Thina Bild (1877–1942)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Thina Bild, fra Våre falne.
Snublesteiner til minne om familien Bild ved Solfallskroken/Solfallsveien i Ås.
Foto: Chris Nyborg (2018).

Thina Bild f. Pihl (født 1. juli 1877 i Litauen, død 1. desember 1942 i Auschwitz) var husmor i Ås da hun ble arrestert og deportert fordi hun var jøde. Hun ble drept i Auschwitz sammen med mannen og tre barn, og hadde tidligere under krigen mista en annen sønn i konsentrasjonsleir.

Hennes fødselsdato er uklar. I Våre falne står det 25. juli 1882, og andre steder er 15. juli 1881 oppgitt. Men i spørreskjema for jøder i Norge som hun fylte ut i 1942 skrev hun 1. juli 1877, og det skrev også hennes mann. Det blir dermed det nærmeste vi kommer en offisiell fødselsdato på henne så langt.

Hun var født i Laskowa i Litauen, og kom til Norge i 1905. Hun var gift med skomakermester Herman Bild, som opprinnelig var fra Ukraina og som også kom til Norge i 1905. Ettersom hun kom fra Litauen og han ankom via Russland, og deres eldste barn ble født i 1906, får vi anta at de gifta seg kort tid etter at de kom hit til landet.

Paret fikk ni barn:

I folketellinga 1910 er de oppført med de fire eldste barna i Leirfallsgata 9 på Grünerløkka.[1]

I spørreskjemaet fra 1942 står bare åtte av dem; Benjamin Bild hadde blitt arrestert i forbindelse med motstandsarbeid, som han trolig egentlig ikke var direkte involvert i, i 1941. Han døde i konsentrasjonsleir 26. desember 1941.

I oktober 1942 ble hun etter ordre fra politifullmektig Othar Eyvind Lislegaard arrestert i sitt hjem i Ås sammen med mannen og de tre barna Leopold Lars, Philip Moses og Ida. De ble alle sendt med M/S «Donau» 26. november 1942, og ankom Auschwitz 1. desember. Thina, Herman og Ida Bild ble tatt av dage i gasskammeret ved ankomst. Leopold Lars Bild omkom den 1. februar 1943, mens Philip Moses Bilds skjebne er uklar, ut over at vi vet at han ikke overlevde krigen.

Tre av døtrene – Cecilia, Anna og Rakel – var såkalt «arisk gift», altså gift med ikke-jødiske nordmenn. De ble derfor ikke pågrepet. Georg og Samuel Bild har vi foreløpig ingen opplysninger om.

Det ble i juni 2018 lagt ned snublesteiner til minne om de fem medlemmene av familien Bild som ble henta fra hjemmet i Ås. Deres hjem står ikke lenger, og minnesmerkene er lagt ned i nærheten av det, ved krysset Solfallskroken/Solfallsveien.

Referanser

  1. Thina Bild i folketelling 1910 for Kristiania kjøpstad fra Digitalarkivet.

Litteratur og kilder