Lysakerelva

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Jarfossen»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Lysakerelva
Lysaker.jpg
Lysakerelva på Lysaker med blikket på Lilleaker.
Foto: Kjetil Lenes (2006).
Basisopplysninger
Alt. navn: Fåd
Lengde: 7,7 km
Samlet fall: 145 m
Middelvannføring: 3,92 m³/s
Nedslagsfelt: 177,1 km²
Kilde: Bogstadvannet
Høyde ved kilde 145 moh.
Utløp: Lysakerfjorden
Høyde ved utløp: 0 moh.
Nedre del av Lysakerelva med Lysaker Kemiske Fabrik.

Lysakerelva er ei drøyt sju kilometer lang elv som renner fra Bogstadvannet i Oslo til Oslofjorden. Den renner ut i fjorden ved Lysaker i Lysakerfjorden, mellom Snarøya og Bygdøy. Den utgjør nedre del av Lysakervassdraget som har Sørkedalselva med Langlielva og Heggelielva som øvre del.

Navnet er etter gården Lysaker nederst ved elva i Bærum, der jernbanestasjonen ligger i dag. Lysaker kommer ifølge Oluf Rygh av gammelnorsk Ljosaker, en lys kornåker. Frem til langt ut på 1800-tallet var navnet på elva Foð eller Fað, som betyr grense eller gjerde, noe man finner igjen i gården Fåbro som ligger ved elvebredden. Siden 1874 har elva markert grensa mellom Aker/Oslo og Bærum, og tidligere var den gårdsgrense og grense mellom prestegjeldene Aker og Asker.

Mølledammen til Ullern mølle som var i drift 1867–1913. Demningen revet i 1950-åra.
Foto: Esther Langberg/Oslo Museum (ca 1940).

Elva med det tilhørende terrenget som grense tydeliggjøres ved at både biler og skinnegående trafikk krysser Lysakerelven bare på tre steder, Lysaker, Øraker/Jar og Grini. Skinnegående trafikk er toglinjen som krysser Lysakerelva helt nede ved utløpet, Kolsåsbanen ved Øraker/Jar og Røabanen ved Grini.

Utdypende artikkel: Lysakerelvas virksomheter

Elva ble tidligere brukt som kraftkilde for industri. Blant kjente bedrifter var Voksen mølle og Grini mølle ved Grinidammen som er en oppdemmet dam av elven, Granfos Brug, O. Mustad & Søn, Barnengen Tekniske Fabrik og Lysaker Kemiske Fabrik. Det finnes også rester etter eldre sagbruk og møller.

I nyere tid blir den brukt til padling under vårflommen, da det er en rekke fall og stryk. De høyeste fallene er Røafossen på 14,9 meter og Granfossen (også kalt Fåbrofossen) på 12 meter. Trass i at fallhøyden ikke er på mer enn 5,5 meter, må også Jarfossen nevnes.

Mellom Bogstadvannet og fjorden er høydeforskjellen 145 meter, og det er anlagt turstier langs det meste av elva. «Kjærlighetsstien» er et populært navn på stien som går fra Jar til transformatorstasjonen ved Granfossdammen. Nederst i elva er det småbåthavn.

Lysakerelven stasjon var tidligere siste stopp før bygrensa på Kolsåsbanen. Den er nå nedlagt og erstatta av nye Bjørnsletta stasjon.

Fra Granfossen og nordover til Wilses vei tilhørte elvebredden Jar gård. Denne var eid av Jars grunneier, familien Løvenskiold, helt til kommunen kjøpte hele området (bnr. 47) i 1972. De fikk også med noe av elvebredden nordover på Nedre Volls grunn, som også var eid av Løvenskiold og hadde gnr. 37/2.

Galleri

Kilder


Koordinater: 59.9115° N 10.6420° Ø