petter Eberg Pedersen.jpg PETTER EBERG PEDERSEN. Minnesmerket over Petter Eberg Pedersen står ved Statoilbygget i Medkila, der han var født. Han var journalist og forfatter i Kristiania. Her skrev han mye god litteratur, også i Verdens Gang (VG) og i Nordmanden, der han var fast ansatt vinteren 1882. Han døde bare 30 år gammel.
13 Skipsanker, Harstad.jpg SKIPSANKER plassert på Ottar Håløygs plass. Det er ikke kjent hvor ankeret kommer fra.
14 Skulptur hvalros, Harstad.jpg HVALROSSEN. En skulptur av Skule Waksvik (1927-2018), en av landets mest kjente billedhuggere. Statuen ble kjøpt inn for kr 250.000,- av et legat som bærer Hilda Oldenborgs navn. Hun var en forretningskvinne som en tid eide Strandgata 10. Skulpturen var plassert på Ottar Håløygs plass, men ble i 2018 flyttet til «Svalbardparken». Billedhuggeren Skule Waksvik har en stor produksjon og er representert i mange deler av landet. I Harstad har han dessuten en skulptur av en bjørn plassert ved Medisinaldepotet i Blåbærhaugen.I 2007 ble han slått til Ridder av St. Olavs Orden for sin virksomhet.
15 Britisk telefonkiosk i Harstad.jpg BRITISK TELEFONKIOSK. Det eneste vi vet om denne denne «rariteten» i Harstad er at den kom fra Finnmark, og antakelig Hammerfest, i sin tid. Kjell Kollstrøm som var havnesjef i Harstad i en årrekke, fikk den fraktet til Harstad, og her har den stått siden.
16 Skulptur sjømine, Harstad.jpg SJØMINA er en gave til Harstad havnevesen fra Ramsund orlogsstasjon. Den står på strandkanten i Sjøgata. Mina er britisk av typen Mark 17 og ble brukt i andre verdenskrig. Den veide 1218 kg og hadde en sprengladning på 227 kg amatol.

Det står også en liknende mine ved småbåthamna i Hagan.

17 Statue Alfred Evensen 2008.jpg ALFRED EVENSEN. Statuen er laget av Kristoffer Leirdahl (1915-2010) og ble avduket på 70-årsdagen etter musikkløytnant Alfred Evensens fødsel. Den ble ble først plassert i Parken ved Harstad stadion og senere flyttet til Generalhagen. Evensen kom fra Tromsø og ble en fremstående person innen Harstads musikkliv.
18 Skulptur Skarven, Harstad.jpg SKARVEN er en skulptur laget i 1976 av Hans Gjertsen (1917-2006). Den ble gitt som gave til Harstad kommune fra Lions Club Harstad i forbindelse med klubbens 25-årsjubileum 1984. Den er plassert på Ottar Håløygs plass.

Hans Gjertsen er også kalt «Smeden i Sund» og ble spesielt kjent for «Kongeskarven» som han forærte Kong Olav V under åpningen av Lofotveien i 1963. - Fra 1947 samlet han gamle gjenstander som han i 1963 ga til Vestlofoten museum, som Gjertsen etter hvert overtok. Museet er privat og er fortsatt i drift.

19 Triangelet skulptur, Harstad.jpg TRIANGELET. Skulpturen står ved Bergsodden sykehjem og er en gave fra tidligere sangpedagog og pianolærer Hjørdis Bergsås til sykehjemmet. Den er laget av den internasjonalt kjente skulptøren Kirsten Kokkin. Hun har utdannelse fra Statens Håndverks- og Kunstindustriskole i Oslo, Statens kunstakademi i Oslo samt Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Hun debuterte i 1972 og flyttet til USA i 1987. Hun har også laget statuen av dronning Sonja som ble avduket i Slottspaken i Oslo 2017.
20 Skulptur Svømmepiken.jpg SVØMMEPIKEN. Skulpturen ble laget i 1979 av billedhuggeren Per Ung og er plassert ved Harstad sykehus i St. Olavs gate 70 som en del av sykehusets utsmykking.
21 Bautaen ved Sorvik kirke.jpg KRIGSMINNESMERKE I SØRVIK'. Se Krigsminnesmerkene ved Sandtorg kirke.
22 Skulptur kone med børtre.jpg VANNBÆREREN står i bakgården til «Olavsgården» med heldøgns omsorgsleiligheter i St. Olavs gate 98. Skulpturen er av Svein Tore Kleppan som har stått for mange skulpturerer landet rundt. Den ble innkjøpt i 1994 av Harstad kommune.
23 Fontene på Harstad hamn.jpg SELSBANES SEIL. Fontene på Harstad hamn som ble montert 2017. Engasjementet bak skulpturen er Geir Samuelsen og den ble finansiert av næringslivsinteresser. Harstad kommune eier og driver installasjonen.

Navnet på fontenen stammer nok fra vikingen Asbjørn Sigurdson på Trondenes som ifølge sagaen halshogde Tore Sel, som var kongens mann. Dette ga ham betegnelsen Asbjørn Selsbane. Kongen lot senere Asbjørn drepe for dette. Det førte igjen til at Asbjørns onkel, Tore HundBjarkøy, hevnet brorsønnen ved å ta livet av kongen i slaget på Stiklestad i 1030.

24 ...
25 Harstad vannverk.jpg MARKERINGSSTEIN VED HARSTADVANNET. Denne steinen ble reist ved den gamle demningen i nordre ende av Harstadvannet i 1907.
26 Merkestein ved Musvannet, Harstad.jpg MARKERINGSSTEIN VED MUSVANNET. Vannverkets MARKERINGSSTEIN ved Musvannet har innrisset årstallet 1920, som antakelig var startåret for vannledningen som ble anlagt herfra til byen. Anleggstiden var ca. to år.
27 Hamsun plakett, Harstad.JPG HAMSUN-PLAKETTEN står på en husvegg i Rik. Kaarbøs gate 15. Den markerer hvor huset Hamsun bodde i da han var i Harstad og skrev på Segelfoss by i 1915. Det opprinnelige huset, som en tid tilhørte agent Anton Nergaard, er revet og erstattet av Harstad Sparebanks tilbygg.
28 Relieff Hans Nilssen, Harstad bibliotek,jpg.jpeg HANS NIKOLAI NILSSEN. Relieff i Harstad bibliotek med på skriften: «Hans Nikolai Nilssen, f. 22/11 1864 i Grunnvassbotn i Trondenes kommune, død 28/11 1940 i Seattle i USA. Han samlet opplysninger om om slekter i gamle Trondenes. Resultatet er et dokument som er unikt for slektsforskere og finnes på Harstad bibliotek. I 1912 emigrerte Nilssen til USA og der fortsatte han å samle opplysninger om trondenesværinger som emigrerte og stiftet familie der.»
29 Bauta Tømmeråsen.JPG BAUTASTEIN I TØMMERÅSEN. På steinen står denne påskriften: «Her ble veien færdiglevert 20/7 1890. Dette i minde bragte taknemlige opsiddere på nærmeste gaarde til aa reise denne sten som bauta for ordfører Rikard Kaarbø og herredsstyre 20/8 1910.»
30 Eldre bensinpumpe, Harstad.jpg BENSINPUMPE PÅ HAGAN-KAIA. Bensinpumpe fra eldre tid med påminnelse om brannfaren.
31 Veimerkestein i Ervik.jpg 'MARKERINGSSTEIN ved Ervik bru som angir at det er 5 km til Harstad sentrum. Skrifta på steinen har vært utsatt for «slitasje», men er blitt reparert av Geir Samuelsen i 2018.
32 Merkestein ved Rødmyrstua, Harstad.jpg MARKERINGSSTEIN VED RØDMYRSTUA som peker retningen til Storvassbotn.
33 Skulpturer fyrlykt, Hagan, Harstad.jpg FYRLYKT ved småbåthamna i Hagan. Lykta sto opprinnelig ved Mjøsundet i Ibestad og ble flyttet til Harstad etter at det kom bru over sundet i 1994.
34 Skipsanker, Hagan, Harstad.jpg SKIPSANKER ved småbåthamna i Hagan.
35 Smørkjerne ved meieriet på Sama, Harstad.jpg SMØRKJERNE ved meieriet på Sama. I én produksjon kunne kjerna ta 2200 liter rømme og lage 600 kg smør. Den var i drift på Sama i tida 1967-1994.
36 1. mai 2007.JPG BAUTA OVER OMKOMNE SOVJETISKE SOLDATER SOM VAR FANGER PÅ TRONDENES. Se Russemonumentet på Trondenes.
37 Minnelunden Harstad gravlund 2.jpg BAUTA OVER FALNE FRANSKE SOLDATER. Se Minnelunden Harstad gravlund.
38 Befalsskolebautaen.jpg BAUTA OVER FALNE BEFALINGSMENN. Se Befalsskolebautaen.
39 Minnesteinen ved Kanebogen kirke.jpg MINNESTEIN OVER FALNE FRA SANDTORG KOMMUNE. Se Minnesteinen ved Kanebogen kirke.
40 Minneplate over 1531 falne.jpg MINNEPLATE OVER FALNE BRITISKE SOLDATER. Se Det siste sjøslaget om Norge 1940.
41 Minnetavla i Trondenes kirke.jpg MINNETAVLE. Se Minnetavla i Trondenes kirke.
42 Bauta over falne fra Harstad.JPG BAUTA OVER FALNE OG OMKOMNE. Se Felles minnesmerke over falne/omkomne fra Harstad
43 Britiske graver på Sama.jpg GRAVSTED FOR BRITISKE SOLDATER SOM FALT. Se Minnelunden Harstad gravlund.
44 Grensestein H4.jpeg GRENSESTEIN H4. Grensestein ved Gullhaugen Alle som markerte grensen mot Trondenes kommune i sør etter 1904, og mot Sandtorg kommune etter 1926.
45 Grensestein nr. 8.jpg GRENSESTEIN H8. Grensestein i hagen i Audun Raudes gt. 8 som markerte grensen mot Trondenes kommune i nord etter 1904.
46 Skillestein Harstad mot Sandtorg kommune.JPG GRENSESTEIN H3. Grensestein ved Hans Egedes gate 33. Den markerte grensen mot Trondenes kommune i sør etter 1904, og mot Sandtorg kommune etter 1926.
47 Minnestein over omkomne 1. sept. 1958.jpg Minne over de omkomne etter eksplosjonsulykka på Trondenes. Minnestein reist inne på festningsområdet over Karstein Jensen, Peder Johnsen, Hans Markussen, Svein Markussen og Godtlib Sandvik etter eksplosjonsulykka på Trondenes festning 1. september 1958. Den ble reist på initiativ av den eneste overlevende; Leif Lorentzen.
48 Akende bjørn.jpg Bjørn i Blåbærhaugen. I Folkeparken var det i sin tid en innhegning for tre svartbjørner som var med flygerne fra Little Norway til Bardufoss i 1945, og som ble hentet til Harstad seinhøsten 1950. Skule Waksvik laga denne skulpturen som står ved Medisinaldepotet i Blåbærhaugen - ikke langt unna Folkeparken i Harstad. I Harstad har han dessuten en skulptur av en hvalross i Svalbardparken.
49 Skulptur Statoil.jpg SKULPTUR FORAN KAARBØ-BYGGET. Denne skulpturen ble satt opp ved inngangen til Statoils nye lokaler i Kaarbø-bygget, som de flyttet inn i i 2017. (Bygningen ble reist på tomta der Harstad Stålindustri A/S [HAST] hadde sin store produksjonshall - den såkalte «Brunosten».)

Skulpturen er laget av harstadkunstneren Ingeborg Annie Lindahl, f. 1981. Hun er utdannet ved Kunst- og designhøgskolen i Bergen.
I et samarbeidsprosjekt med Statoil skal flere skulpturer/kunstverk settes ut på "Stien langs sjøen" gjennom sentrum.

50 Bauta Nicolai Norman.jpg Bauta over nessekongen Nicolai Norman på Elgsnes. Foto: Åse Berg 2017.
51 Skulpturen Unity.jpg Rundskulpturen Unity, som ble avduket på tunet til Skipperhuset i Andreas Linds gate 3 den 18. september 2018. Den er laget av kunstneren Kjersti Wexelsen Goksøyr og er en gave fra Equinor til Harstad kommune. Foto: Gunnar Reppen 2018.
52 Bauta over omkomne fiskere på ytter-gryta.jpg Bauta over omkomne fiskere. Reist ved Grøtavær kirke i 1956. Foto: Tormod Ivar Kjelseth 2019.
53