Herman Major Backer

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 5. okt. 2023 kl. 12:00 av Cnyborg (samtale | bidrag)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Herman Major Backer
Foto: L. Szacinski/Oslo Museum (1895).

Herman Major Backer (født 30. oktober 1856 i Christiania, død 21. mai 1932 i Oslo) var arkitekt. Han var far til arkitekten Lars Backer.

Bakgrunn

Backer tok examen artium ved Aars og Voss skole og var deretter elev ved Wilhelm von Hannos tegneskole for arkitekter. Etter dette gikk han tre semestre ved Den kongelige tegneskole, før han ble assistent hos stadskonduktør Georg Andreas Bull i 1875. Årene 1876-79 studerte han ved Technische Hochschule Dresden, og foretok deretter studiereiser i Tyskland, Østerrike og Danmark før han i tre år var konstituert bygningsinspektør i Kristiania.

Han etablerte seg som selvstendig arkitekt i Kristiania i 1882, og hans første oppdrag av betydning var Astrupvillaen i Drammensveien 78 for statsråd Hans Rasmus Astrup (1886, idag Det Norske Videnskaps-Akademi), et monumentalt byggverk i tyskinspirert nyrenessanse.

I 1904 var han på en lengre studiereise i Danmark, Tyskland, Frankrike, Nederland og Belgia.

Arbeider

Blant hans hovedverk er Johanneskirken i Bergen fra 1888-1894, en nygotisk korskirke med dominerende tårn og fasader forblendet med glassert teglstein. Av de øvrige kirkene og kapeller han tegnet, kan nevnes Landsmarka kapell i Lunde i Telemark fra 1895, en panelt trekirke inspirert av stavkirker. Av hoteller og kursteder er blant de viktigste Victoria HotelLillehammer og det senere revne Bolkesjø turisthotell i Gransherad, i sen sveitserstil og dragestil.

Kilder