Lokalhistoriewiki:Hovedside

Ukas artikkel

Randi Solem. Etter samtidig maleri.

Randi Andersdotter Solem (fødd i Tiller (nå Trondheim) i 1775 eller 1776, død i Strinda (nå Trondheim) 27. februar 1859), var ein framståande haugianar, men også ein tidleg representant for grundtvigianismen i Noreg. I si fyrste og ivrigaste tid som haugiansk forkynnar i ungdomen var ho kjend som Randi Løvaas.

Randi vart religiøst vakt i 1799 under eitt av Hauge sine besøk i Trondheim og omliggjande bygder. Hauge skal ofte ha teke inn på Lauvåsen når han var distriktet. Randi byrja tidleg med å halde oppbyggingar i heimetraktene. Det blir også fortalt at ho gjekk på ski over Dovrefjell for å drive forkynning på Austlandet. I 1802, da ho var 26 år, omtalar Hans Nielsen Hauge Randi som ein «eldste», dvs. ein leiande tillitsperson innan det haugianske venesamfunnet. Ho var ei av fem kvinner av i alt ca. 30 personar som Hauge gav slik status i skriftet hans der dette framgår.Les mer...

Smakebiter fra artiklene

Samorganisationens Musikkorps var et musikkorps som ble stiftet i 1914, og som holdt til i Harstad. Organisasjonsmessig var korpset knyttet til fagbevegelsen gjennom fagforbundet Norsk Jern- og Metallarbeiderforbunds lokalavdeling i Harstad. Korpsets offisielle navn var Harstad faglige samorganisations musikkorps «Glimt», men i de annonser og avisomtaler som er kjent pr. 28. oktober 2018, omtales korpset gjerne som Samorganisationens Musikkorps.   Les mer …

Furnes skog- og landarbeiderforening, i daværende Furnes kommuneHedmarken, var avd. 102 i Norsk skog- og landarbeiderforbund (NSLF). I 1945 ble Furnes skog- og landarbeiderforening (avd. 102) delt i en forening for Furnes og en for Nybygda. Den nye foreningen Nybygda skog- og landarbeiderforening (avd. 298) organiserte bare skogsarbeidere. Utover på 1970-tallet var det aktuelt med sammenslåinger av flere foreninger i Ringsaker. I 1979 ble avd. 102 slått sammen med Veldre og Nybygda skog- og landarbeiderforening (avd. 298) til Furnes og Veldre skog- og landarbeiderforening. Foreningen beholdt avdelingsnummer 102 i Norsk skog- og landarbeiderforbund.

Arkivmateriale etter foreningen oppbevares ved Arbeiderbevegelsens Arkiv i Hedmark.

Kilder og litteratur


Sigurd Simensen.

Dagens Nyheter var en av Harstads fire aviser på 1920-tallet. Den var kommunistenes organ og oppsto etter splittelsen av DNA i 1923. Avisen var sterkt knyttet til Sigurd Simensens navn. Han var redaktør i Folkeviljen før partisplittelsen og var den som ble driveren av det nye tilskudd til pressemangfoldet i Harstad. Aage Rønning som da var formann i Trondenes Arbeiderparti av NKP stilte seg også i spiss for det nye bladet, etter som dette var et partiprosjekt.

De to første nummer het Dagens Nyt og startet 20. mars 1924. Siste nummer kom ut 7. mars 1931.  Aas & Søn Boktrykkeri (som en tid het O. Aas) sto for trykkingen fra og med nr. 1 til og med nr. 37, som kom 6. oktober 1928. Deretter i Frihetens trykkeri i Svolvær fra og med nr. 38, som kom 13. oktober 1928, til og med nr. 43, som kom 24. november 1928. Aas & Søns Boktrykkeri hadde så trykkingen fra og med nr. 44, som kom 1. desember 1928 og til siste nummer i mars 1931. Redaksjonen var hele tiden i Harstad, med unntak av en periode i 1928 da redaktøren redigerte Friheten i Svolvær. Sigurd Simensen var avisas eneste redaktør.


Se også

Kilde


Strinda Kommunale Tjenestemenns Forening ble stiftet 4. juni 1946. Foreningen organiserte funksjonærene og tjenestemennene i Strinda kommune og var tilsluttet Norsk kommuneforbund og Trøndelag faglige Samorganisasjon. Strinda Kommunale Tjenestemenns Forening hadde fra starten et tett samarbeid med Strinda kommunale Arbeiderforening, særlig når det gjaldt forhandlinger med kommunen. Foreningen hadde et felles interessekontor med Trondheim Kommunale Tjenestemenns og Arbeideres Interessekontor. Strinda Kommunale Tjenestemenns Forening ble oppløst 1963 i forbindelse med kommunesammenslåingen av Strinda og Trondheim kommuner. Midlene ble overført til Trondheim Kommunale Tjenestemenns Forening og Sykehusbetjeningens forening avd. 174. Ved nedleggelsen var det 181 medlemmer i foreningen, 123 gikk over i Trondheim Kommunale Tjenestemenns Forening og 58 gikk over til Sykehusbetjeningens forening.   Les mer …

Ukas bilde

Eneid bru.jpg
Eneid bru over Reddalskanalen i Grimstad, opprinnelig sprengverksbru fra 1877 for hovedveien/postveien mot Vestlandet (Vestlandske hovedveg) da kanalen ble bygget, revet i 1920 og rekonstruert i 1994 da den gamle postveien ble turvei.
Foto: Norsk vegmuseum, 1993.


Aktuelt

  • Om du vil ha et overblikk over wikiens mangslungne aktivitet, ta en kikk på dens mange delprosjekter!
  • Nålebinding.jpg
    Kulturvernforbundet og Norges Husflidslag har arrangert flere lokale wikikurs for husflidsforeninger. Gjennom Husflid-forsidens underside for Arbeidsoppgaver, ønsker vi å stimulere kursdeltakere og andre interesserte til å bli med på en husflidsdugnad. Mange gamle håndverksteknikker er truet, og gjennom artikler og bilder i wikien kan du bidra både til å verne dem og gi dem nytt liv!
  • Byklum 136.jpg
    Wikien har for tiden flere "bygdebokprosjekter" på gang. I samarbeid med Bykle kommune har NLI lagt ut Aanund Olsnes Heimar og folk i Bykle fra 2006 i revidert utgave, mens vi for Tinn kommune har et samarbeid med en lokal arbeidsgruppe om skriving av artikler til allmennsoge på nett. I Sørum kommune blir gardshistoria for Blaker skrevet parallelt i wikien og for et bokverk. Også i Søndre Vestfold er det påbegynt et arbeid med bosetnings og befolkningshistorie. I tillegg jobber flere brukere med gateprosjekter, blant annet i Lillestrøm, Larvik, Tromsø, Hamar, Gjøvik og Oslo.

Om lokalhistoriewiki.no

Lokalhistoriewiki drives av Norsk lokalhistorisk institutt (NLI) ved Nasjonalbiblioteket. Wikien hadde 2,6 millioner besøk i 2023, og akkurat nå har vi 77 697 artikler og 218 372 bilder. Om du vil bidra med å skrive, redigere eller laste opp bilder, er det bare å registrere seg som bruker! Hvis du trenger starthjelp, kan du ta en titt på hjelpesidene våre. Og om du ikke finner ut av ting, ta gjerne direkte kontakt med oss på NLI.

Les mer...