Kjeglebane

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 3. okt. 2019 kl. 18:39 av PaulVIF (samtale | bidrag) (→‎Regler)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Bygningen som huser kjeglebanen ved Langaardsløkken i Oslo.
Foto: Omar Hoftun (2014).
ArklåveThor Olsens løkkeSørenga, eid av kjøpmann Thor Olsen (1786–1868) og oppført i 1825. I den laveste delen til høyre av låven var det en kjeglebane. Saxegården i bakgrunnen. Revet i 1962.

Kjeglebane er en sport eller et spill der utøveren ruller en kule over en flat, rektangulær bane for å treffe oppstilte kjegler. Det brukes ni kjegler, og målet er å velte flest mulig. Kjeglespill er en av verdens eldste konkurransespill, og blir sett på som forløperen til dagens bowling og petanque. Spillet har også gått under navnet kilebanespill.

Baner

Selv om spillet minner mye om bowling fins det flere forskjeller. Kulen og kjeglene var av tre, kulen var mindre enn dagens bowlingkuler og uten hull til fingrene. Antallet kjegler er heller ikke det samme, ni i kjeglespill, ti i bowling.

Kjeglespillet utøves vanligvis på en spesialanlagt kjeglebane med tregulv, og denne kan være fra 21 til 24 meter lang. Denne er noe lengre enn en bowlingbane, som er i underkant av 20 meter, samt at kjeglebanen ikke er flat, men svakt konkav.

Banene var opprinnelig utendørs, men ble utover på 1800-tallet ble disse innebygget i en lang bygning som fulgte banen lengde og bredde.

En kjeglegutt hadde arbeidet med å stille opp kjeglene mellom hver runde, og å sende kula tilbake til spillerne.

Regler

Kjeglene har ulik poengverdi, og den viktigste var «Kongen» som står i midten og var litt høyere enn de andre. Å velte denne ga 12 poeng, mens de såkalte «Hjørnekjeglene» ga bare tre poeng. «Dama» stod rett bak kongen og gav seks poeng om spilleren klarte å vente bare denne. Dersom en spiller veltet flere kjegler i samme kast, fikk vedkommende bare et poeng for hvert velt, og disse ble da kalt «lus».

I én variasjon av spillet var det om å gjøre å få nøyaktig 20 poeng. Fikk en spiller mer enn dette, rykket vedkommende tilbake til 15 poeng.

I Norge

Kjeglebanen på Langaardsløkken før rehabilitering.
Foto: Knut B. Eng/Oslo Museum (1983).

I Norge har spillet vært kjent siden middelalderen, hvor det kom sammen med munker fra utlandet.

Men det var særlig fra 1700-tallet at spillet ble populært blant byoverklassen som en selskapslek og det ble bygget en rekke utedørs baner, i første rekke private, som ble anlagt på løkkeeiendomene rundt Christiania. Til disse var det ofte et tilhørende rom for opphold mellom kastene og forfriskninger. Utover på 1800-tallet ble disse banene bygget inn.

Utover på 1800-tallet nådde spillet ut til mer folkelige lag, og det ble etablert kjeglebaner i tilknytning til kroer og skjenkesteder for å trekke kunder, herunder også på offentlige forlystelsessteder som Tivolihaven i Christiania Tivoli. Mange av etablisementene lokket ytterligere kunder ved å tilby til dels ganske store premier for de som vant kjeglekonkurranser. Banen i Møllergaten 1 hadde i desember 1856 en levende hoppe som første premie. Denne virksomheten medførte at også det oppsto ulovlig gambling rundt disse banene.

Særlig i og rundt hovedstaden var det en rekke kjeglebaner på Kastellet, Ljabru, Malmøykalven, Nordstrand Bad, Sandaker, Wessels plass, Gaustad asyl, Strømstangen under Snarøya, Stoltenberggården i Son, samt på blant annet løkkeeiendommene Solli, Langaardsløkken, SorgenfriHammersborg, Løkkeberg og en rekke andre steder. Den fineste skal være den kjøpmann Thor Olsen (1786–1868) bygde i 1825 i arklåvenhans løkkeeiendomSørenga.

I Bergen fantes blant annet baner på lystgården Christinegård, på Neevengården asyl. I tillegg til disse er det også kjeglebaner i Christian Michelsens gate (Foreningen af Kegleklubber) og på Engen (Selskabet Den Gode Hensigt). De to sistnevnte er fortsatt i full drift.

Stavanger hadde stor kjeglebane i Klubbhagen, sentralt mellom Laugmannsgata og Asylgata.

I Trondheim ble det blant annet bygget en kjeglebane i hagen til Harmonien i 1827.

I Arendal fantes det en privat bane på Hisøya. Banen tilhørte foreldrene til Sam Eyde og lå på deres landsted Løvli.

Baner i bruk

Kjeglebanen ved Langaardsløkken, adresse Briskebyveien 21 i Oslo er den eneste operative kjeglebanen i hovedstaden, og kan leies av Oslo kommune. På kjeblebanen i Vollen har lokale ildsjeler startet gimmicken VM i kjeglespill, som visstnok står for Vollen-mesterskap. Denne banen i Selvikvillaens hage sto tidligere på Mellom-Nes.

Kilder