Andreas Samuel Krebs

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Andreas Samuel Krebs er gravlagt på Krist kirkegård i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)
Minnestøtte reist på stedet for slaget ved Matrand over Krebs hundre år etter.
Foto: Ole Skarbø/Nasjonalbiblioteket (19145-1920).

Andreas Samuel Krebs (født 1767 i Galmsbull på Jylland, død 28. mars 1818 i Christiania) var offiser i den norske hæren. Han ble kjent som «helten fra Matrand» etter å ha ledet de norske styrkene til seier i slaget ved Matrand under krigen mot Sverige i 1814.

Under krigen mot Sverige 1808–1809 var Krebs major. Han deltok i kampene ved Høland, slaget ved Rødenes og slaget ved Enningdalen i 1808, og utmerket seg i disse trefningene.

I 1810 ble han oberstløytnant, og samtidig ble han utnevnt til kommandant på Kongsvinger festning.

Han ble så i 1816 oberst og adjutant hos Karl II. I 1818, kort tid før hans død, ble han sjef for Akershusiske ridende jegerkorps.

Krebs' grav er bevart på Krist kirkegård i Oslo. Monumentet har et portrett av Krebs utført av Brynjulf Bergslien. Navnet på gravminnet er skrevet Samuel Andreas, altså omvendt av det som er vanlig i litteraturen.

Krebs' gate mellom Vogts gate og Torshovparken ble oppkalt etter oberst Krebs i 1874. Det er også Krebs' gate i Sarpsborg kommune og som før kommunesammenslåingen i 1925 lå gata lengst øst i Tune kommune og inngår i dag i strøket Enenda. Senere har man også fått Oberst Krebs' gateKongsvinger og Oberst Krebs' vegSkotterud.

Litteratur

Eksterne lenker